Basischoolkinderen met een Burn-out?

Basischoolkinderen met een Burn-out?

Door

Had jij ook altijd al dat gevoel van stress op de basisschool? Of het feit dat je niet genoeg kon presteren en altijd maar moe was? Dan heb je waarschijnlijk een basisschool-burn-out gehad. Tenminste, dat denken een Drentsche pedagoge en de Rijksuniversiteit van Groningen. Volgens hen lijden steeds meer kinderen aan “opgebrande” gevoelens. Mijn mening? Complete onzin!

Lamme arm?
De 100 kinderen die meedoen aan het onderzoek dat nu is gestart, moesten een enquête van 80 vragen invullen. Als ze dus nog geen burn-out hadden, zal dat zeker het geval zijn na die vragenlijst. Of ze zullen toch tenminste last hebben van een lamme arm. Ik ben dan geen pedagoge, en heb (nog) geen universitaire studie afgemaakt, maar heeft iemand al eens gewoon simpel nagedacht? Kunnen die kinderen niet gewoon moe zijn? Moet je gelijk spreken van een burn-out?

Burn-out van het schoolwerk?
Want een burn-out krijg je volgens mij door te hard werken. En ik denk dat het eerder ligt aan wat die kinderen allemaal buiten school doen, dan aan de werkjes van knippen en plakken die ze binnen de schoolmuren maken. Ga maar na: de meeste kinderen zitten op een sport, “want dat is zo gezond”.
Ook bespelen best veel kinderen een muziekinstrument, “want dat is zo educatief.”
Daarnaast hebben ze allemaal een Playstation of een Wii en moeten ze natuurlijk wel zorgen dat ze een level hoger zitten dan hun beste vriendje.

Mocht de Wii ontbreken, dan is er toch zeker wel een gewone computer in huis, waar kinderen van een jaar of 8 net msn ontdekken, of daar spelletjes spelen.
Verder moet je natuurlijk wel Pokémon, Totally Spies en het Huis Anubis kijken om erbij te horen, of heb je nog zin om na het eten even buiten te voetballen.
En als je ouders een beetje makkelijk ompraatbaar zijn, zeur je natuurlijk iedere avond of je nog mag opblijven, of moeten ze je dan nog snel je aardrijkskunde overhoren.

Verwend...
Ja, zo raak ik ook opgebrand. Maar dus niet van het schoolwerk zelf en dus kun je niet spreken van een burn-out. Eerder van een stelletje verwende kinderen dat gewoon op tijd naar bed moet.

Gepubliceerd op 10 april 2008
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie