5 dingen die je moet weten over het coronavirus

Lang leek Nederland te ontkomen aan het virus dat de wereld in zijn greep houdt, maar nu is het dan echt zover: inmiddels zijn 24 mensen in Nederland besmet met het nieuwe coronavirus (ongetwijfeld zijn het er alweer meer wanneer jij dit leest). Er is heel veel informatie op het internet, maar hieronder vind je de belangrijkste informatie die jij moet weten over het coronavirus.


1. Wat is 'het coronavirus' eigenlijk?


Coronavirus is eigenlijk de naam van de familie van het nieuwe virus, dat zo heet vanwege de kroonvorm die alle virussen in de familie hebben. Niet alle virussen in die familie zijn gevaarlijk, want een normale verkoudheid of een griepje behoren ook tot die familie.

Het coronavirus dat momenteel de wereld over raast, heet officieel SARS-CoV-2. Dat heet zo omdat een andere versie van hetzelfde virus in 2002-2003 al opdook (SARS-CoV); dat was dodelijker, maar verspreidde zich minder makkelijk.

Net zoals bij HIV en AIDS, waar HIV het virus is dat de ziekte AIDS veroorzaakt, is SARS-CoV-2 het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Je hebt dus COVID-19 wanneer het virus je ziek heeft gemaakt.

2. Hoe kan je je beschermen tegen het virus?

SARS-CoV-2 zit in je keel en verspreidt zich vermoedelijk door druppeltjes water, bijvoorbeeld wanneer je moet hoesten. De belangrijkste manier waarop dat mensen ziek maakt is door:

1 - Het inademen van de hoestdruppeltjes van andere mensen die in de lucht hangen, of;

2 - Het aanraken van de hoestdruppeltjes die achter zijn gebleven op objecten, en die komen dan in je lichaam wanneer je je neus, ogen of lippen aanraakt.

De belangrijkste manieren om je te beschermen zijn door je handen goed en vaak te wassen en door zo min mogelijk aan je gezicht te zitten. Bij het handen wassen is het belangrijk dat je het grondig doet (tussen je vingers, op de voor- en achterkant van je handen en rond je pols) en voor het afdrogen kan je het best papier gebruiken en dit na afloop weggooien. Bovendien wordt er aangeraden om te hoesten in de binnenkant van je elleboog.

Kortom: niet aan je gezicht zitten, handen wassen en eventueel desinfecterende handgel meedragen.

Het virus overleeft niet goed buiten het lichaam, dus je hoeft je geen zorgen te maken over besmetting via je pakketjes die je vanuit China hebt besteld.

3. Mondkapjes; ja of nee?

Mondkapjes beschermen eigenlijk maar heel weinig tegen het virus. Er zijn mondkapjes van hele hoge kwaliteit die enigszins beschermen, maar het gebruik ervan wordt afgeraden. Dit komt omdat het virus zich in druppeltjes verspreidt en het is niet bekend wat de gevolgen zijn als die druppeltjes op het masker terecht komen (het kan je dan mogelijk juist makkelijker infecteren). Waar mondkapjes wel bij helpen, is zorgen dat je minder aan je gezicht zit.

In Nederland worden mondkapjes alleen aangeraden voor medisch personeel en mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen.

4. Gaan we nu allemaal dood?

Het is belangrijk dat we het virus niet onderschatten, maar het ziet er momenteel niet naar uit dat het heel dodelijk is. Gemiddeld sterft iets meer dan 2 procent van de besmette mensen aan het virus, maar er zijn ook genoeg mensen die niet eens doorhebben dat ze het virus hebben/hadden. Zeker voor scholieren is het gevaar maar heel klein, gemiddeld 0,1 procent van mensen tussen 10-19 met het virus, sterft eraan. Voor kinderen jonger dan dat is het momenteel zelfs 0 procent.

Geen reden tot totale paniek dus, maar ook geen reden om niets te doen. Als 1% van Nederland sterft, is dat toch 170 duizend mensen, hoewel de kans zeer klein is dat heel Nederland het virus zal oplopen.

5. Geen school meer?

Volgens de Verenigde Naties gaan wereldwijd 290 miljoen kinderen niet naar school vanwege het coronavirus. Italië heeft besloten alle scholen in het land te sluiten om het virus onder controle te krijgen. In Nederland blijven de scholen gewoon open en het is volgens het RIVM niet nodig dat ze dichtgaan. Scholen mogen tot bepaalde hoogte zelf bepalen hoe ze de situatie aan willen pakken. Zo heeft mijn school een brief gestuurd waarin ze met een heleboel mooie woorden uitleggen dat ze niets eraan gaan doen. Bij andere scholen worden er leerlingen naar huis gestuurd omdat ze symptomen vertonen. Hoe het op jouw school zit, krijg je als het goed is te horen van de schoolleiding.

Laat ons in onze Instagram comments weten wat jouw school doet tegen het coronavirus!

Hopelijk heb jij nu een beetje duidelijker beeld van het virus. Er komt steeds nieuwe informatie bij over recentelijke bevindingen omtrent het virus, dus zorg dat je zo goed mogelijk op de hoogte blijft van ontwikkelingen.

Stay safe en hopelijk is dit voorbij voor de eindexamens.

Gepubliceerd op 4 maart 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.