Stuur een kerstkaart!

Stuur een kerstkaart!

Afgelopen jaar werd er in ons kikkerlandje zo'n 115 miljoen kerstkaarten verstuurd. Dat klinkt veel, maar aan het begin van deze eeuw waren het er nog 200 miljoen. Jongeren sturen steeds vaker hun beste wensen digitaal, in plaats van het versturen van een kerstkaartje. En dat vind ik jammer. We zouden juist méér kerstkaarten moeten sturen.

Weinig moeite

Grappig feitje: in 1843 bedacht de rijke Engelsman Henry Cole de eerste kerstkaart, om op deze manier het beste toe te wensen aan zijn kennissen. Voor hem was dat juist efficiënt, want hij had het te druk om persoonlijk langs te gaan met visitekaartjes of een brief te schrijven. Nadat de kaart was ontworpen door John Calcott, werden er duizend exemplaren van gedrukt. Een deel daarvan werd verstuurd naar bekenden en de rest werd verkocht. Voor Henry Cole was dit dus dé manier om minder moeite in de kerstwensen te stoppen.

En tegenwoordig doen we voor mijn gevoel nóg minder moeite. Het is lief dat we elkaar op social media massaal fijne feestdagen wensen en nostalgisch terugkijken op het afgelopen jaar. Toch knaagt er iets aan me als ik dit soort berichten zie. De woorden op het digitale scherm lijken ongevoelig en onpersoonlijk, meer computer-achtig dan menselijk. Sommige mensen versturen zelfs gewoon ge-automatiseerde berichten, naar een hele Whatsapplijst. Ik heb veel liever een persoonlijk kerstkaartje. 

Tijd voor waardering

Want een kerstkaart vertelt zoveel meer aan de ontvanger dan alleen het zinnetje "Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar". In een tijdperk waarin iedereen uitschreeuwt dat ze "druk, druk, druk" zijn, toon je aan dat je toch aan diegene denkt. Speciaal voor de ontvanger heb je tijd vrijgemaakt om de kerstkaart te schrijven en op de post te doen.

Je kunt het ook zoveel persoonlijker maken dan wanneer je een digitale wens verstuurt: tegenwoordig is er zoveel keuze in kerstkaarten dat je voor elke dierbare de perfecte, persoonlijke kaart kunt vinden. Zoek in de rekken van de plaatselijke boekhandel, ontwerp een kaart via een website. Zélf een kaart knutselen kan natuurlijk ook. Pak je knutselspullen erbij en laat je creativiteit de vrije loop. 

En niet alleen het ontwerp speelt mee, het is sowieso dé gelegenheid om lieve woorden voor de ontvanger te schrijven. Of de ontvanger nou je lieve oma, je beste vriend(in) of je (geheime) crush is, dit is de kans om eens goed te vertellen hoe erg je hen waardeert. Vertel waarom je diegene zo erg waardeert, wat voor moois jullie het afgelopen jaar samen hebben meegemaakt en natuurlijk dat je hoopt op een voorspoedige periode. Zo druk je de kerstgedachte prachtig uit. 

Goed gevoel

Het mooiste effect van de kerstkaart is natuurlijk de reactie van de ontvanger, nadat hij of zij de kaart heeft gekregen. De ontvanger zal de kerstkaart lezen, glimlachen en de kerstkaart een mooi plekje geven. Hij of zij kan nagenieten van de kerstkaart en zijn jaar afsluiten met een gevoel van vreugde, verbondenheid en vrede. En van anderen blij maken krijg je zelf ook weer een goed gevoel, zo is bewezen. 

Komt nog bij: nadat jij dit jaar kerstkaarten hebt verzonden, zullen je ontvangers je vast een kaart terugsturen. Wedden dat je je dan veel beter voelt dan na een social media-regen van goedbedoelde wensen? Want door persoonlijke kaarten voel jij je een geliefd mens. 

Gepubliceerd op 20 december 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.