Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Achttien jaar en weer een bruggerbek

Achttien jaar en weer een bruggerbek

De dag waarop je verlost wordt van je beugel, is een mijlpaal in je leven als puber. Je hoort officieel niet meer bij die beugeldragende ukkies! Je hebt je nog nooit zo volwassen gevoeld en met je nieuwe tandpastawitte glimlach kan je de hele wereld aan.

Nooit had ik me op die dag kunnen bedenken wat me jaren later zou overkomen. Mijn rechtetanden-euforie werd laatst namelijk aan diggelen geslagen: ik moest wéér aan de beugel. Op mijn zeventiende. In vwo-6. 

Meedogenloos

Eerst vond ik het vooral heel erg onrechtvaardig. Wat had ik verkeerd gedaan dat ik deze verschrikking verdiende? Ik was al vier jaar door de ortho gemarteld! Moest ik me nu weer elke maand overgeven in die behandelstoel, met m’n mond wijd open en verblind door fel tl-licht?

Helaas bleek dat nog maar het begin. Waar je als brugger altijd nog wel lotgenoten kunt vinden en zonder beugel eigenlijk niet meetelt, is dat als zeventienjarige toch heel wat anders. Dag aan dag word ik overgeleverd aan meedogenloze situaties waarin m’n beugel mij het onderspit laat delven.

Foto’s ontwijken

Het idee om mijn mond voor eeuwig te sluiten bleek eenvoudigweg geen optie, omdat ik altijd wel iets te zeggen heb. Feestjes zijn sindsdien een ware uitdaging. De camera ontwijk ik zo veel als maar kan en desnoods sluit ik mezelf op in de wc om foto's te voorkomen.

M’n mond valt echter nog verder open van verbazing als ik de (toch gemaakte) foto's terugkijk. Naast m’n geweldige, stralende vriendinnen zie ik er precies uit als een brugger van elf, met een té grote smile rondom de ingewikkelde stellages op m’n tanden. De enige leuke foto’s die ik nog op Facebook durf te zetten, zijn die van m’n rug. Of m’n achterhoofd. Of m’n vriendinnen.

Uitgaan

Dat je op je vijftigste wilt lijken alsof je nog maar net je studentenleven achter de rug hebt, kan ik begrijpen. Als zeventienjarige is ‘tien jaar jonger’ echter geen leuke verandering. Zelfs het binnenkomen van de lokale kroeg is met m’n kinderlijke uitstraling een probleem geworden.

Nog erger is dat de jongens die op me afkomen, ineens minder geïnteresseerd lijken te zijn in mij. Veel meer in wat mijn mond te bieden heeft. Vooral wat betreft de categorie ‘twintigers die zijn blijven hangen in de puberteit’ loopt het nu storm – want wie wil niet het gevoel van die eerste metaalachtige zoen herbeleven?

Eindelijk volwassen, eindelijk vrij?

Het aller-, allerergste komt nu pas. Tegelijk met mijn beugel kreeg ik namelijk ook een hele waslijst aan verboden etenswaren gepresenteerd: toffee, appels, kerrie, wortels, rode saus, frisdrank…

Laatst werd me dat op m’n achttiende verjaardag pijnlijk duidelijk. Niet alleen krijg ik allang geen biertjes meer uitgeboden tijdens het uitgaan, maar ook het enige waardige alternatief, cola, staat op de zwarte lijst. Zielig zat ik daar op mijn eigen feest met m’n glaasje water en m’n beugel in een hoekje, terwijl de rest van m’n vrienden de tijd van hun leven hadden.

Zelfs een brugger heeft het beter.

Gepubliceerd op 27 juni 2011
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Sterkte, Rebecca.
No more than that. :)

10 jaar geleden

T.

T.

Dat is echt kut voor je!
Zelf ben ik heel laat met m'n beugel, ik ben 16, en over 3 daagjes mag m'n beugel eruit! Gelukkig heb ik maar een jaartje hoeven lijden..

10 jaar geleden

T.

T.

Ach,, ik heb nooit die fluor shit moeten spoelen tijdens mijn 5 jarige beugel periode, en heb ook altijd gewoon lekker cola gedronken en kerrie, appels en weet ik veel wat er nog op die verboden lijst staat. Het maakt allemaal niets uit, je kunt 't gewoon eten en drinken want die lijst is bullshit -.-

10 jaar geleden

R.

R.

van zo'n artikel krijg ik nou medelijden :(.
(en ik wordt bang dat mijn beugel ook terugkomt)

10 jaar geleden

D.

D.

Ik ben 16 en heb nog max. 6 maanden een beugel... ik ben ook de enige uit mijn jaar maar vind het niet zo erg. Jij iig sterkte voor zolang het nog duurt :)

10 jaar geleden

Y.

