Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Achttien worden is niet zo makkelijk als ik dacht

Binnenkort word ik achttien! Daar heb ik heel veel zin in: eindelijk mijn eigen telefoonabonnement afsluiten (voel ik me echt volwassen door), mezelf inschrijven bij de sportschool en zelf mijn drankjes kopen. Toch blijkt dat er ook best wat ingewikkelde dingen komen kijken bij volwassen worden...  

Er is namelijk een hele lijst met dingen die je moet regelen voordat je überhaupt achttien jaar kan worden. En die dingen op dat lijstje zijn niet allemaal even leuk. Natuurlijk is het fijn om gratis met het OV te reizen, maar de rest is hartstikke veel werk! En ik kan je vertellen: een aantal leuke dingen verdwijnt ook als je achttien wordt. Jeetje, hier had ik me écht even op verkeken.

Zorgverzekering

Laatst las ik dat je je eigen zorgverzekering moet aanvragen, uiterlijk twee maanden voordat je achttien wordt. Shit, net op tijd. Dus ik de eerste de beste zorgverzekeringsite aanklikken en een hele waslijst met vragen invullen. Vanaf je achttiende sta je namelijk niet meer gratis meeverzekerd op de polis van je ouders, maar moet je het zelf fiksen. 

Je kunt verzekerd blijven bij je ouders, maar dit is niet perse voordeliger. Er zijn verschillende sites waarop je zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken en zo een goedkopere en misschien wel betere verzekering kunt vinden. Bijvoorbeeld eentje speciaal voor de wat minder rijke studenten (ik dus). Als je er een aangevraagd hebt, gaat je nieuwe verzekering in vanaf de eerste maand nadat je achttien geworden bent (ik ben jarig op 26 mei, dus die van mij gaat in op 1 juni).

Toen ik alles had ingevuld, stond er opeens dat mijn nieuwe eigen zorgverzekering pas op 1 januari 2021 in zal gaan, terwijl ik in mei dus al achttien word. Ik vond het allemaal heel verwarrend en ingewikkeld, haha. Mijn moeder nam contact op met de klantenservice en uiteindelijk is het gelukt.

Toeslagen

Als je wel wat gratis geld kunt gebruiken vanaf je achttiende, moet je daar wel eerst wat voor doen. Ik kon er maar geen wijs uit worden. Na ellenlange vragenlijsten in te hebben gevuld over wat mijn ouders precies verdienen, was ik er wel klaar mee. Wát een vragen! Echt zo'n klusje dat je telkens uitstelt. Na een middagje achter de laptop is het uiteindelijk gelukt en krijg ik straks elke maand honderd euro gestort voor mijn zorgverzekering en volgend jaar ook studiefinanciering. Dat is dan wel weer fijn.

Uitvaartverzekering

Huh? Een verzekering voor je uitvaart? Ik wist niet dat dit er ook bij zou komen als ik die magische leeftijd zou bereiken. Je begrafenis regelen is nou niet het eerste waar je aan denkt als je achttien wordt.  Wel het geval dus. Dit is zeker het minst leuke ding, maar wel een belangrijke. Ik moet zeggen dat ik me hierin nog niet heb verdiept.

Geen kinderbijslag…

Dit vind ik jammer. De kinderbijslag stopt ook als je achttien jaar wordt. Dat betekent voor mij ook minder zakgeld. Mijn moeder zei al (hopelijk voor de grap?!) net na mijn zeventiende verjaardag dat ze mijn zak-en kleedgeld een stuk gaat verlagen vanaf mijn achttiende. Waar moet ik dan mijn leuke nieuwe kleding vandaan halen en mijn ijskoffies van betalen? Dan moet ik dus veel meer gaan werken. Vet jammer. Dit is nou een typisch voorbeeld van één van de nadelen van achttien worden.

Achttien jaar worden is toch meer geregel dan ik dacht, maar natuurlijk kan ik niet wachten tot het zover is! Ik heb er nu al zin in om zonder problemen uit te kunnen gaan. Nog 41 dagen!

Gepubliceerd op 16 april 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.