Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

'Ik laat ze gewoon afkijken'

Oke, ik zal eerlijk zijn, ikzelf spiek ook wel eens. Soms wilde het leren gewoon niet echt lukken. De kunst is het natuurlijk zo te doen dat de leraar het niet door heeft, maar wat nou als ‘ie het wel ziet? Zelf kom ik er nog best vaak af met een waarschuwing.

Is vast ook niet makkelijk, want als leraar wil je ook niemand onterecht straffen. Wat doen ze als ze twijfelen over een stoute leerling? Ik sprak twee van mijn docenten, die er opvallend makkelijk over deden.
“Tenzij het echt te gek wordt, geef ik ze dat pleziertje.”

‘Ik geef hen dat pleziertje’
Meneer Dehe, Nederlands: “Als ik leerlingen zie spieken, en het zijn de leerlingen die altijd hard werken en hun verslagen altijd netjes op tijd inleveren geef ik hen dat pleziertje. Tenzij het echt te gek wordt, zo gek bijvoorbeeld dat de surveillanten tijdens de toetsweek mij erbij moeten halen om mijn mening te vragen.
“Zo zat een van mijn leerlingen bij de laatste toetsweek doodleuk andersom op zijn stoel en vroeg zelfs een paar dingen aan zijn klasgenoten. Dit viel zijn klasgenoten ook op, dus het zou oneerlijk geweest zijn tegenover de anderen als ik hier niet had ingegrepen. Voor deze jongen werd het wel een 1, en geen herkansing. Het is hard, maar soms moet je nou eenmaal streng zijn om door te dringen bij een leerling.”

‘We zijn allemaal wel eens jong geweest’
Meneer “F”, geschiedenis: “Of ik mijn leerlingen laat afkijken? Ach, ik denk altijd maar zo we zijn allemaal wel eens jong geweest. Dus laat ik ze gewoon afkijken. Bronnen zijn nou eenmaal moeilijke dingen, en meerkeuze vragen zijn lastig. En trouwens, het werkt nog altijd het beste om goed te leren: spieken is geen garantie voor een hoger cijfer, je buurman kan het ook fout hebben.”

‘Trek je shirtje maar uit’
Misschien dat als we het een beetje slim aanpakken, we altijd wel weg komen met wat gespiek? Hmm, ik doe het toch liever zelf, behalve bij economie dan, want daar bak ik echt niks van.
Soms hoor ik echt bizarre verhalen. Zo heeft een van mijn klasgenootjes standaard een spiekbriefje in haar bh zitten. Haar idee hierachter: “De leraar kan mij nooit betrappen. Het is toch een absurd idee om tegen je leerlingen te zeggen, trek je shirtje maar uit, en laat me jou spiekbriefje zien. Dan stap ik naar de rector en is mijn leraar machteloos.”
Spiek jij wel eens? Hoe doe jij dat? En wat is er gebeurd toen je gesnapt werd?

Gepubliceerd op 18 mei 2009
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!