Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De donkere kamer van Damokles
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1018 woorden
  • 10 februari 1999
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
67 keer beoordeeld

Boekcover De donkere kamer van Damokles
Shadow

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als Osewoudt moet kiezen, is het zonder bedenktijd, met leven of dood als inzet en blind toeval als bepalende factor. Als een watervlugge bokser zet Willem Frederik Hermans ons op het verkeerde b…

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als O…

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als Osewoudt moet kiezen, is het zonder bedenktijd, met leven of dood als inzet en blind toeval als bepalende factor. Als een watervlugge bokser zet Willem Frederik Hermans ons op het verkeerde been. Steeds komen de gebeurtenissen in een ander licht te staan. De donkere kamer van Damokles biedt superieur schrijverschap, bloedstollende spanning en een sluipend gevoel van ongemak. Osewoudts leven wordt ons leven. Welke keuzes maken wij?

De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel De Donkere kamer van Damokles Korte samenvatting Henri Osewoudt's moeder vermoordt zijn vader uit waanzin, daarom moet ze naar een inrichting. Henri gaat bij zijn Oom Bard, Tante Fietje en zijn 1 jaar oudere nicht Ria wonen. Op 17-jarige leeftijd trouwt Henri met Ria en samen nemen ze de sigarenwinkel van Henri's vader over. Vlak na het uitbreken van de oorlog ontmoet Henri Osewoudt Dorbeck, van wie hij allemaal vreemde opdrachten krijgt, zoals het ontwikkelen van geheime Foto's en het vermoorden van belangrijke Duitsers. Maar op een gegeven moment moet Henri onderduiken, waarbij hij hulp krijgt van Dorbeck: Dorbeck en Osewoudt zijn een soort dubbelgangers van elkaar. Osewoudt neemt van hun beide een foto in de spiegel. Henri Osewoudt word de hele tijd gezocht door de Duitsers want hij heeft zo onderhand allerlei mensen vermoord (waaronder Ria die trouwde met een ss-er) en allerlei andere dingen voor (wat hij hield voor) het verzet gedaan. Daardoor kan hij niet meer over straat en vermomt hij zich als een verpleegster. Na de bevrijding meldt Osewoudt zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten, maar daar zien ze hem als een landverrader en geloven niet dat Dorbeck bestaan heeft. Ze stoppen hem in de gevangenis. Maar hij houdt vol dat er een foto bestaat van hem en Dorbeck samen in een spiegel en dat het fototoestel waar de foto in zit nog ergens moet zijn. Het fototoestel wordt gevonden en de foto's worden ontwikkeld. Maar de foto van Dorbeck samen met Henri Osewoudt is mislukt. Daarop probeert hij te ontsnappen, maar hij wordt neergeschoten en overlijdt. 1e druk 1958 uitgever: van Oorschot
Genre Roman Personages Henri Osewoudt Zijn leeftijd is in het boek van 12 tot en met 24 jaar. Hij heeft vergroeide voeten (door judo), hij is erg wit en heeft bolle wangen, zijdeachtig haar en hij heeft geen baardgroei. Hij is eigenaar van een sigarenwinkel, die hij overgenomen heeft van zijn vader. Z'n karaktertrekken zijn: hij is snel boos, maar hij is ook zeer behulpzaam, want hij staat voor iedereen klaar. Henri Osewoudt is een 'round character'. Dorbeck (zijn voornaam is onbekend) Zijn leeftijd is onbekend, maar gok dat hij ongeveer net zo oud is als Henri. Zijn uiterlijke kenmerken zijn dezelfde als die van Henri omdat hij een dubbelganger is, maar Dorbeck heeft alleen geen vergroeide voeten en heeft wel baardgroei en heeft zwart haar. Zijn beroep is officier in het Nederlandse leger. Hij is heel geheimzinnig, hij geeft alleen informatie die echt noodzakelijk is. Hij komt in het verhaal ook