Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Acht keer stereotypen over Nederland

Acht keer stereotypen over Nederland

Door Anouk

Nederland is een piepklein stipje op de aardbol, maar nu ik hier in Canada zit merk ik toch dat er behoorlijk veel stereotypen over ons kikkerlandje de ronde doen. Hele begrijpelijke, hele pijnlijke, maar vooral ook hele domme. Ik deel de leukste met je.

Anouk (16) woont voor een jaar in Digby, een piepklein dorpje in Canada, waar ze een jaar high school gaat volgen. In haar blogs doet ze verslag van al haar Canadese avonturen, het verlangen naar broodjes kaas en sorry zeggen bij alles wat je doet.

1­. We spreken allemaal Frans

Oké, deze gaat meer over Europa in het algemeen, maar het is wel het raarste wat ik heb gehoord. Ik zat in de klas te appen op mijn telefoon (oeps) en de leraar (een man van zeventig welteverstaan, die heus niet de domste is) vroeg aan mij of ik dat in het Engels of Frans deed. Ik keek hem niet begrijpend aan, want ik spreek helemaal geen Frans. Bleek dat hij dacht dat iedereen in Europa Frans spreekt. Non, non dus.

2. ­Neverland

The Netherlands lijkt natuurlijk best een beetje op 'Neverland', je weet wel, van Peter Pan. "Dus, ken jij dan Peter Pan?" vond ik echter toch een beetje dom.

3­. Bakkerijen

Ik dacht altijd dat dit een stereotype over Duitsland of België was, maar nee. Ik heb oprecht meerdere keren de vraag gekregen of er echt zo veel bakkerijen in Nederland zijn.

4­. Het land Amsterdam

"Ooh Amsterdam, heb ik veel over gehoord! Lijkt me echt een prachtig land, wil er echt ooit eens naar toe!" Minstens één keer per dag. Geen commentaar.

5. ­Deel van Duitsland

Om nog even in de sfeer van de landgrenzen te blijven. Als men niet denkt dat Amsterdam een land is, dan denkt men wel dat Nederland deel van Duitsland is. Au. Vinden vooral de Duitsers hier erg grappig.

6­. The obvious: wiet

"Je komt uit Nederland? Blowen jullie echt zo veel? Heb je wiet meegenomen?" Deze is wel begrijpelijk en in het begin vond ik het niet eens zo erg, maar kom op, er is zo veel meer dan dat!

Ik antwoord overigens meestal met iets als: "Ja hoor! Gewoon op school. Heb nog wel wat in m'n koffer liggen, wil je ook?"

7­. Zwarte Piet

Lang niet iedereen kent Zwarte Piet, maar als mensen Piet wel kennen zorgt dat meestal voor een heel uniek gesprek. Probeer maar eens uit te leggen waarom hij er is en dat heus niet iedereen in het land het daarmee eens is.

8­. Nederland het derde wereldland

Deze is wat algemener, maar sommige mensen hier hebben het idee dat Nederland ergens in de middeleeuwen is blijven hangen. Een kleine greep uit de opmerkingen. "Hebben jullie auto's in Nederland?", "Hebben jullie aardappelen in Nederland?" of wat dacht je van "Weet je wat McDonald's is?"

Zucht. Hoe een klein land toch zoveel misvattingen kan veroorzaken... 

Gepubliceerd op 29 januari 2016
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!! XD
ik weet exact wat je bedoelt. Ik heb zelf ook een paar van die vage vragen gekregen. Ooit die vraag gehoord "Oh the Netherlands. That's in Russia right?"

6 jaar geleden

M.

M.

Zo herkenbaar. Ik woon in de Verenigde Staten en daar kunnen ze er ook wat van. Heb al een aantal keer te horen gekregen dat Europa een land is. Dat we in Nederland geen engels spreken snappen ze ook niet. 'Maar jouw engels is zo goed' Verrassend als je al een aantal jaar in de Verenigde Staten woont. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

6 jaar geleden