Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

3 staatsvormen voor je examenstunt

Door Joca

Zolang de tentamenweek des doods nog bezig is lijkt het ver weg, maar het komt er echt weer aan: de examenstunt. Voor de niet-laatstejaars lijkt het simpel: één dag chaos schoppen en klaar. Wanneer je eenmaal zelf in de examenklas zit, blijkt het echter ietsje ingewikkelder.

Onderdeel van het spel is de vraag wie er met de organisatie start, omdat het gevaar op de loer ligt dat je wordt gebombardeerd tot Chef Stunt als je eens aan je vrienden vraagt of ze nog ideeën hebben. Op de één of andere manier weet de schooldirectie de Chef Stunt namelijk snel te vinden en voor je het weet ben je verantwoordelijk voor alle gewonden die vallen tijdens de examenstunt. Autsj

Na die beginfase ontstaat er altijd een vaste organisatie die de kar trekt. In het algemeen zijn is dat altijd de miniversie van ofwel een dictatuur, een democratie of juist totale anarchie:

De dictatuur van Kim-Jong Mini

Nadat de titel van Chef Stunt een paar keer is doorgegeven, biedt Kim-Jong Mini zich aan. Iedereen is blij dat er tenminste één persoon is die de leiding wil nemen. Toch vergissen ze zich allemaal in de kwaadaardigheid van Kim-Jong Mini. In zijn eentje beslist hij zo ongeveer alles en als je het niet met hem eens bent, word je gechanteerd door zijn vrienden.

Ga je daarna nóg een keer tegen zijn wil in? Dan verdwijn je zonder pardon in het strafkamp, ehhh, de schoonmaakploeg die na de examenstunt de rotzooi moet opruimen. De stunt was nog nooit zo leuk, voor Kim-Jong Mini dan, niet voor jou natuurlijk.

My first democracy

Geïnspireerd door alle lessen maatschappijleer besluit een groepje leerlingen dat er zoveel mogelijk inspraak moet zijn van anderen. Er wordt een oppercomité gekozen dat de dagelijkse gang van zaken coördineert en alvast wc's en grote tenten regelt. Voor de rest is er de pollfunctie op de geheime facebookgroep waar de hele zesde klas lid van is.

Gangen worden verdeeld en over het thema wordt gestemd. Het motto van deze mini-democraten is dan ook: de beste chaos moet je organiseren. Soms ontstaat weliswaar gigantische vertraging door eindeloze discussies in de comments op de facebookgroep, maar in de Tweede Kamer doen ze het niet veel beter wat dat betreft.

De totale anarchie

Organisatie? Chaos! Niks dictators of facebookpolls, in de totale anarchie is er geen organisatie. Iedereen heeft dus de kans om z'n eigen thema voor de examenstunt kiezen. Het is alleen een beetje onhandig als je fanatiek de vloer vult met 10.000 bekertjes water en iemand met hetzelfde idee jou per ongeluk insluit.

Ook het idee van een gemeenschappelijk dagthema valt wat weg als de één verkleed is als hippie, de ander eruit ziet als Doornroosje en een derde als Willy Wonka gaat en al z'n vrienden in een Oempa Loempa-pak hijst. Maar ach, dat soort kleine issues horen er gewoon bij.

Welke organisatievorm er ook is, op de avond vóór de stunt is iedereen al brak. Van de stunt zelf komt vaak dan niet meer zoveel terecht. Dat maakt ook niet zo veel uit, want gezellig wordt het toch! Heel veel succes...

Gepubliceerd op 4 april 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?