Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwangerschap tweeling

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1696 woorden
  • 3 februari 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Oh jee, het zijn er twee!

Zwanger en blij, maar dan blijkt dat er niet één, maar wel twee baby’s in je buik wonen…Dat is voor velen die dit overkomt wel even slikken. Maar deze schrik slaat al snel om in dubbele vreugde, die gepaard gaat met erg veel vragen. Om voor jullie een passend antwoord te vinden hebben we in deze uitgave het een en andere op een rijtje gezet, zodat niet iedere ouder die dit overkomt opnieuw alles uit hoeft te zoeken over het ouderschap van een tweeling en alle praktische problemen waar.
De tweeling door de jaren heen

Vroeger werden tweelingen gezien als een groot mysterie.

De Oude Grieken dachten dat de ene helft van een tweeling sterfelijk was en de andere onsterfelijk. En in de bijbel staat dat de ene helft van een tweeling goed is en de ander kwaad…Maar zo dramatisch is het allemaal niet. Tweelingen zijn gewoon twee even oude kinderen van één moeder. Ze zitten tegelijk in de buik en worden tegelijk geboren. Niet precíes tegelijk natuurlijk; eerst komt de baby die in de buik vooraan ligt. En daarna, een kwartier of half uur later, komt de tweede. n sommige landen worden meer tweelingen geboren dan in andere. In Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken èn Nigeria bevalt 1 op de 22 vrouwen van een tweeling. En in Japan komen juist weinig tweelingen voor (1 op de 150). Blijkbaar spelen ras en genetische aanleg een rol. Sommige volken krijgen gewoon meer tweelingen dan andere en in sommige families zie je dat ook. Daarnaast worden er in bepaalde landen meer tweelingen geboren door de nieuwe technieken die er zijn om zwanger te worden.

Een-eiig of twee-eiig

Sommige tweelingen zijn één-eiig en andere twee-eiig Een kind ontstaat uit de eicel van een vrouw en een zaadcel van de man. Elke maand is er één eicel in de buik van de vrouw die bevrucht kan worden door een zaadcel. Als dat gebeurt, groeien ze samen uit tot een kind. Soms springen er niet 1 maar 2 eitjes uit de eierstokken van de vrouw. Dan kan het voorkomen dat bij de ene eicel een zaadcel komt, en bij de andere ook! Dan worden ze alle twee bevrucht, tegelijk. Beide bevruchte eicellen groeien uit tot een kind. Twee kinderen die even oud zijn, een tweeling dus.

Deze kinderen hoeven helemaal niet op elkaar te lijken. Ze komen uit twee eicellen die toevallig allebei bevrucht zijn. Daarom noem je zo'n tweeling ook twee-eiig: Een tweeling uit twee eicellen. Twee-eiige tweelingen ontstaan uit een eigen eicel en een eigen zaadcel. Daarom hebben ze ook elk hun eigen genen. En die genen zijn niet gelijk. Ze hoeven dus ook niet op elkaar te lijken. Net zoals je niet per se op je broer of zus hoeft te lijken. Het ontstaan van eeneiige tweelingen is wat raadselachtiger dan dat van twee-eiige. Het begint namelijk gewoon met één eicel en één zaadcel, net als bij een ‘ normale’ bevruchting.
Soms splitst het klompje cellen zich opeens in twee klompjes cellen. Eén embryo wordt twee embryo’s, en allebei groeien ze uit tot een kind. Dat zijn dus twee kinderen uit één bevruchte eicel, oftewel: een ééneiige-tweeling.

Bevallen van een tweeling

Een tweeling bevalling hoeft in principe niet langer te duren dan een eenling bevalling. Het grote verschil is dat wanneer de baby geboren is, het werk er voor de tweeling moeder nog niet opzit. Hoe uitgeput je je ook voelt, je tweede baby moet nog geboren worden.

Hoe kondigt een bevalling zich aan?

Of je nu zwanger bent van 1 of meer kindjes, de manier waarop de bevalling begint verschilt niet. Namelijk met:
ofwel het verliezen van de slijmprop , ook wel tekenen genoemd,
ofwel het breken van de vliezen
ofwel weeën die steeds heviger worden en elkaar steeds vlugger gaan opvolgen.

