5 x gratis geld vanaf je achttiende

5 x gratis geld vanaf je achttiende

Door Anne

"Je bent bijna 18. Dat zal wel zwaar worden als je vanaf dat moment ALLES zelf moet betalen", hoor ik vaak om me heen. Alles zelf betalen? Nee, hoor. Natuurlijk is een leven als volgens-de-wet-volwassene wel duurder dan dat van een minderjarige, maar er zijn een paar financiële voordeeltjes die het achttienplus zijn wat goedkoper maken. 

Hieronder vier keer gratis geld waar jij vanaf je die ene memorabele verjaardag mogelijk recht op hebt. Checken en aanvragen dus! 

1. Tegemoetkoming scholieren

Ben je achttien (of ouder) en zit je nog op de middelbare school of het volwassenenonderwijs? Katsjing! Dan heb je recht op de 'tegemoetkoming scholieren'. Duur woord, betekent niets meer dan 'gratis geld'. Deze tegemoetkoming krijg je omdat je nog op de middelbare school zit, maar je ouders geen kinderbijslag meer voor je ontvangen (want volwassen). Deze tegemoetkoming krijg je vanaf de start van het eerstvolgende kwartaal na je achttiende verjaardag en loopt door totdat je je diploma hebt gehaald of twintig bent geworden op de middelbare school (of dertig op het volwassenonderwijs). 

Als thuiswonende krijg je als basistoelage € 125,07 en wanneer je uitwonend bent is dat € 455,92. Belangrijk is wel dat je hem op tijd aanvraagt. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) doet er ongeveer acht weken over om je aanvraag te beoordelen. Het is daarom handig om je aanvraag ongeveer drie maanden voor je achttiende verjaardag al te doen. Wanneer je de Nederlandse identiteit hebt, kan je die aanvraag doen via Mijn DUO

2. Zorgtoeslag

Vanaf je achttiende moet je een eigen zorgverzekering regelen en betalen en ben je niet meer meeverzekerd met de polis van je ouders. Je kunt de verzekering die je had wel gewoon doorzetten, maar dan als aparte polis. Een hele nieuwe verzekering kiezen kan natuurlijk ook. Om de kosten van die verzekering enigszins te compenseren, krijg je zorgtoeslag. Dat gaat om een bedrag van tientallen euro's per maand, ervan uitgaande dat je geen €21.000 per jaar verdient en de Nederlandse identiteit bezit. Je krijgt zorgtoeslag vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, mits je het tijdig aangevraagd hebt. Doe dat daarom een aantal weken voor je verjaardag via deze site of via de app.

3. Huurtoeslag

Wanneer je een eigen woning huurt, kun je vanaf je achttiende misschien huurtoeslag krijgen. Daaraan zijn een hoop voorwaardenverbonden over onder meer je inkomen, vermogen en huurbedrag. Dus check goed of jij daaraan voldoet of kan gaan voldoen. De bedragen die mensen ontvangen verschillen enorm en een standaard of minimum is er eigenlijk niet. Je krijgt de huurtoeslag maandelijks automatisch gestort, vanaf de maand dat je 18 wordt of je aanvraag is goedgekeurd. Huurtoeslag aanvragen kan via deze site

4. Bijstand

Wanneer je op jezelf woont en te weinig geld hebt en ontvangt om jezelf te voorzien in levensonderhoud, kun je vanaf je achttiende wellicht bijstand ontvangen. Je mag daarvoor, als alleenstaande, niet meer dan € 7.605 aan vermogen bezitten.  Wanneer je bijstand aanvraagt, onderzoekt je gemeente of je recht hebt op bijstand. Zij stellen vervolgens ook vast in welke categorie je valt wat betreft de hoogte van het bedrag. Wanneer je geld leent bij de DUO, kun je geen bijstand krijgen. Bijstand aanvragen doe je via je gemeente of deze site.

5. Wajong-uitkering

Wanneer je op je achttiende verjaardag een ziekte of handicap hebt, of deze krijgt voor je dertigste en daardoor in principe nooit meer kunt werken, heb je misschien recht op een Wajong-uitkering. Daaraan zijn een hoop voorwaarden verbonden. Zo moet je zes maanden hebben gestudeerd, maar dat bij aanvraag van de uitkering niet meer doen. Wanneer je een Wajong-uitkering krijgt, loopt deze door totdat je weer gaat werken, in het buitenland gaat wonen, je de AOW-leeftijd bereikt, een maand in detentie zit of regels overtreedt die zijn verbonden aan de uitkering. Een Wajong-uitkering aanvragen begint met het aanvragen van een beoordeling van je arbeidsvermogen.

Addertje onder het gras

Let op: voor het aanvragen van de bovenstaande tegemoetkoming, toeslagen en uitkeringen heb je een DigiD nodig. Er zit geen minimumleeftijd aan een DigiD, dus je kunt hem ook al aanvragen voor je verjaardag. Je hebt een DigiD ook nodig voor onder meer het machtigen van je rijschool voor een praktijkexamen en het inschrijven bij een studie.