steeds onverwacht voor. Voor de rest weet ik weinig van z'n karaktertrekken af, omdat hij zo geheimzinnig is. Hij is een flat character. Tijdverloop Het verhaal begint in 1932 en eindigt op 27 december in 1947 als Henri word doodgeschoten. Het verhaal is chronologisch maar heeft wel tijdsprongen (bijvoorbeeld: Henri Osewoudt is aan het fietsen, dan begint er een nieuw stukje en dan is hij allang op zijn bestemming aangekomen). Ruimte Het verhaal speelt o.a. in Voorschoten, Leiden en Breda. De ruimtes zijn vaak klein en nauw (donkere kamers, straatjes enz.) De ruimte heeft hier vaak een symbolische functie. Perspectief Het perspectief is personaal in de derde persoon, omdat je mee kijkt met Osewoudt. De schrijver heeft dit gekozen omdat je dan echt meeleeft met het verhaal, je leeft mee met Henri Osewoudt en het effect op de lezer is dan dat de lezer, als Henri in gevaar is, zelf in spanning zit. De schrijver heeft dus ook dit perspectief gekozen, zodat je niet midden in het verhaal stopt met lezen (omdat het bijvoorbeeld saai is), maar gewoon doorleest.
Thematiek Het centrale probleem: Oorlog en Verzet, want: Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, en het gaat vooral over het verzet tegen de Duitsers. Het thema is volgens mij dat je anderen verkeerd kan beoordelen en dus dat je niet iedereen blind moet vertrouwen. Motieven - Foto's: Deze moeten bewijzen dat Henri Osewoudt een verzetsheld is. -Dubbelgangers: Henri Osewoudt met Dorbeck. Titelverklaring Ik vroeg mij zelf af wat 'Damokles' zou betekenen. Ik heb toen maar 'Damokles' in de encyclopedie opgezocht en ik heb hieronder overgeschreven wat ik gevonden had: Damocles, hoveling van de tyran Dionysuis de Oudere, was jaloers op de vorst. Deze liet hem toen op zijn troon zitten door weelde omringd, doch met een zwaard aan een paardehaar boven zijn hoofd ('het zwaard van Damocles). Als je dit stukje tekst gelezen hebt, zie je dat het ook zo ongeveer met Osewoudt ging: als zijn fototoestel met de foto van hem samen met Dorbeck erop gevonden is, moet hij die foto zelf ontwikkelen. Hij wordt naar een donkere kamer gebracht met alles wat hij nodig heeft om foto's te ontwikkelen. Maar er hoeft maar iets fout te gaan en het bewijs is weg, en hij zit voor zijn hele leven in de gevangenis, en daarom heet het boek ook; 'De donkere Kamer van Damokles'. Structuur en compositie Het boek bestaat uit 46 ongenummerde hoofdstukken van elkaar gescheiden doordat elk gedeelte op een nieuwe bladzijde begint, met een extra grote letter. Eigen mening Ik vond het boek aan de ene kant ontroerend en tragisch, omdat Henri Osewoudt eerst allemaal opdrachten voor Dorbeck uitvoert, en wanneer hij gevangen genomen wordt Dorbeck nooit meer wat van zich laat horen wanneer Osewoudt hem nodig heeft. En dat Osewoudt dan zo aan zijn einde komt, omdat de foto van hem en Dorbeck mislukt is, dat vind ik ontzettend ontroerend en tragisch. Aan de andere kant vond ik het boek ook heel spannend, interessant en boeiend omdat op een gegeven moment alle gebeurtenissen door elkaar liepen en dat het heel ingewikkeld werd. Ook zat er een einde aan dat ik nooit verwacht had. Ik had namelijk verwacht dat Osewoudt uiteindelijk toch een verzetsheld zou worden. De persoon/gebeurtenis op de allerlaatste bladzijde is mij het meest bijgebleven, omdat ik het heel ontroerend vind dat een verzetsheld als een landverrader in de armen van een dominee sterft. De persoon die mij dus het meest is bijgebleven is Henri Osewoudt. En dus kan ik iedereen aanraden om (als je toch echt iets moet lezen voor in je leesdossier) dit boek te lezen.

REACTIES

R.

R.

Ria is toch 7 jaar ouder?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans"