Al die gedachten, ik krijg er een punthoofd van!

Al die gedachten, ik krijg er een punthoofd van!

Door Mette

Volgens mij ben ik niet de enige als ik zeg dat ik soms tot diep in de nacht lig te malen over van alles en nog wat. Niet per se over die toets van morgen of over wat ik vandaag gedaan heb, maar gewoon echt over ALLES wat er in mijn hoofd komt. Waarom denk ik eigenlijk zoveel na? En wat is het verschil tussen veel nadenken en piekeren? In deze blog probeer ik deze vragen te beantwoorden en geef ik tips voor de piekeraars onder jullie.

Ik ben heel goed in nadenken. Overdag op school, in de trein en als ik mijn bed lig. Meestal onbewust; het gaat gewoon vanzelf. Vaak ben ik zo in gedachten verzonken dat ik even niet merk wat er om me heen gebeurt. Soms word ik er echt stapelgek van! Dit is vast voor velen herkenbaar en daarom deze blog. 

Nadenken versus piekeren

Dat nadenken gebeurt vooral als ik niks te doen heb. Dan rolt de gedachtenstroom maar door en vliegen mijn gedachten alle kanten op. Het ene moment denk ik aan mijn to do-lijst van de volgende dag en het volgende moment kan ik huilen door de gedachte dat mijn kat ooit dood zal gaan. Als je net als ik een overthinker bent, herken je dit soort situaties vast wel. Soms, tijdens het kijken van een film, merk ik na een tijdje pas dat ik een deel heb gemist omdat ik even was afgedwaald. Op zulke momenten zit je dan te veel 'in je hoofd'. Ik zou een uit-knopje dan ook wel eens fijn vinden.

Toch ben ik geen echte piekeraar. Er zit namelijk een verschil tussen nadenken en piekeren. Door na te denken krijg je vaak nieuwe inzichten en ideeën en daardoor kun je keuzes maken. Nadenken kan leiden tot oplossingen. Maar bij piekeren overdenk je dingen steeds in je gedachten, over bijvoorbeeld gebeurtenissen uit het verleden of over zaken in de toekomst waar je je zorgen om maakt. En dan hoop je door te piekeren een oplossing te vinden en dat lukt vaak niet. Dit is een stuk vermoeiender dan 'normaal' denken dus. In het Frans wordt piekeren soms vertaald als: 'torturer l’esprit' en dat betekent letterlijk 'het martelen van de geest'. Dat klinkt niet zo gezond en dat is het ook niet. Het kan namelijk heel vermoeiend zijn omdat gedachten bij piekeren meestal niet positief zijn. 

Een beetje piekeren is niet erg 

Als je een beetje piekert af en toe is dat echt niet erg. Je bent bijvoorbeeld beter voorbereid als je iets vaak overdenkt en waarschijnlijk kun je ook goed plannen. Maar als je merkt dat je steeds over dezelfde dingen blijft nadenken en maar niet tot een oplossing komt, is het ander verhaal.

Dit zijn een paar tips die voor mij werken als ik pieker:

  • Luister wat vaker naar je gevoel dan naar je hoofd. Je intuïtie weet namelijk veel beter hoe ergens mee om te gaan, dus als je daar eens op vertrouwt, wordt het allemaal echt een stuk overzichtelijker. 
  • Ga uit je gedachten! Dit kun je doen door je gedachtes op te schrijven, hierdoor wordt je hoofd leger.
  • Zoek afleiding als je merkt dat je piekert. Ga iets anders doen dan dat je aan het doen was. Ga bijvoorbeeld naar buiten of ruim je kamer op.

Zo, weer wat wijzer geworden? Ik hoop dat je na deze blog niet meer loopt te malen tot 02:00 uur 's nachts.

Gepubliceerd op 9 oktober 2019
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.