Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo Engels: 'waar is de andere helft?'

Door Merel

Alle 59.343 examenkandidaten van het vmbo-gl en -tl maakten donderdag het examen Engels. De eerste reacties zijn overwegend positief.

Alex Panhuizen is heel erg tevreden over het examen. "Het was eenvoudig. Net als de helft van de andere examenkandidaten was ik al binnen een uur klaar. Ik begon me langzamerhand af te vragen waar de andere helft van de vragen gebleven was, maar dit bleek het hele examen al te zijn", aldus Alex.

Gratis punt

Hij vond vraag 11 een beetje dubieus. "De vraag was wat de sterkste gadget was, maar in het correctievoorschrift stond dat ze allemaal even sterk waren. Daar heb ik een klacht over ingediend bij het LAKS."

Het College voor Examens heeft vrijdag bevestigd dat die vraag niet klopte. Alle leerlingen krijgen daarom een punt voor dat antwoord, ongeacht wat ze hebben ingevuld. Zelfs bij deelnemers die niets hebben opgeschreven, is dat het geval.

Scholier Camiel van Es was ook vroegtijdig klaar. "Het examen ging heel erg goed, er zaten enkele eenvoudige vragen in. Maar toen ik in een alinea een synoniem van een woord moest zoeken, was ik tien minuten bezig en daarna heb ik alsnog iets gegokt. Verder ben ik erg tevreden."

Babbelen
Charlotte Velthuijsen vond het redelijk gaan. "Het schrijven van de brief vond ik lastig. Maar dat wist ik van tevoren, want Engels is niet een van mijn beste vakken. Toch had ik niet veel geleerd, want het zijn vooral dingen die je moet kunnen, dus dan heb je aan blokken niet meer zo veel."

"Bij de eerste paar vragen dacht ik 'hmm, als dit maar goed gaat!' Het was echt moeilijker dan de oefenexamens die ik gemaakt heb", vertelt Marcella. "Ik kan best Engels babbelen, maar begrijpend lezen en schrijven is toch altijd een stuk moeilijker. Maar toen ik het correctievoorschrift bekeek, bleek dat ik het toch heel goed gemaakt heb. Ik had 30 van de 42 punten!"

Behapbaar
Docent Bart Ongering heeft het examen tijdens het surveilleren al kunnen inzien. "De briefopdracht leek me heel erg duidelijk en de teksten behapbaar. Ik heb veel leerlingen tevreden bij hun tafeltje weg zien lopen. Ik ben erg benieuwd naar hun resultaten", aldus Ongering.

Bij het LAKS zijn aan het einde van de middag al 1598 klachten binnengekomen over Engels. 438 daarvan gingen over een bepaalde vraag, de rest vooral over het examen als geheel. Sadjia Safdari van de Eindexamenklachtenlijn laat weten dat een groot deel hiervan ging over vraag 11, waar Alex ook al over klaagde. In totaal heeft ongeveer 3 procent van de leerlingen al een klacht ingediend.

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 23 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?