Acht luisterboeken die op jouw leeslijst staan

Storytel

De literatuurlijst is voor veel scholieren de meest gevreesde hindernis op de middelbare school. Je kunt natuurlijk op hoop van zegen vertrouwen op de boekverslagen van Scholieren.com, maar je kunt het ook anders aanpakken. Voor sommigen is luisteren namelijk een veel minder grote opgave dan lezen. In deze blog geven we tips voor boeken van de leeslijst die je kunt terugvinden op Storytel, een platform voor luisterboeken.

Luister je leeslijst en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

Klassiekers

Deze literaire hoogstandjes mogen niet ontbreken op jouw lijst! De een is wat ouder dan de ander, maar beide gelden als échte Nederlandse klassiekers.

Het diner - Herman Koch
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten.

De aanslag - Harry Mulisch
Op een koude avond in de hongerwinter van 1944-1945 overkomt de achtjarige Anton Steenwijk een ramp: twee verzetsstrijders schieten een collaborateur dood, vlakbij Antons huis. In de chaos die volgt, neemt de Duitse bezetter wraak: Antons huis gaat in vlammen op en zijn ouders en broer worden doodgeschoten. In de jaren daarna blijven deze gebeurtenissen Anton achtervolgen.

Actualiteit

Informeer jezelf en lees verhalen die een actueel thema aansnijden.

Onder de paramariboom - Johan Fretz
Johannes Fretz heeft gemengd bloed, maar vooral anderen lijken zich druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond voor een reis om nooit meer te vergeten. Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Wael - Suzanna Jansen
2011. Wael is 19, student in Homs, Syrië. Hij is opgevoed met het idee dat je altijd voor jezelf moet kunnen zorgen. Hij heeft alles. Maar dan breekt de oorlog uit en ziet hij zijn leven afbrokkelen. Wael heeft geen andere keuze dan te vluchten naar een andere plek, waar hij helemaal opnieuw zal moeten beginnen. 2018, zeven jaar later. Wael is dan 26 en woont in Nederland. Hij studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een vluchtelingenstatus, een stageplek en een bedrijf. Hij werkt aan zijn toekomst en ziet deze positief tegemoet. Maar in dromen kan hij niet meer geloven.

Thrillers

Voor degenen die niet vies zijn van een beetje spanning, zijn thrillers de ideale manier om de boeken op je leeslijst af te vinken. Deze boeken zijn zo spannend dat je ze in no time uitgeluisterd hebt.

Cel - Charles den Tex
Michael Bellicher is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Tot zijn stomme verbazing wordt hij aangehouden. Op het politiebureau krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft.

 

Hex - Thomas Olde Heuvelt

Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viraal te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken.
En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...

Waargebeurd

Verhalen die echt gebeurd zijn, zijn toch het meest indrukwekkend!

Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer - Thomas Reub

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit 'Sweet Lake City'. Ze is ontsnapt en wil naar huis, terug naar Zoetermeer. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?


Judas - Astrid Holleeder
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 - het jaar van de Heineken-ontvoering - alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder.

Luister je leeslijst!

Je kunt met Storytel waar en wanneer je maar wilt de boeken voor je leeslijst  luisteren. Probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

Gepubliceerd op 23 september 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

Jammer geen van deze boeken staan op mijn lijst.

Groet,
Huts

10 maanden geleden