Brave scholier, waar zijt gij?

Door KimH

Heeft de scholierenwereld de afgelopen drie jaar een massale make-over ondergaan, of heb ik misschien iets anders gemist? Wie de media gelooft, schetst zo langzamerhand een schemerig maffiabeeld van de gemiddelde Nederlandse scholier: vol met drugs-avonturen, een sex-cv dat getuigt van een overdaad aan bedpartners (zelfs Fris-feesten blijken niet zo onschuldig als gedacht), gewelddadige klasgenootjes, leraressen die het met hun leerlingen doen, weekendjes comazuipen en bR33z4H-sLeTj3S met een onzedelijk Sugababes-profiel. En verder is het oppassen geblazen, want we schieten elkaar dood. Waar is de brave scholier gebleven?Dwangstoornis
Eerlijk is eerlijk: wie een beetje googelt, ontwikkelt á la minute een dwangstoornis waarbij elke (mede-)scholier chronisch vermeden moet worden. Volgens nieuwssites begeven we ons niet alleen te vaak buiten het rechte pad, maar moeten we vanwege onze oppervlakkigheid ook op Google-les en is onze spelling ronduit slegt – pardon, slecht.
Zelfs de slimste scholier houdt er wel een stoute hobby op na: tienen  halen wordt alleen getolereerd als je je buitenschoolse happy slapping-record wel meteen op YouTube uploadt. Wel eens een grijze dame of heer over “De jeugd van tegenwoordig...” gehoord? Nope, da’s niet alleen die Amsterdamse rapgroep, maar ook een uitdrukking dat de hedendaagse scholier te ver gegaan is. Of kijken die bejaarden zélf misschien iets teveel op internet?

Flink overdreven
Als het aan mij zou liggen, ontwikkelde Bill Gates vandaag nog een filter om mijn laptop te beschermen tegen alle negatieve puberberichten. Is de puberteit niet juist bedoeld om het wilde leven te ontdekken, fouten te maken en daarvan te leren? Ik geloof niet dat we daadwerkelijk allemaal zoveel méér wanverdrag vertonen, volgens mij ligt het vooral aan de media die tegenwoordig maar al te graag over scholierenwandaden publiceren.
Lieve dames en heren journalisten: móet dat nou allemaal zo negatief? Denk eens terug aan jullie tienerjaren...Ook niet zo’n engeltje? Of toch juist iets te brááf? Kan je nagaan hoe de hedendaagse nerd zich moet voelen. Sla de krant open en je krijgt meteen het gevoel niet alleen maar erbij te kunnen horen met alleen een Levi-broek en een iPod, maar ook een alcoholvergiftiging en een booty-call. Pfff. Na zes jaar middelbare school weet ik wel beter. Voortaan sla ik de krant gewoon dicht bij het zoveelste drugsartikel, om te voorkomen dat ik elk leeftijdsgenootje voor draaideurcrimineel aan ga zien. Een boycot dus? Hmm, vast en zeker een mooi item voor het zes uur-journaal...

Gepubliceerd op 2 april 2009
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS