Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Horoscopen zijn heerlijk

Horoscopen zijn heerlijk
Beeld: Lisa Schipperijn/Sandra Pham

Elke dag kijk ik er naar uit om mijn horoscoop te lezen. Ik weet dat de wetenschap astrologie allang heeft gedegradeerd tot pseudowetenschap, toch vind ik het heerlijk om horoscopen te lezen en er stiekem in te geloven. Wat probeert de kosmos jou te vertellen? 

Inzicht in de toekomst

In de Westerse astrologie heb je te maken met twaalf tekens: Ram(21 mrt-20 apr), Stier(21 apr-21 mei), Tweelingen(22 mei-21 jun), Kreeft(22 jun-23 jul), Leeuw(24 jul-23 aug), Maagd(24 aug-23 sept), Weegschaal(24 sept-23 okt), Schorpioen(24 okt-22 nov), Boogschutter(23 nov-22 dec), Steenbok(23 dec-20 jan), Waterman(21 jan-18 feb) en Vissen(19 feb-20 mrt). Elk teken staat voor een basispersoonlijkheid. Voor deze tekens kun je per dag, week, maand of jaar je horoscoop opzoeken. Zo krijg je inzicht in wat je in de toekomst te wachten staat en waarmee je zal worstelen of juist profiteren  vanwege de eigenschappen uit je basispersoonlijkheid. 

Reflectie naar gisteren

Het teruglezen van een horoscoop kan ook interessant zijn. Pak je horoscoop van gisteren er eens bij. Je leest de horoscoop en bedenkt dan of deze overeenkomt met hoe jij de dag ervaren hebt.  Zo creeër je een overpeins momentje met jezelf en reflecteer je op gebeurtenissen. Dat geeft rust. 

(Her)ken jezelf  

Verdiep je eens in de eigenschappen uit je basispersoonlijkheid van je horoscoop. Zo lees ik bij Stier dat ik geduldig en betrouwbaar zou zijn, maar tegelijkertijd ook genotzuchtig en hebberig ben (wat wel waar is). Het kan natuurlijk zijn dat de beschreven eigenschappen totaal niet bij jou passen, waardoor je automatisch de vraag stelt: wat zou dan wel passen? Zo creëer je een stukje zelfkennis. Handig als je een curriculum vitae moet maken of gewoon een volwassen vriendenboekje moet invullen. 

Heerlijk én leuk 

Bovendien is het  hartstikke leuk om je horoscoop te lezen. Meestal lees je positieve voorspellingen, waar je jezelf op kunt verheugen. Wie wil er nou niet lezen dat alle ellendigheid van de laatste tijd bedoeld is om je vooruit te helpen of dat jou komend seizoen een grote liefde te wachten staat? 

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?