Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Socialisme, Liberalisme en het Confessionalisme

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1476 woorden
  • 18 maart 2010
  • 306 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
306 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het ontstaan van het socialisme.
Door het kapitalisme waren er veel veranderingen in de 19e eeuw. de werknemers werden slecht behandels, hadden slechte woningen en kregen lage lonen, terwijl de mensen die de fabrieken in bezit hadden heel rijk waren. Er waren echter mensen die deze oneerlijkheid niet accepteerden en vonden dat het kapitalisme moest verdwijnen en dat het socialisme ervoor in de plaaats moest komen, deze mensen noemden zich zlef socialisten. Nadat het socialisme zich verspreiden waren er meerdere soorten van het socialisme ontwikkeld, maar ze hadden allemaal het zelfde hoofddoel en dat was gelijkheid. dat betekende dat alles verdeeld zou moeten worden over iedereeen.

Ideeën van het socialisme in de 19e eeuw.
de ideeën van het socialisme waren vrij simpel ze wouden vrijheid van meningsuiting en vrijhijd voor de pers, maar het allerbelangrijkste idee was gelijklheid ze wilden dat iedereen evenveel kreeg en had, maar dat werd nogal moeilijk.

De socialsitische partijen van toen:
* Bond van Christen-Socialisten
* Democratisch Socialisten ‘70
* Onafhankelijke Socialistische Partij
* Partij voor Socialisme en Ontwapening
* Revolutionair-Socialistische Arbeiderspartij
* Socialistische Partij (1918-1928)
* Socialistische Unie

ideeën van het socialisme nu.
het socialisme heeft tot op heden niets te maken met god en geloof maar houd zich vooral bezig met: hoe moet het land worden geregeerd. het belangrijkste socialistische idee is dat alle mensen gelijk zijn dus niemand is beter dan een ander, in principe zeggen ze dat de koningin dezelfde waarde heeft als jij. iedereen verdient een goed leven maar dan moet je wel werken want voor wat hoort wat. bijvoorbeeld PvdA woordvoerder Mariëtte Hamer zei over werk: ‘‘De PvdA wil meer mensen aan het werk. Voor mensen die al lang aan de kant staan, investeren we in nieuwe banen. Werk moet lonen. Dus komt er een verhoging van de arbeidskorting.’’ en dit laat zien dat de ideeën hierboven kloppen. ze vinden dat werk moet lonen dus voor wat hoort wat. nog een voorbeeld van vrijheid en gelijkheid is euthanasie socialistische partijen vinden dat mensen die een ondraaglijk en uitzichtloos leven lijden kunnen kiezen om euthanasie te gebruiken en te sterven waneer zij dat willen. socialisten willen ook een uitgebreid systeem van sociale zekerheid vooral om armoede tegen te gaan en burgers te beschermen, hoge belastingen voor hoge inkomens. het minimumloon is ook een socialistisch idee wat in nederland gebruikt word. ook het zorgen voor gezonheids zorg, school/opleiding en kinderopvang voor alle burgers komt van het socialisme, met deze dingen hebben we dagelijks te maken. socialisten zijn fel tegen racisme want hun belangrijkste standpunt is gelijkheid dus vinden zij dat racisme absoluut niet kan.

Het liberalisme is onstaan in de 18e eeuw als verzet tegen het absolutisme en de macht van de kerk. de liberalen keurden de ideeen van de verlichters goed. de grondlegger van het liberalsime is John Locke. het woord liber betekend in het latijn vrij verder is het terug te vinden in het woord liberty. Dus deze mensen waren het oneens met de uitkomst van de Congres van Wenen. Ze wilden meer macht en vrijheid voor de mensen. Het liberalisme is een beweging dat richt voor vrijheid in elke perspectief en voor elk mens. Dit houd in dat de regering zich zo min mogelijk moet bemoeien met de mensen.


ideeen van het liberalisme
het belangrijkste idee van het liberalisme is vrijheid voor iedereen. elk persoon moet dezelfde rechten hebben en niemand is beter dan een ander. de liberalen waren ook voor de vrijheid van productie en de vrijheid in de handel. ze vinden dat niemand in de samenleving in armoede hoeft te leven want dat is een kwestie van beschaving. mensen die een uitkering hebben maar ook niet proberen om een baan te krijgen zullen waarschijnlijk geen geld meer krijgen. Onder de 27 jaar geen bijstand meer. Jongeren kunnen leren of werken. Er is genoeg te doen in de samenleving. liberale partijen zijn voor het homo-huwelijk en voor abortus omdat iedereen de vrijheid heeft in het leven om te doen wat hij/zij wil. ook zeggen liberalen dat sport en politiek iedereen is vrij om de sport te kiezen die hij/zij wil.
VVD
-Abortus: de vvd is het eens met de abortus omdat iedereen vrij moet zijn om te kiezen hoe zijn/haar leven eruit ziet. het kan ook per ongeluk gaan en dan zit je na negen maanden met een kind dat je niet wil.
-Energie: nederland word steeds afhankelijker van gas daarom moeten wij opzoek naar nieuwe bronnen en nieuwe werkvoetuigen aanschaffen, ook moeten we die afhankelijkheid verminderen door andere brandstoffen te gebruiken in de electriciteitcentrales.
-Dierproeven: de vvd is alleen voor dierproeven als het om een medicijn of om gezondheidszorg gaat verder mogen er geen shampoo of lipstick getest worden op dieren.
-immigratie: de immigrate en integratie loopt uit de hand, we moeten er wat aan doen anders gaat het straks echt een keer fout.
-De VVD wil illegalen actief opsporen en uitzetten.
Een groot aantal personen naar schatting 75.000 tot 185.000 verblijft illegaal in ons land. Het opsporings en uitzettingsbeleid beperkt zich de tot illegalen die overlast veroorzaken of crimineel zijn en is zelfs voor deze groep weinig effectief.

