Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Alle aangepaste correctievoorschriften op een rij

Jullie klagen massaal bij het LAKS over onduidelijke vragen of correctievoorschriften en... dat kan nog wel eens helpen. De scholierenvakbond zet regelmatig deskundigen op een examenvraag om te checken of de vraag wel duidelijk genoeg is en of het antwoordmodel wel klopt.

Dat levert soms wat op: gratis punten voor alle leerlingen bijvoorbeeld. Check hieronder de volledige lijst met aanpassingen in correctievoorschriften!

Deze lijst bevat alle errata die op dinsdagavond 28 mei bekend waren. Eventuele nieuwe wijzigingen in de correctievoorschriften worden aan dit blog toegevoegd zodra ze gepubliceerd zijn. Heb jij er al eentje gezien? Deel 'm in de reacties hieronder, dan nemen wij 'm op in de lijst.

Vmbo-gl en vmbo-tl

- Er is een aanvulling verschenen op het correctievoorschrift voor het examen wiskunde, vraag 22. Het juiste antwoord moet zijn 'in (de loop van) het 14e jaar', maar alle kandidaten die als antwoord 'in (de loop van) het 13e jaar' hebben gegeven, krijgen ook een punt.

- Verder is er een aanvulling op het correctievoorschrift maatschappijleer 2 gepubliceerd. Zo mogen de woorden die onderaan vraag 44 gegeven waren, meetellen voor het woordenaantal van beide argumentaties. De beide argumentaties moeten elk minimaal 25 woorden zijn.

- Je krijgt het punt voor vraag 11 bij het examen Engels cadeau. Zelfs als je er niets hebt opgeschreven. Ook de kolom met antwoordscores is aangepast

- Bij het examen nask II krijg je bij vraag 8 geen puntenaftrek als je een reactievergelijking hebt genoteerd die hier op lijkt: Na+ (aq) + Cl– (aq) + H+ (aq) + OH (aq)  >>  H2O (l) + Na+ (aq) + Cl (aq). Het blijkt dat je dezelfde waarden aan weerszijden van de vergelijking weg kunt strepen, maar strikt gezien is het laten staan van deze waarden niet verkeerd. Dat levert je dus gewoon twee punten op.

- En bij vraag 12 van het examen nask II krijg je twee punten toegekend, zelfs als je er niks hebt ingevuld. 

Havo

- Bij vraag 10 van het examen Duits is het juiste antwoord 'juist'. Het oorspronkelijke antwoordmodel zei daarentegen dat het antwoord 'onjuist' klopte. Foutje van de examenmakers.

- Bij vraag 7 van het wiskunde A-examen is de beoordelingstabel aangepast. Even checken dus, wie weet sleep je er een extra puntje uit!

- Het correctiemodel van het M&O-examen is aangepast bij vraag 26. Dat komt door een fout in het formuleblad. Ook wanneer je de vraag fout hebt beantwoord, krijg je twee punten.

Vwo

- Vwo'ers klaagden massaal over vraag 27 van het examen Engels. Uiteindelijk heeft het CvE besloten dat iedereen 1 punt voor vraag 27 krijgt. Zomaar, gratis, zelfs als je die hele vraag hebt overgeslagen. Lucky bastards.

- Er is een aanvulling geweest op het antwoordmodel van natuurkunde. Examenkandidaten konden niet met vraag 7 en 13 uit de voeten. Het College voor Examens heeft besloten om ook het volledige puntenaantal toe te kennen wanneer je een fout hebt gemaakt in de berekening, maar wel hebt laten zien dat je begrijpt wat er van je werd verwacht en hoe je tot de oplossing van de vraag kunt komen. Superfijn.

- Vraag 13 van natuurkunde ging over Sandra en de springdrum. Het originele antwoord bij bolletje drie (zowel methode 1 als 2),  'consequente conclusie', is vervangen door 'completeren van de bepaling'. 

- Gymnasiasten met Grieks opgelet: er is een aanvulling uitgebracht met betrekking tot de vertaling van kolon 33: Kἀκεῖ μὲν εὐτύχησεν. Als je de persoonsvorm niet met de aoristus hebt vertaald, krijg je geen puntenaftrek.

Gepubliceerd op 28 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?