Acht luisterboeken die op jouw leeslijst staan

In samenwerking met Storytel

De literatuurlijst is voor veel scholieren de meest gevreesde hindernis op de middelbare school. Je kunt natuurlijk op hoop van zegen vertrouwen op de boekverslagen van Scholieren.com, maar je kunt het ook anders aanpakken. Voor sommigen is luisteren namelijk een veel minder grote opgave dan lezen. In deze blog geven we tips voor boeken van de leeslijst die je kunt terugvinden op Storytel, een platform voor luisterboeken.

Luister je leeslijst en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

Klassiekers

Deze literaire hoogstandjes mogen niet ontbreken op jouw lijst! De een is wat ouder dan de ander, maar ze gelden alle drie als échte Nederlandse klassiekers.

Hersenschimmen - J. Bernlef
De hoofdpersoon van deze roman, Maarten Klein, is een klassiek personage geworden in de Nederlandse literatuur: als gepensioneerd secretaris van een maritieme organisatie, verhuisd naar Noord-Amerika, lijkt hij van een rustige oude dag te gaan genieten, tot er storingen in zijn brein optreden. Bij volle bewustzijn raakt Maarten afwezig, heeft het gevoel te verdwalen. Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie.Het diner - Herman Koch
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten.

 

De aanslag - Harry Mulisch
Op een koude avond in de hongerwinter van 1944-1945 overkomt de achtjarige Anton Steenwijk een ramp: twee verzetsstrijders schieten een collaborateur dood, vlakbij Antons huis. In de chaos die volgt, neemt de Duitse bezetter wraak: Antons huis gaat in vlammen op en zijn ouders en broer worden doodgeschoten. In de jaren daarna blijven deze gebeurtenissen Anton achtervolgen.

Historische romans

Laat je meezuigen in verhalen die zich afspeelden lang voordat jij geboren was. Met een beetje verbeeldingskracht lijkt het alsof je zelf in die wereld rondloopt.

De thuiskomst - Anna Enquist
Voorjaar 1775. Elizabeth Batts wacht in haar huis op Mile End de terugkomst af van haar man, de beroemde zeevaarder en ontdekkingsreiziger James Cook, die begonnen is aan de laatste etappe van zijn tweede grote wereldreis waarin het zuidelijk halfrond in kaart moet worden gebracht. Vijf kinderen heeft Elizabeth al van hem gebaard. De twee oudsten, Jamie en Nathaniël, hebben hun vader maar weinig gezien. Wanneer James in de zomermaanden van 1775 inderdaad arriveert, is het de vraag wie Elizabeth in haar armen sluit: een wettige echtgenoot die toch in zekere zin een vreemde blijven zal, of een man die zijn maritieme aspiraties terzijde schuift en eindelijk tijd zal hebben voor haar en de kinderen.

Het huis van de moskee - Kader Abdolah
Al achthonderd jaar heeft de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. Al zolang ze er wonen brengen ze de geestelijk leider van de moskee voort. De imam is een belangrijk man, maar zeker zo belangrijk is Aga Djan, het hoofd van de bazaar. Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving zoals Aga Djan die kent onder druk te staan.

Thrillers

Voor degenen die niet vies zijn van een beetje spanning, zijn thrillers de ideale manier om de boeken op je leeslijst af te vinken. Deze boeken zijn zo spannend dat je ze in no time uitgeluisterd hebt.

Cel - Charles den Tex
Michael Bellicher is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Tot zijn stomme verbazing wordt hij aangehouden. Op het politiebureau krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft.

 

Hex - Thomas Olde Heuvelt

Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viraal te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...

Waargebeurd

Verhalen die echt gebeurd zijn, zijn toch het meest indrukwekkend!

Judas -Astrid Holleeder
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 - het jaar van de Heineken-ontvoering - alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder.

Je kunt met Storytel waar en wanneer je maar wilt de boeken voor je leeslijst  luisteren. Probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

Gepubliceerd op 26 september 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.