Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Beeldend kunstenaar Desiree: verwekt in Afrika

Beeldend kunstenaar Desiree: verwekt in Afrika

Door Luuk

Verwekt in Afrika, geboren in Nederland, negen jaar leven in verschillende Afrikaanse landen en negen jaar in Nederland. Getalenteerd beeldend kunstenaar en dichter.

Ik heb het over Desiree Custers (18, vwo), ze is niet alleen een aanstormend talent op het gebied van beeldende kunst, een meisje die de hele wereld heeft gezien maar ook een enorm goede vriendin van mij. En ondanks het feit dat ik er al een paar jaren ken heb ik nooit echt gevraagd of ze Afrika mist.

‘’Ik zie mijzelf als een nomade, ongebonden aan een plaats of land maar Afrika blijft mijn eerste thuis,’’ aldus Desiree. ‘’Op dagen dat ik mij slecht voel, verdrietig ben, wil ik zo graag terug keren naar die plek. Alles wat gebeurt in Afrika is een heel andere context dan hier in Europa, iets simpels als de geur van de grond of de gesprekken die ik had met mensen.’’

Dit vind ik heel kenmerkend aan Desiree, ze kent zoveel gevoelens, culturen en mensen. Als ik naar haar kunst kijk zie ik niet gewoon één plaatje, maar verschillende. Ook doen ze Afrikaans ogen, toeval?

Een van haar kunstwerken.‘’De verschillende werelden blijven in rol spelen in mijn dagelijks leven, als ik een gesprek heb met iemand verbazen zij zich er soms over hoe ik bij alles wat ze zeggen iets bijzonders associeer. Ik reis voortdurend over een weg tussen die werelden. Een werk van mij kan dus een conflict tussen die werelden uitbeelden, of een ervaring van mij. ‘’

Wat vind je van kunst en wat wil je met jouw kunst bereiken, Desiree?

‘’Ik geloof dat kunst iets is dat je niet kunt omschrijven, maar iedereen maakt het. De een alleen duidelijker dan de ander. Kunst in alle vormen spreekt daarom ook iedereen aan. Daarom vind ik het ook zo prettig om kunst te maken, ik heb best veel ingewikkelde gevoelens omdat ik zoveel gereisd heb en meegemaakt heb en door middel van kunst kan ik mijzelf gemakkelijk met iedereen delen.’’

Een van haar composities

Desiree heeft echt een aantrekkingskracht op mensen. Ze heeft een mysterieuze waas om haar heen maar als je haar beter leert kennen wordt ze minder vaag. Met haar inkt en poëzie neemt ze je mee naar andere werelden. In mijn omgeving kent iedereen Desiree, zij is het unieke meisje waarbij iedereen zich op zijn gemak voelt, ook al praat ze soms enorm zweverig of verwart ze je met lastige vraagstukken van beroemde filosofen.

‘’Ik hoop dat ik door kan blijven gaan met kunst maken en dat ik nieuwe mensen mag blijven ontmoeten. Ik ben daarom heel blij dat het mij gelukt is een eigen expositie te krijgen. Je kunt mijn werken bekijken in Pittstowe Artspacez te Roermond tot 28 mei.’’

Desiree, maakt unieke kunst, is een van de liefste mensen die ik ken en hopelijk zal haar publiek alleen nog maar meer groeien. Kom naar Roermond en bekijk meer van haar werk.

Ten slotte nog één van haar schilderijen en een titelloos gedicht:

Man,
bijna zijn voet op de grond.
Stap gezet.

 Voor eeuwig verzegeld
op de foto.

Zonder er ooit kennis van te hebben,
vergezeld hij mij.

Maak deel uit van de herinnering
van ik
die staat voor een boekenwinkel
op een vliegveld
in god weet waar.

Voordat hij verdwijnt
naar god weet waar.

Nadat de klikker
geklikt had.

In de rubriek Talent-alert aandacht voor ongekend talent: goochelaars, ondernemers, tekenaars of filmmakers. Als ze maar jong en goed zijn.

Gepubliceerd op 12 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Jeej, that's my gurl ! whoe #fan

12 jaar geleden

L.

L.

./hello Aletta :D

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.