Conlusie
vrijheid in het leven is een ding dat het meeste voorkomt in het liberalisme. we moeten zuiniger leven en moet onafhankelijk worden van het aardgas dat in nederland gevonden word want de bronnen zijn langzaam maar zeker uit aan het putten. ook moeten we de immi en intergratie in de hand houden, we mogen niet zomaar iedereen meer binnenlaten.

confessionalistische partijen zijn partijen die bij het uitvoeren van hun taak laten leiden door hun geloof. zij vinden dat god diegene is die het land moet leiden.


confessionalisme of christelijk democratie is de op 2 na oudste ideologie in nederland. voor 1977 heette het confessionele politiek. er waren 2 types van het confessionalisme het religieuze confessionalisme en het politische confessionalisme.

confessionalistische ideeen
het confessionalisme is eigenlijk het middelpunt tussen het liberalisme en het socialisme. het confessionalisme bied geen totale vrijheid, zo zijn abortus en euthanasie verboden omdat dat niet bij het christelijke geloof hoort mogen er geen mensen worden gedood ookal willen ze dat zelf. ook vonden ze dat alle mensen gelijke kansen moeten krijgen in school en baan. de meeste confessionalistische partijen zijn voor het keizen van een eigen godsdienst maar dan beperkt want er kunnen dingen zijn die te ver gaan geweld, belediging, discriminatie en antisemitisme, haat zaaien en godslastering zijn en blijven strafbaar. De ChristenUnie wil niets liever dan vreedzaam samenleven.

SGP
EUTHANASIE: euthanasie is zelfdoding en lost niets op de sgp vind dat je beter waardig kunt sterven en de tijd op aarde moet blijven tot dat god het genoeg vind.
-ABORTUS: abortus is verboden volgens de sgp omdat het moord, er is een uitzondering en dat is waneer het leven van de moeder ins gevaar is.
-Geweld tegen personeel van de brandweer ambulance en politie moet een grote straf hebben. deze mensen proberen de mensen te helpen en het is niet de bedoeling dat iemand dat gaat verstoren.
-heel weinig wetten voor bedrijven en zo kan de concurrentie met andere landen op gang blijven.
CDA
-BOERKA: het cda is er op tegen dat mensen een boerka dragen omdat het de communicatie met andere mensen bellemerd. iedereen ongeacht geloof of geslacht moet het recht hebben zijn gezicht te laten zien in het openbaar en aan de samenleving te kunnen deelnemen. het verbieden van hoofddoeken kan niet omdat het een keuze is en het is niet zo erg als een boerka.
-ROOKVERBOD: mensen die in een cafe staan en dat de rook van andere mensen binnenkrijgen hebben vaak op latere leeftijd problemen met hun longen daarom zijn wij voor het rookverbod zodat wij schade aan iedereen die niet wil roken kunnen voorkomen. roken op terassen mag nog wel.

-het bedrag tussen uitkering en minimumloon vergroten zodat het weer aantrekkelijke word om te gaan werken en dit kan misschien helpen om mensen helpen om te gaan werken omdat ze meestal motivatie nodig hebben.
CU
-KINDERBIJSLAG: kinderbijslag moet worden verhoogd als je 3 of meer kinderen hebt.
-GESLACHTS KEUZE: De ChristenUnie is van mening dat het niet in de handen van de mensen is om enige zeggingskracht te hebben over het geslacht van een kind. Het leven wordt door God gegeven, naar onze overtuiging. Zowel het leven van een man als een vrouw is van waarde. God dient hier de leiding in te blijven behouden en ouders dienen die leiding te aanvaarden.
-ALCOHOL MISBRUIK: er moet streng gecontroleerd worden op alcohol misbruik omdat dit schadalijk kan zijn voor een kind en dat willen wij voorkomen

Conclusie: de confessionalistische partijen zijn niet voor totale vrijheid in het land bijv. geen euthanasie of abortus, wel is het mogelijk gewoon je eigen geloof te houden. de partijen zijn vooral voor een goede samenleving met veel communicatie en dat mensen plezier in het leven hebben. ook vinden ze het heel belangrijk dat mensen werken en niet thuis zitten met een uitkering.

REACTIES

S.

S.

veel aan gehad:D

13 jaar geleden

S.

S.

niet helemaal volledig, maar toch heel handig

13 jaar geleden

C.

C.

Dankjewel man dit is echt handig

11 jaar geleden

N.

N.

Interpunctie. Gebruik het.

11 jaar geleden

R.

R.

haha , had ik net nodig voor ook een werkstuk voor geschiedenis , wat ik zo al moet inleveren xD

11 jaar geleden

B.

B.

prachtig

8 jaar geleden

C.

C.

Super!

7 jaar geleden

P.

P.

echt niet oke , begrepen ?

7 jaar geleden

C.

C.

jij bent niet oke

grapjeeee

7 jaar geleden

J.

J.

Veel te veel

6 jaar geleden

demiana

demiana

hierdoor heb ik toch geen onvoldoende voor geschiedenis.
Keep up the good work!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.