WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info

Barbara Karel: "Kort rokje spiekt beter!"

Door Tom

Alle eindexamenscholieren van Nederland opgelet: vanaf 16 mei is er bijna dagelijks het Eindexamenjournaal om zeven uur ’s avonds op Nederland 3 te zien. Wederom is de presentatie in handen van 3fm-dj Barbara Karel. Zelf is ze ontzettend enthousiast over de uitzendingen: “Het is gewoon het allerleukste, coolste journaal over de twee spannendste weken van het jaar voor tienduizenden middelbare scholieren. Naast al die examenstress, spanning en uren blokken is er toch ook ontspanning nodig?”

Barbara kan zich haar eigen middelbare schooltijd nog goed herinneren: “Ik gooide er een beetje met de pet naar, ben in 2-havo nog een jaar blijven zitten en heb me nooit heel erg druk gemaakt over school. Geconcentreerd blijven was ook ontzettend moeilijk voor me, vandaar dat ik mijn eindexamen niet helemaal legaal door ben gekomen.” Haar beste spiektip is volgens Barbara alle vrouwelijke eindexamenkandidaten aan te raden: trek een kort rokje aan, schrijf je bovenbenen vol met woordjes of formules en schuif vervolgens tijdens het examen af en toe je rok omhoog. “Tja, geen enkele leraar zal vragen of je je rokje even omhoog wilt doen, toch?”, zegt Barbara lachend.

Wat maakt het Eindexamenjournaal voor Barbara nou zo’n leuke presenteerklus? “Het is een spannende tijd voor veel mensen en er zitten ook zoveel verschillende dingen in het programma: we gaan naar scholen toe, behandelen klachten van het LAKS (Landelijk Aktie Comité Scholieren, dé klachtenbank tijdens eindexamens), we ondervragen scholieren en nog veel meer. Ik vind het ook leuk om met jongeren om te gaan: ik ben misschien geen 20 meer, maar voel me nog wel zo!”. Het feit dat het Eindexamenjournaal voor het eerst naast op de radio, ook op tv, internet en in de krant te bewonderen is, maakt de klus voor de enthousiaste radiomaakster nog leuker. “Radio is wel een stukje relaxter om te maken, het maakt niemand iets uit als je twee uur lang in je joggingbroek zit te werken, ze kunnen je toch niet zien. Op tv gaat dat niet zo makkelijk, dan moet je er ook nog fris uit zien. En het feit dat het live getapet is, maakt het presenteren van het Eindexamenjournaal ook wat spannender.”

Barbara vind radio en televisie allebei even leuk. Zelfs met het presenteren van het muziekprogramma “Barbara” op maandagnacht van 12.00 tot 04.00 uur heeft ze geen enkele moeite, hoewel het voor haar wel een must is om maandag lang uit te slapen en zich overdag niet al te druk te maken. “Het voordeel van ’s nachts radio maken is dat ik ook vaak veel persoonlijker contact heb met luisteraars, de me in het holst van de nacht nog wel eens hele emotionele verhalen en meningen doorbellen en –smsen. Dat is toch hartstikke leuk? En tja, dat ik daarvoor midden in de nacht mijn bed uit moet. Er zijn toch genoeg vrachtwagenchauffeurs, verplegers, politieagenten en andere mensen met nachtdienst die hetzelfde doen?”

Om alle eindexamenkandidaten nog even een hart onder de riem te steken, heeft Barbara nog een andere supertip: ga nooit langer dan een uur achter elkaar leren, maar las na elke 60 minuten een pauze in van een kwartier tot een half uur, waarin je écht even iets anders doet. “Dat heeft bij mij in ieder geval geholpen om echt even ergens anders aan te denken, zodat je daarna weer met frisse start verder kan!

Over tien jaar woont Barbara het liefst op een warme, tropische plaats, waar ze met een paar kinderen onder de arm rondloopt in haar eigen restaurantje of radiostationnetje. “Dat lijkt me fantastisch: drie dagen per week in de zon radio maken en de rest van de week de mama uit te hangen.” Of die droom werkelijkheid wordt weten we nog niet, maar tot die tijd kun je Barbara’s programma’s voorlopig nog volgen op Nederland 3 en 3FM.

Meer info? Check www.eindexamenjournaal.nl en www.3fm.nl

Gepubliceerd op 12 mei 2007