De zittenblijver

Door Charlot

Eind van het jaar. Zal je over zijn? Zal die 5,5 gaan veranderen in een 5? Kan je echt op een tiende blijven zitten? Ik zelf ben nooit blijvenzitten, het lijkt me vreselijk om het hele jaar weer opnieuw te doen. Valerie (17) gebeurde het wel.

Nou moet je weten dat Valerie  eigenlijk helemaal geen Valerie heet. Valerie heeft dit jaar bij mij in de klas gezeten. Eigenlijk had ze nu al thuis moeten zitten met haar diploma in haar hand, maar het is helaas wat anders gelopen. "Ik ben op één vijf teveel blijven zitten."

'Was ik maar het stille brave meisje geweest'
"Op wiskunde, economie en aardrijkskunde. Ik heb nooit wat gekund van wiskunde. En bij economie moest ik ook enorm hard werken om op niveau te blijven. Dat ik opeens een vijf stond voor aardrijkskunde had ik totaal niet aanzien komen. Ik dacht altijd dat ik het wel kon, blijkbaar niet."

Maar was het niet zo geregeld op onze school dat je een bespreekgeval was als je drie vijven had?
"Ja, dat klopt. Ik was een bespreekgeval, maar dat zag ik niet zo heel goed in. Ik was niet het stille brave meisje in de klas. Was ik dat nou maar wel geweest, dan had ik nu mijn diploma gehad en klaar met deze school"

'Vreselijk met al die jongere mensen'
Dus het kwam echt door je geen-wiskunde-en-economie-inzicht dat je bent blijven zitten?
"Nou moet ik eerlijk zijn. Ik heb altijd genoegen genomen met een 5,6. Als ik maar een voldoende had. Dat nekte me op een gegeven moment. Nu weet ik wel beter en ga dit jaar wel over met een achtenrapport"

Wat vond je het ergst, het hele jaar opnieuw doen of afscheid nemen van je vrienden die wel door gingen naar 5havo?
"Ik baalde als een stekker dat ik weer het hele jaar opnieuw moest doen. Ik had gewoon een jaar weggegooid door mijn luiheid. En ik vond het vreselijk om met al die jongere mensen in de klas te komen. Ik kende niemand uit dat jaar, dus ik stond niet te echt te springen om weer met school te beginnen na de vakantie, nee."

'Ouders not amused'
En hoe waren je ouders eronder?
"Die waren op z'n zachtst gezegd not amused. Ik had veel vrijheid, maar als ik mijn school zou verkloten was ik die kwijt. En daar ging mijn vrijheid dus. Weg. Niet meer elk weekend uit, niet meer doen wat ik wilde. Leren, leren en nog eens leren werd het voor mij. En dat allemaal door een vijfje teveel, pffff...."

Gepubliceerd op 25 juni 2009
ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur