CD-recensie Pavement - Slow Century

CD-recensie Pavement - Slow Century

Door
Twilight
Op de redactie ligt Terror Twilight permanent op, onder of naast de stereotoren. Meestal er in. Dus het spreekt vanzelf dat we dol-enthousiast waren over het monumentale Pavement-document dat postuum verschijnt: Slow Century is eindelijk uit!

Sinds Pavement uit elkaar viel in 1999 gaan er hardnekkige geruchten over een DVD met het complete verhaal van het opstandige bandje dat tenslotte eindigde als troetelkindje van pers en publiek. Het moest tot eind 2002 duren tot we Slow Century (de titel is nu wel erg toepasselijk) op ons bureau hebben liggen, maar goed- het is dan ook geen half werk wat ze bij Domino hebben afgeleverd. Twee DVD's volgestopt met heel veel Pavement, een beetje Stephen Malkmus en af en toe stukjes verhaal.

Inhoud
De set bevat zestig minuten documentaire van Lance Bangs, alle muziekvideo's (met of zonder commentaar), twee concerten (met perspectiefkeuze) en nog wat losse stukjes video die min of meer te maken hebben met Pavement. Van die stapel video is de documentaire verreweg het interessantst voor de fan. Filmmaker Lance Bangs monteert stukjes over Pavement uit de pers samen met terugblikken van de bandleden zelf. Waardoor je een tijdreis maakt door de wereld van TV, tijdschriften en radio-uitzendingen naar de mannen van middelbare leeftijd die vertellen over hun moeilijke start. Over hun gekke drummer. Over hun enige hit.
Jammer aan de documentaire is misschien dat frontman Stephen Malkmus schittert door afwezigheid: af en toe zegt hij iets over zijn bandje, maar vaker zie je hem alleen maar langslopen of de gitarist pesten.

Clip
De muziekvideo's zijn prachtig om te kijken, de band heeft in al die jaren niks gesleuteld aan het concept: doe gewoon iets, het maakt niet uit wat. Op DVD is het extra leuk, met prachtig geluid en audio-commentaar van de band. Het beeld is niet helemaal perfect: soms gekke vlekjes of haartjes aan de rand van het scherm.

Concert
De concerten vallen eigenlijk een beetje tegen. Op de DVD staan twee registraties met matig beeld en geluid, allebei van de Terror Twilight tour. De camera-mannen lijken geen idee te hebben wat ze doen, want het zijn de minst interessante live-beelden die ik ooit heb gezien. Er wordt een volle minuut uitgetrokken voor de drummer die rustig zijn ritmes speelt. Vanuit het tweede perspectief op DVD zie je op dat moment de handen van Stephen Malkmus. Erg vervelend, want bij een concert wil je gewoon zien wat er op het podium gebeurt en hoe de zanger kijkt bij een refrein.

Conclusie
Na het zien van Slow Century is het duidelijk dat Pavement al die jaren hard heeft gewerkt. Je ziet Stephen Malkmus langzamerhand steeds meer genoeg krijgen van Pavement, en uiteindelijk eindigt het allemaal met een laatste keer Summer Babe, hun eerste echte single. Slow Century is duur, maar zijn geld waard. Voor fans, maar ook voor groentjes. Twee schijfjes die precies duidelijk maken hoe leuk het is in een rockbandje te spelen. "Listen to me, I'm on the stereo!" Gepubliceerd op 6 november 2002
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu