Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Heftige hersens

Heftige hersens

Door Daniƫlle

Zolang ik me kan herinneren, vind ik niets interessanter dan hersenen. Alles wat je weet, al je herinneringen, al je gedachten: ze zijn niets meer dan elektrische stroompjes tussen cellen. En niet alleen dat: alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft, ervaar je zo dankzij je hersenen. De wereld zit in je hoofd.

Dus toen ik de kans kreeg om Mark Mieras, wetenschapsjournalist en auteur van Heftige Hersens (een graphic novel over het puberbrein) te interviewen, zei ik geen nee. Wat vindt hij nou de meest interessante dingen aan het (puber)brein?

Ouders zijn emotioneel, jongeren rationeel.
Mark: "Volwassenen vinden vaak dat jongeren irrationeel, impulsief en emotioneel handelen. Maar het grappige is, dat als je er goed naar kijkt, het juist de volwassenen zijn die hun emoties laten leiden als ze keuzes maken. Ze voelen vaak wat de verstandige keuze is, terwijl jongeren meestal eerst uitgebreid nadenken voor ze een beslissing nemen."

Dingen die we vaak zien vinden we mooier.
"Reclames maken gebruik van allerlei trucjes om je te verleiden hun product te kopen, dat wist je natuurlijk al lang. Ze doen dit vaak door positieve associatie: je ziet enthousiaste, lachende, jonge mensen feesten terwijl ze Coca Cola drinken. Dus wil jij ook Coca Cola drinken. Ook geliefd zijn beroemdheden die een product aanprijzen. Deze mensen zie je vaak, dus je vertrouwt ze. Maar wist je dat herhaling ook een goede reclametruc is? Want als je iets vaak ziet, dan ga je het mooier vinden!"

Wetenschapsjournalist en auteur Mark MierasAls je beweegt kun je dingen beter onthouden.
Voor mij als geboren sporthater heeft Mark slecht nieuws. "Sport en hersenen hebben heel veel met elkaar te maken. Als je beweegt, kun je beter onthouden en dus beter leren. Eigenlijk moet je in de pauze dus een wandeling maken", legt Mark uit.

Volgens de auteur doen veel volwassenen dit fout. "Ze zitten de hele dag en compenseren dit dan door ’s avonds te gaan sporten. Maar hierdoor hebben ze niks aan de verhoogde productiviteit van hun hersenen."

Alle hersenen zijn anders.
Een nier is een nier, een long is een long en een hart is een hart. Hersenen zijn dus hersenen, toch? Fout!", leert Mark mij. Ieder brein bestaat uit miljarden verbindingen en voor iedereen lopen deze verbindingen weer anders.
"Ouders denken vaak dat jongeren hen zitten te zieken als ze iets niet kunnen. Dit gebeurt zelfs bij jongeren onder elkaar. Maar vaak is dit niet zo. Hersenen zijn heel verschillend en daardoor kunnen we niet allemaal hetzelfde. Dit geldt nog meer voor het puberbrein, omdat er constant nieuwe verbindingen in de maak zijn."

Voor introverte mensen lijken anderen kritischer te kijken.
Wat ik één van de leukste feitjes uit het boek vind, is dat voor introverte mensen anderen kritischer lijken te kijken. Mark: "Ja, dat klopt. Introverte mensen hebben een scherper afgestelde amandelkern (een deel van de hersenen) waardoor dat zo lijkt. Mensen beschouwen introvert zijn vaak als iets negatiefs, maar dat hoeft helemaal niet. Introverte mensen denken beter na voordat ze iets zeggen en zeggen vaak alleen iets als ze daarmee iets toe kunnen voegen. Veel schrijvers en wetenschappers zijn introvert."

Razend interessant dus, die hersenen. Wil je er meer over weten, dan zou je de graphic novel Heftige Hersens kunnen lezen. Een geweldig en herkenbaar boek, tjokvol met interessante feitjes over de hersenen. En zelf vragen stellen aan Mark? Dat kan op 10 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam bij het Heftige Hersens event

Gepubliceerd op 8 oktober 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.