Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Een weekend vol wiskundesommen

Door Joca

Examenkandidaten hebben het zwaar. Het is al 'n hele opgave om dit jaar te slagen, want de exameneisen worden steeds strenger. Bovendien willen steeds meer studies ook nog eens gaan selecteren via lotingen en sollicitatiebrieven. Als je niet zo goed scoort op bepaalde vakken, heb je dus wel een probleempje. De oplossing? Een examencursus.

Scholieren die zo'n cursus gevolgd hebben en van tevoren alleen maar vijven scoorden, komen opeens terug als experts op dat vakgebied. Maar met welke geheimzinnige methodes loodsen ze dan al die scholieren hun examens door? Ik pak mijn koffers in en ga naar Leiden voor de examencursus Wiskunde B.

Gemiddelde opkrikken

De groep waarin ik zit bestaat uit vijftien andere scholieren. Sommigen doen de cursus omdat ze een hoog cijfer voor wiskunde willen, zodat ze niet hoeven loten. De rest staat er een onvoldoende voor wiskunde, is allang blij als ze hun gemiddelde kunnen opkrikken naar een voldoende. De docent begint met de strijdkreet: "Jullie willen allemaal zoveel mogelijk punten halen op het examen!"

Buiten is het donker, maar wij werken door!

I love stappenplannen

Hoofddocent Sophie leidt de cursus. Zij legt uit hoe je formules oplost. Bij die uitleg is er extra aandacht voor de stappenplannen die je tijdens je examens moet volgen. Dat werkt zo: elke stap levert een paar punten op en je lost er formules goed mee op. "Markeer het stappenplan met een rode stift, want hier heb je wat aan" tipt Sophie. Na de uitleg werken we aan opgaven in een fancy opgavenbundel: geen bergje stencils, maar een echt boekje inclusief 'I love stappenplan'-pen. Hoe tof!

Ook vóór de cursus moest je al opgaven maken. Die worden nagekeken door andere docenten. Ik krijg van hen een knalgeel formulier met daarop onderwerpen die ik nog extra kan/moet oefenen.

De docenten zijn studenten wiskunde en natuurkunde. Allemaal zijn ze übergoed in wiskunde, een van hen haalde zelfs een 10 voor zijn examen. Het belangrijkste is dat ze ook goed kunnen uitleggen. Tijdens het werken aan de opgaves lopen ze door het lokaal en kun je vragen stellen. Heel vaak komen ze vanzelf naar je toe, net vóór het moment dat je vastloopt. Toch bijzonder hoe ze vanaf de andere kant van het lokaal lijken te zien dat je een X bent vergeten. 

Boost voor je zelfvertrouwen

Tussen de lesrondes door zit steeds een pauze, om te voorkomen dat we alleen nog maar in wiskunde-termen denken. In die pauzes is er genoeg tijd om even te chillen, eten, of een rondje supermarkt te doen. Na de pauze is het tijd om weer een paar uurtjes heerlijk te differentiëren. Aan het eind van de dag vertrek ik naar een gastgezin in Den Haag voor wat welverdiende slaap.

De eindstand na drie dagen: De hele stof is behandeld!De volgende dag is het in de klas rustig, al blijft het prutsen met smartphones verleidelijk. Ondertussen begin ik steeds meer te snappen en heeft iedereen ook de drive er het beste van te maken. De complimenten die de docenten uitdelen, geven je zelfvertrouwen een enorme boost.

Na drie dagen oefenen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is er een proefexamen (Je begint om 8 uur 's ochtends, en bent pas klaar om 9 uur 's avonds). Bij de bespreking is iedereen gaar, maar heb je wel echt het idee de stof op een rijtje te hebben. Met de stappenplannen die je overneemt tijdens de cursus heb je een compleet naslagwerkje. Scheelt je ook weer extra thuiswerk.

Conclusie? Het is geen goedkope cursus, maar alles is wel ontzettend strak geregeld. In de pauze zei een jongen hierover: "Kijk, thuis kan ik dit ook, maar dan doe ik het niet. Hier is alles geregeld zodat ik alleen hoef te slapen, eten en wiskunde maken." Misschien is dat het geheim van Leiden.

Gepubliceerd op 26 maart 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?