Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Reality-tv maakt scholieren dommer'

'Reality-tv maakt scholieren dommer'

Door Joca

Scholieren die naar reality-tv kijken, presteren slechter op school dan leerlingen die dat niet doen. Lezen daarentegen zorgt voor betere schoolresultaten. Dat blijkt uit onderzoek van het Franse ministerie van Onderwijs. Vermoedelijk ligt de oorzaak hiervan in het taalniveau. Het taalgebruik in reality-series is namelijk vaak redelijk simpel, aldus onderzoekers.

Puberbreindeskundige Mark Mieras heeft daarnaast nog een andere verklaring. "Aandacht die jongeren aan reality-tv besteden, gaat niet naar schoolwerk." 

De Fransen ondervroegen 27.000 15-jarigen naar hun schoolprestaties en mediagebruik en kwamen tot de volgende conclusies: kijkers van real life tv scoren 16 procent slechter dan de gemiddelde leerling. Gamen en sociale media hebben juist géén negatief- of positief effect op de cijfers. Scholieren die veel lezen halen echter bovengemiddeld goede resultaten.

Echte mensen

"Reality-tv is op zichzelf niet slecht," vertelt Mark Mieras, schrijver van de graphic novel over het puberbrein Heftige Hersens. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de precieze invloed van media op het puberbrein, maar hij vermoedt dat real life soaps de aandacht van scholieren opslokken. "Jongeren zijn gevoelig voor reality. Ze zien er echte mensen met een verhaal. Dat is nodig om hun eigen verhaal te ontdekken."

Volgens Mieras overschatten tieners hun vermogen tot multitasking. Als de aandacht ergens anders is dan bij school, komt de leerstof minder goed binnen. "Ik zie het bij mijn eigen kinderen. Concentreren is moeilijk als je twee dingen tegelijk doet. Bijvoorbeeld het tikken van whatsappberichtjes tijdens het maken van huiswerk."

Taalgebruik

Wel vindt Mieras het opmerkelijk dat uit het onderzoek blijkt dat gamen en sociale media geen invloed hebben op de schoolcijfers. "Dat zijn net zoals reality-tv flinke aandachtstrekkers. Het is apart om te zien dat de invloed van televisie veel groter is."  

Dat reality-tv de schoolprestaties negatief beïnvloedt, ligt volgens de Franse onderzoekers deels aan het taalgebruik in de tv-programma's. Het taalniveau ligt daar vaak zo laag, dat je zelfs met chatten en stripboeken lezen meer nieuwe woorden oppikt. Ze concluderen daarom dat het goed is om te lezen. Het maakt daarbij niet uit wat voor een soort teksten je leest.

Gepubliceerd op 5 februari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Nou kijk ik geen reality TV, maar vind ik dit niet echt een goed onderzoek. Het is een serieuze mogelijkheid dat mensen die slechtere cijfers halen reality TV kijken dan dat ze die krijgen door TV zelf.

10 jaar geleden

S.

S.

Ik denk dat het komt doordat scholieren met een hoger niveau meer (vaker) van lezen houden. En scholieren met een lager niveau meer (vaker) van reality-tv. En bijna iedereen (alle niveaus) doet aan social media en gamen. Dus ik denk niet dat het gedrag een gevolg is en geen oorzaak.

10 jaar geleden

S.

S.

Ik bedoelde: Ik denk dat het gedrag (lezen/tv) een gevolg is (van niveau) en geen oorzaak (van niveau).

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.