Om je DigiD te activeren, vul je eerst dit formulier in. Je krijgt dan binnen drie dagen per post een code om je DigiD daadwerkelijk te activeren

Gratis geld krijgen is chill, maar er zijn ook een aantal dingen die handig zijn om te regelen als 18-jarige. Zo is het hebben van een zorgverzekering verplicht en als je gaat studeren kan je een studentenreisproduct aanvragen. Check deze website voor alles wat moet je regelen als je achttien jaar bent geworden. 

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 27 november 2023

REACTIES

M.

M.

Helder!

11 jaar geleden

W.

W.

Wat jammer toch dat de stufi wordt afgeschaft!

11 jaar geleden

V.

V.

Maar je kan maar maximaal 2 van deze cadeautjes tegelijk meepakken, want je kan natuurlijk niet stufi voor mbo en hbo tegelijk hebben + zorgtoeslag of een tegemoetkoming scholieren + stufi + zorgtoeslag. Dus zóveel geld zit er nou ook weer niet in, en de uitgaven kunnen alsnog heel hoog zijn. Ja, laat mij maar weer 16 zijn.

11 jaar geleden

H.

H.

moet je dat geld dan terug betalen?

11 jaar geleden

H.

H.

nee

11 jaar geleden

M.

M.

Heel erg bedankt. Door dit stuk zag ik dat ik een tegemoetkoming kon ontvangen, na deze aangevraagd te hebben bleek dat ik het ook nog met terugwerkende kracht kon krijgen. 500 euro in één keer "verdient".

11 jaar geleden

M.

M.

Wat erg, het moet natuurlijk "verdiend" zijn.

11 jaar geleden

M.

M.

Waar stuur ik die tegemoetkoming scholieren dan naartoe? Want dat kan ik dus nergens vinden.

9 jaar geleden

W.

W.

Dat kan alleen via de post, print deze uit en vul m in

https://duo.nl/particulier/scholier/financiering-voor-scholieren/een-tegemoetkoming-aanvragen.jsp

8 jaar geleden

W.

W.

Nog een 5e tip, als je na je examen gaat studeren (mbo/hbo/uni) kun je in de tijd tussen je middelbare en studie een 'overbrugging' aanvragen (betekend dat de tegemoetkoming doorloopt in de zomervakantie, tot 4 maanden max.) Dit moet wel weer apart worden aangevraagd:
https://duo.nl/particulier/scholier/naar-school-gaan/een-vervolgopleiding-gaan-doen.jsp

8 jaar geleden

A.

A.

Ik heb vanaf het begin van dit schooljaar 2016 studiefinanciering gekregen
maar ik weet niet of ik geen meer recht hebt op Tegemoetkoming want die worden steeds uitbetaald en ik wil later geen schuld hebben of iets moet terugbetalen daarom ik zou zo snel als mogelijke weten of ik mijn Tegemoetkoming stop moet zitten !!!!

7 jaar geleden

Z.

Z.

Vanaf januari ontving ik iedere maand mijn tegemoetkoming, omdat ik midden oktober jarig ben. Kan ik ook tegemoetkoming van november en december terugvragen?

7 jaar geleden

R.

R.

ik ben 17 jaar en ga bbl opleiding niv. 2 doen in zwolle. 1 keer in de week reis ik van borne naar zwolle in de spits. Waarom is er geen regeling dat ik die dag gratis kan reizen? Ik heb maar 24 uur werk en ben zwaar dyslexie met een spraak taal probleem. Een andere mogelijkheid zit er voor mij niet in. Waarom moeten zulk soort kinderen altijd te dupe worden van zo iets. Andere kinderen kunnen maar reizen wat ze maar willen en als ze 18 jaar zijn krijgen ze ook nog eens studiefinanciering waar ze niet eens voor hoeven te werken. Ben ik dan echt anders???

6 jaar geleden

S.

S.

De opleidingen zijn voor jonge studenten inderdaad bijna niet meer te betalen tegenwoordig. Ik pleit ervoor dat bedrijven de jongeren financieel ondersteunen gedurende een stage in ruil voor bijvoorbeeld een stage die deze student dan komen lopen bij het bedrijf. Op deze manier creëer je een win-win situatie doordat het bedrijf relatief goedkoop (alleen schoolgeld) een stagiair heeft en de student zijn opleiding kan betalen en ook meteen een stage plek heeft! Zo las ik laatst <a href="https://rotterdam-loodgietersbedrijf.nl/steeds-meer-vraag-naar-mbo-loodgieters">een interessant artikel</a> over het feit dat er te weinig loodgieters opgeleid worden. Dit zou een perfecte branche zijn waar je een dergelijke regeling tussen het bedrijf en een toekomstige stagiair kan invoeren.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.