Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Special Het Muziekjaar 2001 - deel 1

Special Het Muziekjaar 2001 - deel 1

Door
Het einde van het jaar is aangebroken. Tijd dus om terug te kijken. Wat heeft het jaar 2001 ons qua muziek gebracht? Drie recensenten van scholieren.com geven aan de hand van enkele in 2001 uitgekomen cd's hun mening over het afgelopen muziekjaar.

deel 1: vaderlandse bodemspiegel

Vreemd was het. Een heel vreemd muziekjaar. Een jaar dat in het begin (vooral in Nederland) bol stond van de groepswisselingen. Billy The Kid besloot uit elkaar te gaan. Cyril Directie stapte op bij Kane. Anouk kickte haar voltallige band op straat en drummer Chris Gotte van Blof kwam om het leven bij een motorongeluk.
Het werkelijk muzikale gehalte moest afkomen van de Friese schoonheids-keeltjes van Twarres en de stoere-meiden-rock van Birgit Schuurman. Maar geen van beiden konden werkelijk imponeren met hun muziek.

Totdat ergens in april prompt een verloren bandje zichzelf hervond. en hoe. Johan overrompelde alles en iedereen met het prachtige album Pergola. Zwemmend onder de vleugels van de (wat een vreselijke term) "melodieuze rock" werd Pergola een van de beste platen van eigen bodem van het afgelopen jaar.

Genieten geblazen was het letterlijk en figuurlijk ook van de wederopstanding van De Kift. Koper was de toepasselijke naam van het album dat het 12,5 jarig jubileum van de groep mocht opfleuren. Oost-Europese muziekinvloeden en vaderlandse gedichten worden moeiteloos samengesmolten. Vermakelijk en verbluffend.

Iets minder apart dan De Kift, maar minstens net zo goed was het tweede album van Racoon. Here We Go, Stereo! heette het vervolg op Till Monkeys Fly. De frisse sound en het (nog zo'n walgelijke term) herkenbare stemgeluid van zanger Bart van der Weide die de eerste plaat tot zo'n goed album hadden gemaakt worden op deze cd gecombineerd met meer spannende gitaarpartijen, loops en gekke samples. Diepe buiging voor producer Erwin Musper, maar alle applaus en lof voor de vier heren van Racoon, die zichzelf overtroffen hebben. Jammer alleen dat de plaat door het grote publiek niet echt werd opgepikt.

En ja, de meest gehate en meest geliefde band van Nederland. Kane kwam, Kane zag en Kane probeerde veel te overwinnen met So Glad You Made It. De intenties waren er absoluut. Het eindresultaat was ook zeker zeer positief alleen was de plaat iets te overgeproduceerd. Iets te perfect misschien.

Wat maakte het jaar nog meer zo vreemd? De gekke Commodor 64 songs van Bastian? de hiphop van Gert-Jan Mulder alias Brainpower? De bevestiging van de klasse van Grote Prijs winnaar Incense? De Lost tracks van Anouk?
Ach, eigenlijk viel het wel mee met het vreemde. Het was gewoon een leuk jaar. Met iets te weinig goede nieuwkomers misschien. maar laten we dan maar zien wat 2002 ons brengt...
Gepubliceerd op 30 december 2001
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie