Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dieren in de literatuur

Dieren in de literatuur

Door Mette

Veel literatuur die we voor school lezen gaat over mensen. Over onze gedachten, gevoelens, relaties en de zin van ons bestaan. Maar wij mensen zijn niet de enigen die op deze wereld leven! Er zijn best veel boeken geschreven waarin dieren een grote rol spelen. Omdat het vandaag dierendag is licht ik er vijf voor jullie uit.

Het wezen van de olifant, Toon Tellegen
Deze bijzondere roman gaat over een olifant die steeds maar blijft proberen wat hij niet kan: in een boom klimmen. Keer op keer probeert hij het weer, en steeds opnieuw valt hij er weer uit. Bont en blauw en verslagen roept de olifant telkens weer dat hij het nooit meer zal proberen, maar elke dag lijkt hij dit weer te vergeten. Hij moet de boom in klimmen, hij kan er niets aan doen. Daarom vraagt hij de andere dieren om hulp. Het wezen van de olifant is een filosofisch verhaal opgeschreven met kunstzinnig en poëtisch taalgebruik; bijzonder, klein en ontroerend.

Erik of het klein insectenboek, Godfried Bomans
Dit boek is een ware klassieker. Het is een fantasievol verhaal over een kleine jongen die via een schilderij afreist naar de wereld van de insecten. Hier komt hij tot de ontdekking dat insecten eigenlijk heel erg op mensen lijken.

Het is een interessant boek om te analyseren, omdat het lijkt op een kinderboek, maar geen kinderboek is.  De insecten in het verhaal symboliseren eigenlijk de verschillende soorten mensen in de samenleving. Best interessant dus!

Dagpauwoog, Eva Meijer
Dagpauwoog is een echt dierenactivisten-boek. De hoofdpersoon is Iris Dagpauwoog, een vrouw van middelbare leeftijd die samen met haar hond naar een klein dorpje verhuist. Daar leert ze haar buurman Marcel kennen, die dierenactivist is. Hij probeert haar er langzaam van te overtuigen hoe belangrijk het is op te komen voor de rechten van het dier.

Het is best interessant om eens een verhaal te lezen vanuit het standpunt van een dierenactivist. Het blijft soms namelijk moeilijk te begrijpen: strijden tegen mensen (je eigen soort) om dieren (een andere soort dus) te redden. Een bijzonder inkijkje in het dierenactivisme dus.

Butcher’s crossing, John Williams
Waar Dagpauwoog een verhaal was over mensen die uit alle macht dieren proberen te redden, vertelt Butcher’s crossing ons over iemand die dieren doodt. Andrew is 23 jaar als hij stopt met zijn studie op Harvard en op zoek gaat naar avontuur in het wilde westen. Hier krijgt hij een deal aangeboden: als hij een kudde bizons doodt, kan hij in één klap miljonair worden. Andrew neemt de uitdaging aan, maar de jacht verloopt niet zoals gepland.

Een spannend avonturenboek waarin een jonge, onschuldige jongen verandert in een geharde jager.

Gedaanteverwisseling, Franz Kafka
Op een dag wordt Gregor Samsa wakker in het lichaam van een enorme kakkerlak. Hij veracht zichzelf. Als zijn familieleden hem zien weten ze niet wat ze met hem aan moeten. Want wat doe je met zo’n grote kakkerlak?

Gedaanteverwisseling gaat over hoe een familie omgaat met een bloedverwant die volledig is veranderd, waardoor hij niet meer degene is die zij gekend hebben.

Eigenlijk gaat het over mensen

Tijdens het schrijven van dit blog kwam ik tot een leuke ontdekking: ook al lijken deze boeken over dieren te gaan, uiteindelijk staat toch altijd het wezen van de mens centraal. Soms symboliseren de dieren in het boek mensen. Of de manier waarop een mens met dieren omgaat wordt benadrukt. Misschien ook wel fijn, want het blijft best lastig om je in een insect te verplaatsen.

Gepubliceerd op 4 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Waar is warhorse?

9 jaar geleden

M.

M.

leuk, had ik dit maar eerder geweten, dan had ik deze boeken kunnen lezen voor Nederlands

9 jaar geleden

Anne

Anne

Tof mette!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.