Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een 9,5 voor Dansen op de Vulkaan

Een 9,5 voor Dansen op de Vulkaan

Hidde

Het is misschien wel het meest uit de hand gelopen profielwerkstuk (PWS) óóit: acteur Nils Verkooijen (17) maakte samen met klasgenoot Sjors Mans (19) Dansen op de Vulkaan, een film over een zestienjarige jongen met een stofwisselingsziekte.

Wat begon als een kort verhaal voor hun profielwerkstuk, werd uiteindelijk een tachtig-minuten-durende speelfilm. Vanaf vandaag draait-'ie in bioscopen door heel Nederland. Wij vroegen ons af: wat hebben Nils en Sjors het afgelopen jaar meegemaakt?

Wij spraken jullie voor het laatst in augustus 2013. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd rondom Dansen op de Vulkaan?

Nils: "Een heleboel! We hebben de film opgenomen, muziek gemaakt en gemonteerd. Ook is de film verkocht aan filmdistributeur Dutch FilmWorks, waardoor hij straks te zien is in 65 bioscopen en in 2016 op televisie bij de KRO."

Het afgelopen schooljaar hebben jullie ook eindexamen gedaan. Hoe was dat te combineren met het maken van deze film?

"Het voordeel was dat we deze film voor het grootste deel in de zomer gedraaid hebben", zegt Nils. "De montage deden we wel vooral onder schooltijd, maar omdat het voor ons PWS was scheelde het heel veel spijbeluurtjes. We konden gewoon doen alsof we met school bezig waren!"

De twee zijn allebei "gewoon aardig geslaagd", zegt Sjors. "Met zesjes, zevens." Maar het cijfer voor het profielwerkstuk haalt hun gemiddelde enorm omhoog: "We hebben een 9,5 gekregen!"

Nils: "Onze PWS-begeleider was vorige week maandag aanwezig bij de voorvertoning en was echt flabbergasted, helemaal ondersteboven. Natuurlijk was hij langsgeweest op de set en wist hij wel wat we aan het doen waren, maar toch wist hij niet wat hij meemaakte."

Moesten jullie bij de première een traantje wegpinken?

Nils: "Ik heb nog nooit gehuild om een film. Maar het onderwerp van de film grijpt ons wel allebei aan, omdat kinderen met een stofwisselingsziekte weten dat ze niet oud zullen worden. Dat je leeft met dat gegeven, maar toch doorgaat met het leven... Dat vind ik onbeschrijfelijk."

"De levenskracht van die kinderen heeft ervoor gezorgd dat de film er nu staat", aldus Sjors. "Het is de reden dat je na een drukke dag filmen maar drie uur slaapt en vervolgens weer doorgaat."

Zijn er al plannen voor een volgend filmproject?

Nils: "Er zijn al wel ideeën, maar die zijn nog niet concreet genoeg om iets over te zeggen. Wij hebben nu iets gemaakt en die samenwerking ging heel goed. We hebben geen enkele ruzie gehad. Wel inhoudelijke meningsverschillen, maar dat is goed. Het geeft een drive om het nog een keer te doen, maar dan beter en anders", aldus Nils. "Ik denk niet dat dit een eenmalige samenwerking is."

Dansen op de Vulkaan draait vanaf vandaag in de bioscoop. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Stichting Stofwisselkracht.

Gepubliceerd op 30 oktober 2014

REACTIES

M.

M.

T was een raar einde

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.