Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ziek voor hun tijd: steeds meer kinderen hebben ouderdomsziektes

Ziek voor hun tijd: steeds meer kinderen hebben ouderdomsziektes

Diabetes type 2, gewrichtsproblemen en botontkalking: steeds meer jonge kinderen in Nederland hebben, volgens diverse onderzoeken en ervaringen van artsen, zogenoemde 'ouderdomsziekten'. Tieners met botontkalking en melancholische depressies, baby’s die maagzuurremmers gebruiken: deze kwalen zijn niet langer een uitzondering. ''Als dit zo doorgaat, leeft de nieuwe generatie minder lang dan de vorige'', stelt de Volkskrant. 

 De Amerikaanse media noemt het: ''sick before their time'' . Bijna alle vroegvoorkomende ouderdomsziektes lijken te correleren met een probleem dat Amerika al langer kent, en dat ook delen van West-Europa lijkt te teisteren: de ''obesitas-epidemie''. Hier hebben meer dan 18 duizend Nederlandse kinderen en jongeren last van. De helft van hen heeft last van een hoge bloeddruk, en een derde van hen een vette lever. 0.7% van de jongeren heeft diabetes type 2: hoewel dat niet veel lijkt, is dat een stuk meer dan 20 jaar geleden. Dat is heftig, want hoewel diabetes type 2 niet dodelijk is, zijn de gevolgen ervan dat wel. En die zijn nu al op jonge leeftijd merkbaar. 

Te weinig zon

Al deze obesitas-gerelateerde ziektes vragen om een oplossing. Hoogleraar Joop van den Bergh ziet naast gezonder eten en meer bewegen ook meer buiten komen als een goede manier om deze ziektes te voorkomen. Te weinig vitamine D, vertelt hij in de Volkskrant, veroorzaakt door middagen binnen zitten met Netflix of een tablet, maakt je botten zwakker en kan depressies in de hand werken. Het is dus een stuk beter om ook af en toe naar buiten te gaan. 

Medicijnen

De ziektes voorkomen lukt niet altijd en daardoor zijn er veel kinderen die medicijnen moeten slikken. Dat is lastig, want medicijnen voor ziektes die vroeger alleen voorkwamen bij volwassenen,  zijn nog helemaal niet afgesteld op de kinderlichamen. ''We weten nog niet goed wat de langetermijneffecten van die medicijnen bij kinderen zijn'', zegt kinderarts Anita Vreugdenhil tegen RTLnieuws. Maar er lijkt geen duidelijk alternatief te zijn. ''Soms hebben we geen keuze, dan moeten we iets doen.''

De toekomst

De toekomst van onze generatie ziet er daardoor minder rooskleurig uit. Gezond eten, beweging en genoeg zon zou een reddingsmiddel kunnen zijn, maar er moet nog een hoop veranderen.

Gepubliceerd op 6 september 2019
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.