Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Muziek en Engels op examendag 8

Door Merel

Donderdag nemen examenkandidaten voor de achtste dag plaats achter hun tafeltjes. Er staan tien verschillende examens op het programma, waaronder biologie, Engels, aardrijkskunde en muziek.

's Ochtends buigen in totaal 20.979 vwo'ers zich over Duitse leesteksten, terwijl een vergelijkbaar aantal vmbo'ers (20.242) van de drie hoogste niveaus met het examen aardrijkskunde aan de slag gaat. Nagenoeg alle leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg (het laagste niveau) maken ondertussen Engels.

2,5 procent leerlingen

Verreweg de meeste havisten hebben donderdag een rustige ochtend. Slechts 1436 havoleerlingen moeten naar school voor het theorie-examen muziek. De animo voor het vak is gering: slechts 2,5 procent van de havisten heeft het in het eindexamenjaar nog in het vakkenpakket. Op het vwo is dat 2,75 procent. Beide cijfers zijn grotendeels te verklaren door het feit dat lang niet elke school het vak aanbiedt: op slechts 176 van de circa 700 middelbare scholen kunnen leerlingen het vak blijven volgen tot en met het examenjaar.

Het muziekexamen van donderdag spitst zich toe op de drie subdomeinen 'waarnemen en weten', 'analyseren en interpreteren' en 'muziek en cultuur'. Kandidaten moeten muziek kunnen noteren en onderscheiden, geluidsfragmenten analyseren, muziekprocessen interpreteren en de ontwikkeling van verschillende muziekstijlen door de jaren heen kennen.

Eindexamenconcert

Het schoolexamencijfer (het gemiddelde van de eerdere toetsen) is veelal het resultaat van de praktijklessen muziek: veel scholen laten hun muziekleerlingen een afsluitend 'eindexamenconcert' geven of laten leerlingen een cd opnemen. Hoewel de scholen veel vrijheid hebben in de organisatie daarvan, zijn de niveaueisen landelijk bepaald. Elke leerling moet een gevarieerd repertoire kunnen uitvoeren van één- en meerstemmige vocale en/of instrumentale muziek en ook onvoorbereid een melodie of muziekstuk kunnen componeren en spelen.

Donderdagmiddag staat voor zowel de havo als op het vmbo-bb het examen biologie op de agenda. De vmbo'ers die 's ochtends nog geen Engels hebben gemaakt, doen dat 's middags. Iets minder dan een op de tien vwo'ers (3791 leerlingen) maakt het examen maatschappijwetenschappen.

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 23 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?