Aan de pillen tegen examenstress

Aan de pillen tegen examenstress

Door Anne

In de aanloop naar de eindexamens kampt menig scholier met stress. Heel normaal natuurlijk, maar wat als de stress je even te veel wordt? Heb je dan baat bij een pilletje of plantaardig middel? Anne en Tim zoeken het uit.

Lieve Tim,

Ken jij het ook? Niet kunnen slapen door die toets van morgen? Nagebijtend in de les omdat je zo een presentatie moet houden? Stress is de meeste scholieren niet vreemd. En dan komen de eindexamens eraan: een stressbooster van hier tot Tokio. Een beetje stressvermindering zou welkom zijn voor dat gevreesde wiskunde-examen. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes op de markt. Allemaal beweren ze de oplossing te zijn tegen die vreselijke spanning. Tijd om er een aantal uit te testen, want werkt het echt?

Als eerste heb ik Plantival geprobeerd, een raar felblauw pilletje. Het magische ingrediënt is valeriaan: een extract van een plant. Daarvan word je rustiger. Ik merkte het wel: ik ontspande en kon me ook wat beter concentreren. Mijn samenvatting Nederlands maakte ik zonder afgeleid te worden. Maar rustig ging ook gepaard met een beetje emotieloosheid, wat niet erg prettig was. Brr. Beetje eng. Nog een kritische noot: volgens mij wordt dit wondermiddeltje ook gesterkt door het welbekende placebo-effect.

Hoofdpijn

In Rescuespray, het tweede middeltje, zit 30% alcohol. Geen wonder dat je er minder gestrest van wordt. Je spuit het spul een paar keer op je tong en na even wachten zou je veel rustiger moeten worden. Echt lekker vond ik het niet en of het hielp? Na het sprayen kreeg ik een beetje hoofdpijn, maar of dat echt aan het spul lag, weet ik niet. Echt veel effect was er niet. En daar betaal je dan 9 euro voor. Tja.

Tijd om het eens met de niet-medicijnen te proberen. Van banaan eten zou je ontspannen, maar eerlijk gezegd merkte ik er weinig van. De banaan smaakte verder wel lekker, trouwens.

Doorzetten

Dus, beste Tim, nog echt veel succes had ik niet. Gelukkig was er nog mijn laatste optie: hardlopen. Het helpt om stress te verminderen, zegt men, en ze hebben helemaal gelijk. Lekker een stukje lopen is gezond én het leegt je hoofd, zonder dat daar enige chemische troep aan te pas komt. Het is even doorzetten, maar achteraf ben je trots op jezelf en na een halfuurtje uitrusten begin je volledig stressloos aan die moeilijke oefentoets voor natuurkunde.

Conclusie? Laat mij maar lekker zonder hulpmiddeltjes mijn examen maken. Een stukje hardlopen vind ik prima, maar een pilletje voor mijn examen? Liever niet.

Wat vind jij?

Liefs, Anne

Lees overmorgen het antwoord van Tim op Annes blog.

Disclaimer: pillen moet je altijd op eigen risico innemen. Mix geen pillen door elkaar en vraag eerst advies bij de huisarts. Wil je iets proberen, doe dat dan vóórdat je echte examens beginnen.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 30 april 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.