Y.

Die lijst is flauwekul. Ik heb ook 3 jaar lang alles gegeten en gedronken wat op die lijst staat en mijn tanden zijn nu ook mooi recht en wit zonder gaatjes :p

10 jaar geleden

M.

M.

Ik ben ook 17 en heb ook een beugel, heel herkenbaar dit

10 jaar geleden

J.

J.

Sterkte xxx

10 jaar geleden

T.

T.

oh god ik ben nu 17 en moet over een maand of zo aan de beugel :(
zelfde probleem.

10 jaar geleden

M.

M.

Wooow je lippen lijken GIGANTISCH op de tweee foto!!

10 jaar geleden

D.

D.

WTF OMFG!! Je doet alsof een beugel het ergste is wat je OOIT kan meemaken!! Uhmm believe me! mensen maken VEEEL ergere dingen mee! -___-

10 jaar geleden

L.

L.

ik ben ook 16, bijna 17, en heb ook een beugel, waarschijnlijk moet ik er nog wel even mee maar ik vind het niet erg?
maar ik drink ook gewoon cola en frisdrank, eet appels en toffee's. Zoals Yaeger zei, die lijst is echt flauwekul.
maar ik wens je wel sterkte (:

10 jaar geleden

R.

R.

Haha, ik zag de foto op de voorpagina en dacht meteen 'hé! dat is rebecca!' maar wel een verdomd leuk artikel (:

10 jaar geleden

R.

R.

Ach, helemaal niet zo erg een beugel, als je een beetje gevoel van eigenwaarde hebt maakt het je helemaal niets uit. Ook gaan mensen je echt niet minder mogen omdat je een beugel hebt? Dus ik zou zeggen calm down en trek je niets aan van de mensen die er uberhaupt al iets over zeggen. Je doet inderdaad alsof het de hel is en je er nooit meer vanaf komt. Ik hoop dat je hier iets van opsteekt x

10 jaar geleden

J.

J.

Oh komop...
Ik heb een blokbeugel anderhalf jaar gehad (in de 4e, 15 jaartjes oud), en ik heb er nog nooit een sociaal of practisch probleem mee gehad. De brackets daarna waren al helemaal geen probleem... Die lijst is bullshit, zoals al vele malen is benadrukt en als je vrienden er problemen mee hebben vraag ik me af of het wel echte vrienden zijn :S...
Trouwens, wie heeft er geen gebreken?

Good luck, laat t niet je hele jaar verpesten.

10 jaar geleden

Y.

Y.

je kunt gewoon alles etgen en drinken als je een beugel hebt hoor, ik heb ook gewoon cola en tofees gegeten, als je daarna maar gaat poetst en ragt is t oke. En was het niet je eigen keus om een beugel te nemen? naja, wel veel sterkte ermee!!

10 jaar geleden

F.

F.

Ieeel gele tanden

10 jaar geleden

N.

N.

aaah ik heb ook op mijn 18e een beugel gehad. Net 3 maandjes geleden issie eruit :D

10 jaar geleden

A.

A.

Ik ben 18 en heb in ieder geval het komende half jaar nog een beugel. Oftewel: hij gaat er pas uit zodra ik 19 ben. Maar geloof me, je kunt echt wel nog normaal op foto's staan en ik heb niets gemerkt van jongens die minder interesse zouden moeten tonen. Het ligt denk ik toch echt allemaal aan je uitstraling en of het je uitmaakt dat je een beugel draagt. En kom op, die lijst van voedsel en drinken, wie houdt zich daar nou aan?

10 jaar geleden

A.

A.

aansteller boeit niemand iets wat zit je nou te zijke

10 jaar geleden

A.

A.

Don't worry! Ik ben nu 16 en ik krijg hem ook nog. :( Drie jaar!!

10 jaar geleden

-.

-.

Beter poetsen.. t is helemaal gelig. :S

10 jaar geleden

A.

A.

als je dan zo'n foto maakt, poets dan even je tanden ;)
maar wel balen voor je

10 jaar geleden

J.

J.

Sneu voor je.
Ik ben er al een paar maanden vanaf (nadat ik hem eerst ruim 1,5 jaar heb moeten dragen). Ik had zo'n vervelende ortho, die boos wordt als je je beugel niet goed draagt. Gelukkig kun je zo'n slotjesbeugel niet uitdoen en hem dus ook niet slecht dragen.

Vergeet niet goed te poetsen.
Dit is heel belangrijk, anders heb je dalijk als de beugel eruit mag kanariegele tanden!

Sterkte!

10 jaar geleden

J.

J.

First World problems

7 jaar geleden

#.

#.

je kon ook zeggen dat je geen beugel wilde

4 jaar geleden