CYBERCRIME

Wij willen jouw mening over cybercrime! Klik op de link om deel te nemen aan het onderzoek.





MEEDOEN

5x gratis geld vanaf je achttiende

Door Anne

"Je bent bijna 18. Dat zal wel zwaar worden als je vanaf dat moment ALLES zelf moet betalen," hoor ik vaak om me heen. Alles zelf betalen? Nee, hoor.

Natuurljk is een leven als volgens-de-wet-volwassene wel duurder dan dat van een minderjarige, maar er zijn een paar financiële voordeeltjes die het achttienpluszijn wat goedkoper maakt. 

Hieronder vier keer gratis geld waar jij vanaf je die ene memorabele verjaardag mogelijk recht op hebt. Checken en aanvragen dus! 

1. Tegemoetkoming scholieren

Ben je achttien (of ouder) en zit je nog op de middelbare school of het volwassenenonderwijs? Katsjing! Dan heb je recht op de 'tegemoetkoming scholieren'. Duur woord, betekent niet meer dan 'gratis geld'. Deze tegemoetkoming krijg je omdat je nog op de middelbare school zit, maar je ouders geen kinderbijslag meer voor je ontvangen (want volwassen..). Deze tegemoetkoming krijg je vanaf de start van het eerstvolgende kwartaal na je achttiende verjaardag en loopt door totdat je je diploma hebt gehaald of 20 bent geworden op de middelbare school (of 30 op het volwassenonderwijs).

Als thuiswonende krijg je als basistoelage €113,66 en wanneer je uitwonend bent is dat €265,01. Verder kun je, afhankelijk van je opleiding en het gezamenlijke inkomen van je ouders, nog een toeslag ontvangen. Je krijgt deze tegemoetkoming maandelijks. Belangrijk is wel dat je hem op tijd aanvraagt. De DUO doet er ongeveer acht weken over om je aanvraag te beoordelen. Het is daarom handig om je aanvraag ongeveer drie maanden voor je achttiende verjaardag al te doen. Wanneer je de Nederlandse identiteit hebt, kan je die aanvraag doen via Mijn DUO . Gebruik anders dit formulier.  

2. Zorgtoeslag

Vanaf je achttiende met je een eigen zorgverzekering regelen en betalen en ben je niet meer meeverzekerd met de polis van je ouders. Je kunt de verzekering die je had wel gewoon doorzetten, maar dan als aparte polis. Een hele nieuwe verzekering kiezen kan natuurlijk ook. Om de kosten van die verzekering enigszins te compenseren, krijg je zorgtoeslag. Dat gaat om een bedrag van €94 per maand, ervan uitgaande dat je geen €21.000 per jaar verdient en de Nederlandse identiteit bezit. Je krijgt zorgtoeslag vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, mits je het tijdig aangevraagd hebt. Doe dat daarom een aantal weken voor je verjaardag via deze site of via de app.

3. Huurtoeslag

Wanneer je een eigen woning huurt, kun je vanaf je achttiende misschien huurtoeslag krijgen. Daaraan zijn een hoop voorwaarden verbonden over onder andere je inkomen, vermogen en huurbedrag. Dus check goed of jij daaraan voldoet of kan gaan voldoen. De bedragen die mensen ontvangen verschillen enorm en een standaard of minimum is er eigenlijk niet. Je krijgt huurtoeslag maandelijks automatisch gestort, vanaf de maand dat je 18 wordt of je aanvraag is goedgekeurd. Huurtoeslag aanvragen voor 2018, kan tot 1 september 2019. Doe dat via deze site.

4. Bijstand

Wanneer je op jezelf woont, en te weinig geld hebt en ontvangt om jezelf te voorzien in levensonderhoud, kun je vanaf je achttiende wellicht bijstand ontvangen. Je mag daarvoor, als alleenstaande, niet meer dan €6020 aan vermogen bezitten.  Wanneer je bijstand aanvraagt, gaat je gemeente onderzoeken of je recht hebt op bijstand. Zij stellen vervolgens ook vast in welke categorie je valt wat betreft de hoogte van het bedrag. Wanneer je geld leent bij de DUO, kun je geen bijstand krijgen. Bijstand aanvragen doe je via je gemeente of deze site.

5. Wajong-uitkering

Wanneer je op je achttiende verjaardag een ziekte of handicap hebt, of deze krijg voor je dertigste, en daardoor in principe nooit meer kunt werken, heb je misschien recht op een Wajong-uitkering. Daaraan zijn een hoop voorwaarden verbonden. Zo moet je zes maanden hebben gestudeerd, maar dat bij aanvraag van de uitkering niet meer doen. Wanneer je een Wajong-uitkering krijgt, loopt deze door totdat je weer gaat werken, in het buitenland gaat wonen, je de AOW-leeftijd bereikt, een maand in detentie zit of regels die zijn verbonden aan de uitkering overtreedt. Een Wajong-uitkering aanvragen begint met het aanvragen van een beoordeling van je arbeidsvermogen.

Addertje onder het gras:

Let op: voor het aanvragen van de bovenstaande tegemoetkoming, toeslagen en uitkeringen heb je een DigiD nodig. Er zit geen minimumleeftijd aan een DigiD, dus je kunt hem ook al aanvragen voor je verjaardag. Je hebt een DigiD ook nodig voor onder andere het machtigen van je rijschool voor een praktijkexamen en het inschrijven bij een studie.

Om je DigiD te activeren vul je eerst dit formulier in. Je krijgt dan binnen drie dagen per post een code om je DigiD daadwerkelijk te activeren

Gepubliceerd op 10 oktober 2018