Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vwo'ers vonden m&o 'niet makkelijk'

Door Merel

Dinsdagmiddag maakten 11895 vwo'ers hun een-na-laatste of zelfs laatste eindexamen: management & organisatie (m&o). De laatste loodjes dus, die soms behoorlijk zwaar wogen.

Kandidaat Stijn van Venrooij vond het examen 'wel gaan.' Ze vond het examen aan de lange kant. "Toch kon ik bijna overal wel iets invullen. Ik hoop dat ik een 6.6 heb gehaald, want dan eindig ik met een 7 op mijn eindlijst. Maar het zal erom spannen."

'Zo veel informatie'

Cindy de Vries klinkt een beetje somber. "Het ging niet zo goed. Het was zo veel informatie en sommige dingen waren ook niet echt duidelijk. Al moet ik zeggen dat ik ook niet meer heel veel geleerd had, zo tegen het einde van de examenperiode. Gelukkig heb ik nu vakantie!"

"Ik heb echt geen idee hoe het examen gegaan is", vertelt Gielke Beerkens. "Er ging ongeveer net zoveel goed als fout. Bij een van de vragen moest je met behulp van vijf berekeningen aantonen dat het verwachte verlies in een balans 33.000 euro was. Daar kwam ik steeds niet op uit en ik kon maar niet uitvinden wat ik fout gedaan had. Ik hoop toch op een voldoende."

Stock- en cashdividend

Nick van der Sterren vond het examen pittig. "Het was veel tekst, twee ellenlange opgaven en ik had ook iets te weinig tijd, waardoor ik de vragen die ik opengelaten had niet meer kon beantwoorden. Ik heb wel wat speling voor mijn m&o-cijfer, maar ik moet minimaal een vijf halen om de 5.5 gemiddeld voor mijn centrale examens te halen."

Docent Rik Schoonderbeek denkt dat het vwo-examen een stuk beter gemaakt is dan de havovariant. "Het begon redelijk makkelijk, met de stock- en cashdividendvragen. Maar toch ben ik bang dat leerlingen daar redelijk veel punten mee verloren hebben, zoals ook op de havo gebeurd is. Zonde, want eigenlijk kun je daarmee juist scoren. Naarmate het examen vorderde werd het moeilijker, met een aantal ingewikkelde berekeningen. Maar als je goed geoefend had met informatiebronnen, was het examen wel te doen."

Vergelijkbaar

Schoonderbeek vond het examen niet te lang. "Het was vergelijkbaar met de afgelopen jaren."

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn dinsdag aan het begin van de avond al 1157 klachten binnengekomen over het vwo-examen m&o. Ongeveer een derde daarvan (408 meldingen) ging over de lengte van het examen.

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 28 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?