Acht luisterboeken die op jouw leeslijst staan

Acht luisterboeken die op jouw leeslijst staan

De literatuurlijst is voor veel scholieren de meest gevreesde hindernis op de middelbare school. Je kunt natuurlijk op hoop van zegen vertrouwen op de boekverslagen van Scholieren.com, maar je kunt het ook anders aanpakken. Voor sommigen is luisteren namelijk een veel minder grote opgave dan lezen. In deze blog geven we tips voor boeken van de leeslijst die je kunt terugvinden op Storytel, een platform voor luisterboeken.

Luister je leeslijst en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

Klassiekers

Deze literaire hoogstandjes mogen niet ontbreken op jouw lijst! De een is wat ouder dan de ander, maar beide gelden als échte Nederlandse klassiekers.

Het diner - Herman Koch
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten.

De aanslag - Harry Mulisch
Op een koude avond in de hongerwinter van 1944-1945 overkomt de achtjarige Anton Steenwijk een ramp: twee verzetsstrijders schieten een collaborateur dood, vlakbij Antons huis. In de chaos die volgt, neemt de Duitse bezetter wraak: Antons huis gaat in vlammen op en zijn ouders en broer worden doodgeschoten. In de jaren daarna blijven deze gebeurtenissen Anton achtervolgen.

Queer

Boeken met LGBTQ-personages over de zoektocht naar je seksualiteit en identiteit. 

CONFETTIREGEN - Splinter Chabot
Het boek gaat over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.
Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. 

De geschiedenis van mijn seksualiteit - Tobi Lakmaker
Tobi Lakmaker vertelt de lezer over haar seksuele ontdekkingstocht aan de hand van haar bedpartners. 'De geschiedenis van mijn seksualiteit luidt: dat ik altijd op zoek ben geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten, zou zeggen: en nu is het goed. Meer concreet viel ik eerst op mannen en toen op vrouwen, natuurlijk altijd al op vrouwen, op Muriël de roodharige bijlesdocente met de lange benen, op wie niet, maar ik hield mijn ogen of iets anders erg cruciaals ongeopend. Dat doet ook eigenlijk weinig ter zake.'

Thrillers

Voor degenen die niet vies zijn van een beetje spanning, zijn thrillers de ideale manier om de boeken op je leeslijst af te vinken. Deze boeken zijn zo spannend dat je ze in no time uitgeluisterd hebt.

Cel - Charles den Tex
Michael Bellicher is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Tot zijn stomme verbazing wordt hij aangehouden. Op het politiebureau krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft.

 

Hex - Thomas Olde Heuvelt
Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viraal te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...

Waargebeurd

Verhalen die echt gebeurd zijn, zijn toch het meest indrukwekkend!

Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer - Thomas Reub In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit 'Sweet Lake City'. Ze is ontsnapt en wil naar huis, terug naar Zoetermeer. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Ik ga leven - Lale Gül
Büsra groeit op in een streng islamitisch gezin. Muziek
mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden. Maar Büsra besluit om dingen stiekem te doen en onderzoekt de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?'

Luister je leeslijst!

Je kunt met Storytel waar en wanneer je maar wilt de boeken voor je leeslijst  luisteren. Probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

Gepubliceerd op 20 september 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

Jammer geen van deze boeken staan op mijn lijst.

Groet,
Huts

1 jaar geleden