Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Mogelijk examens verplaatst na dood leerling

Door Kim

Heavy shit op vmboschool Prinsentuin in Oudenbosch: een 16-jarige examenkandidaat kwam woensdag om het leven bij een scooterongeluk. Dat heeft zo'n impact op de leerlingen, dat de school nu overweegt de examens uit te stellen.

Het nieuws kwam natuurlijk hard aan bij de jaarlaag. "Het is heel individueel, de één is er natuurlijk dichter bij betrokken dan de ander, maar dit raakt iedereen", licht directeur Ruud Engelse toe. "Het is echter lastig in te schatten wat de effecten hiervan zijn op de examens."

De digitale examens van donderdag zijn uitgesteld naar vrijdag. Omdat scholen bij digitale examens zelf de afnamedatum mogen bepalen, kon dat relatief gemakkelijk verplaatst worden. "In overleg met de Onderwijsinspectie onderzoeken we nu wat de mogelijkheden voor de resterende examens zijn. Dat contact loopt."

Altaar

Op de Prinsentuin is een lokaal ingericht ter nagedachtenis aan de leerling. "Daar staat een soort altaartje met een foto en een condoleanceregister. Leerling hebben de mogelijkheid om met collega's, maatschappelijk werk en elkaar te praten."

Engelse beschrijft de vmbo-kaderleerling als een 'hele open, hardwerkende jongen die voor iedereen klaar stond'. De jongen deed examen in de vmbo-kaderrichting 'groen' en wilde graag de hovenierbranche in.

Rekening houden

Het schriftelijke examen Engels van donderdagmiddag, wat wel landelijk op hetzelfde moment wordt afgenomen, gaat in eerste instantie door voor de leerlingen vmbo-gl en -tl. Samen met de inspectie bekijkt Engelse of het daarbij mogelijk is om extra rekening te houden met de situatie. In soortgelijke eerdere situaties kregen leerlingen bijvoorbeeld een extra herkansing. "Maar daar durf ik nu nog geen uitspraken over te doen", aldus de directeur.

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 23 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?