Aanmodderfakker?!

Aanmodderfakker?!

Misschien weten jullie nog wel welk woord verkozen werd tot Woord van het Jaar 2013: selfie. Mijn oudtante gooide dit woord er tijdens de familiereünie om de twee zinnen in. Net als duckfacen.

Het is weer tijd om te stemmen op het Woord van het Jaar 2014, en ik weet al welke categorie we keihard moeten overslaan: de jongerentaal. Hieronder zet ik de gekste woorden voor je op een rijtje, en waarom niet op ze te stemmen.

Aanmodderfakker

  • "Iemand zonder ambities die niet verder komt in het leven, lapzwans. Van aanmodderen en motherfucker."

Misschien ligt het aan mij, maar ik heb nog nooit gehoord van een aanmodderfakker. Het komt kennelijk uit een film. Maar goed: lummel, nietsnut, lapzwans; is dit nou echt een verrijking voor onze Nederlandse taal? En dan dat "fakker". Nee, dit is niet iets dat zou moeten integreren in het woordgebruik van leraren en familieleden.

Facebookvoyeur

  • "Iemand die geen of nauwelijks postings plaatst op Facebook, maar wel geregeld de statusupdates van zijn Facebookvrienden raadpleegt." 

Ook dit woord heb ik nog nooit voorbij zien komen. Op het schoolplein heb ik nog nooit mensen horen praten over wie er wel en niet een Facebookvoyeur zou zijn. Maar het onopgemerkte aspect maakt een Facebookvoyeur natuurlijk sterker; misschien is dat waarom het woord mijn lippen nog nooit heeft verlaten. 

Fotobommen

  • "Een foto of selfie van een ander verpesten door (in een vreemde pose) op de achtergrond in beeld zichtbaar te zijn."

Ik knijp mijn ogen dicht en krom mijn tenen; flashbacks van 2013 geven me de rillingen. Is dit écht de boodschap die we als generatie aan onze voorgangers willen geven? De generatie die in 2013 constant selfies maakt en deze in 2014 alleen nog maar verpest? 

Onesie

  • "Ruimzittend, uit één deel bestaand huis- of pyjamapak dat alleen hoofd, handen en voeten vrijlaat, gewoonlijk met een ritssluiting aan de voorkant, soms met een capuchon." 

Want wat staat er mooier in het woordenboek, dan het kledingstuk waar deze generatie het minst trots op zou moeten zijn? Daarnaast is het woord amper uit te spreken voor iedereen die het nog niet kent, en 'oh-ne-sie' is niet iets dat ik ouderen graag hoor zeggen. Of nog erger: dragen. Nee bedankt, VanDale!

Churchie

  • "In een kerk, tijdens een dienst of mis gemaakte selfie."

Is het echt nodig om het woordenboek en alle gebruikers ervan te laten weten wat de kerk tegenwoordig voor jongeren betekent? Wat als het effect van het woord zo aanstekelijk is als vorig jaar, en onze opa's en oma's voortaan ook selfies gaan maken in de kerk? 

Mocht je dus van plan zijn te stemmen op het Woord van het Jaar 2014, aarzel dan vooral niet om de categorie jongerentaal over te slaan. Het lijkt me niet verantwoord om de gemiddelde VanDale-fan in contact te laten komen met de taal van mijn generatie. Niets zo vervelend als volwassenen die zich onze woorden eigen maken.

Gepubliceerd op 4 december 2014
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

O.

O.

Als ik mag kiezen uit deze dan ga ik toch voor aanmodderfakker

7 jaar geleden

M.

M.

Mijn moeder zei laatst het woord 'chillen'. Het enge was dat het niet eens zo slecht klonk. Het was niet als bij de meeste ouders dat je je oren eraf wil trekken, jou/hun mond wilt spoelen en in een hoekje gaat huilen omdat het gewoon Zóoooooo fout klinkt. Ik heb dus een coole moeder, en die vind je ook niet vaak.

7 jaar geleden

I.

I.

WTF je vind dat je een coole moeder hebt?!

7 jaar geleden

J.

J.

aanmodderfakker snap er geen zak van zeg wat een raar woord.

7 jaar geleden

Y.

Y.

Onesie Poweerrrr....XDD

7 jaar geleden