Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rajacenna tekent net zo goed als een fotocamera

Rajacenna tekent net zo goed als een fotocamera

Door Kim

Zúlke goede  tekeningen maken, dat mensen denken dat ze naar een foto kijken. Rajacenna van Dam (17) probeerde anderhalf jaar geleden voor het eerst in haar leven eens een portrettekening te maken, en wordt nu al tot de beste tekenaars ter wereld gerekend. “Op vakantie in Italië zag ik wat straattekenenaars, en besloot ik dat ook 'ns te proberen," vertelt ze aan Scholieren.com.

“Nadat ik een paar portretten had gemaakt, besloot ik die op internet te zetten. Andere mensen bekeken dat en vroegen me hoe ik die tekeningen precies maakte.” Omdat het verschrikkelijk lastig is om dat online uit te leggen, besloot Rajacenna filmpjes van haar tekeningen-in-wording op YouTube te zetten. Die zijn inmiddels al ruim een half miljoen (!) keer bekeken.

Bieber en Gaga

De twee populairste zo-teken-ik-filmpjes van Rajacenna zijn die van haar Lady Gaga- en Justin Bieber-portretten. “Die verkoop ik best wel vaak. Veel Justin Bieber-fans kopen er eentje en Twitteren daarover naar Justin Bieber zelf, haha.”

Ook spekt ze haar spaarpot door onbekende mensen na te tekenen, in opdracht van anderen: “Met een A4-portret verdien ik 300 euro. Maar daar kan ik soms ook wel twintig uur mee bezig zijn, terwijl ik over een Lady Gaga-tekening maar drie uur doe.” 

Nooit naar school

Elke dag is Rajacenna zo’n vier uur aan het tekenen. En school dan? “Ik ga niet naar school, ik doe een havo-thuisstudie. Daardoor kan ik mijn tijd zelf indelen. ’s Ochtends sta ik om half 7 op en ga ik de hele ochtend tekenen en leren. ’s Middags ga ik altijd iets leuks doen, en ’s avonds weer tekenen.”

Niet bepaald een 9-tot-3-schoolrooster dus. “Het is goed te doen, ik heb voor elk vak een digitale leraar. En mijn ouders helpen me ook.” Die zijn trouwens schilder en webdesigner, dus Rajacenna heeft haar creatieve talent niet van een vreemde. “Maar ze pushen me niet, hoor. Het maakt hen echt niets uit of mijn hobby nou tekenen of bijvoorbeeld voetballen is.”

Dit is Rajacenna. Gefotografeerd, niet zelf getekend.’s Werelds beste

Begin vorig jaar werd Rajacenna gebeld door de uitgever van Amazing Pencil Portraits II, een belangrijk boek waarin het werk van de allerbeste tekenaars ter wereld gepubliceerd wordt. “Daar staan inmiddels twee tekeningen van mij in," vertelt ze. Wauw. Daarbij vallen haar CosmoGirl Award, haar notering in de top 400 van succesvolste Nederlandse vrouwen en haar gloednieuwe contract bij Artbox (een agentschap van beroemde tekenaars) wel een beetje bij in het niet, hoor.

Gepubliceerd op 6 januari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Jaloeerzzzz op haar talent!!

13 jaar geleden

S.

S.

@Duckdog96: eigenlijk is Rajacenna geen Nederlandse scholier, maar een genetisch gemodificeerde robot ontworpen in de 23e eeuw en teruggestuurd naar de jaren nu. hoe werkt het brein van zo'n meisje?

13 jaar geleden

L.

L.

@simon: zoals een i7 pc, zo werkt haar brein.

13 jaar geleden

P.

P.

Wouw, wat een talent en wat een prachtige tekeningen!

13 jaar geleden

I.

I.

Nee! :o woow , jaloers . jeetje , ik wou dat ik dat zo goed kon ! =P

13 jaar geleden

D.

D.

OMG.
That's so amazing!!!
Ik kan alleen maar dromen van zo goed 'tekenen', of beter gezegd, foto's maken met een potlood!

13 jaar geleden

H.

H.

Zo knap getekend!

13 jaar geleden

C.

C.

waw....now that is freakin awesome!!!!!!!!!!!!!!!!!! she is very talented!!!! only if i could of do that XD

13 jaar geleden

N.

N.

Wow wat is ze lekker! I want too do some magic on her!

13 jaar geleden

I.

I.

ze kan egt VET GOED TEKENEN!!!
ik ben echt jaloers ik wil wel weten wat voor potloden ze gebruikt!
egt goedd!
x

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.