Ook een tweeling bevalling bestaat uit 3 (4) fases. De eerste fase wordt de ontsluitingsfase genoemd. Hoe je bevalling ook verloopt, de ontsluitingsweeën zullen steeds heviger worden, langer duren en vlugger na elkaar komen.

De tweede fase of overgangsfase bereik je als je ongeveer 9 cm ontsluiting hebt. Dan wordt het al moeilijk om de weeën weg te puffen, en heb je bijna geen tijd meer om even op adem te komen. Gelukkig staat 1 ding vast: het gaat nu niet lang meer duren totdat je mee mag persen.

Je bent dan aan de derde fase toegekomen, die beter bekend staat als de uitdrijvingsfase. Op dit moment heb je namelijk 10 cm ontsluiting, en wordt je overvallen door een hevige drang om te persen. Nu is het enkel nog een kwestie van zo hard je kunt meepersen. Bij elke perswee komt het hoofdje een stukje verder het geboortekanaal in en schuift dan weer een beetje terug. Dit gaat zo door tot het hoofdje niet meer terugschuift, en zoals men dat in vaktermen noemt ‘blijft staan’. Nog een paar keer persen en je kindje wordt geboren. Meteen na de geboorte van het eerste kindje wordt je baarmoeder kleiner. Hierdoor vermindert de doorbloeding van de placenta. Daarom is het van belang dat je tweede baby niet te lang na de eerste geboren wordt. Je tweede komt meestal vlot naar buiten (zelfs al heb je geen weeën meer), omdat de eerste "de baan" reeds heeft vrijgemaakt.
De placenta, of de twéé placenta’s, volgt/volgen meestal enkele minuten tot een uur na de geboorte van je tweede baby. Heel uitzonderlijk komt het voor dat de placenta na meer dan een uur nog niet wil loslaten. Je wordt dan verdoofd waarna ze door de gynaecoloog met de hand verwijderd wordt.
De placenta wordt altijd onderzocht om na te gaan of ze wel volledig is.

Veel net bevallen vrouwen hebben last van naweeën. Deze naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder zich samentrekt en haar oorspronkelijke grootte terugkrijgt. Door het samentrekken van de baarmoeder trekken ook de open bloedvaten, die het vloeien veroorzaken, zich samen. Hierdoor zal ook het vloeien snel minder worden en verdwijnen.

Soms kun je wat hulp gebruiken:
Inleiden:
Aan 38 weken, en zeker aan 40 weken zijn je baby's helemaal "af".
Terwijl een eenling gerust wat langer in de baarmoeder mag blijven, kan een tweeling beter aan 40 weken geboren worden. Het risico dat de werking van de moederkoek zal afnemen, wordt immers te groot. Hierdoor zal de gynaecoloog veelal rond de 40ste week beslissen om de bevalling in gang te zetten door het aanbrengen van een infuus met een weeënopwekkend middel.
Inknippen:
Deze ingreep wordt het vaakst toegepast. Indien nodig geeft de gynaecoloog je een knip, zodat je niet gaat inscheuren als je baby's hoofdje naar buiten komt. Een knip zou makkelijker te naaien zijn omdat ze mooi recht is en zou meestal ook vlotter genezen dan een inscheuring.
vacuüm en tangverlossing:
Is er geen tijd te verliezen en/of zit de baby bijna klaar om geboren te worden, dan wordt voor de verlostang of forceps gekozen. Je wordt plaatselijk verdoofd en de arts brengt 2 metalen lepels, 1 rond elk oortje van je baby, aan. Terwijl jij perst, trekt de arts zachtjes aan de baby.

Is er meer tijd en/of zit je baby nog hoger in het geboortekanaal, dan wordt voor de vacuümpomp gekozen. Er wordt een zuignap op het kruintje van je baby geplaatst. De lucht tussen de zuignap en het hoofdje wordt weggezogen. Ook hier trekt je arts zachtjes aan je baby, terwijl jij mee perst

Te vroeg geboren..

Een tweelingzwangerschap duurt gemiddeld 37 weken. Tweelingen hebben ook vaker een lager geboortegewicht dan eenlingen die op hetzelfde moment geboren zijn. Hierdoor is de kans dat er zich problemen voordoen groter dan bij een eenling.

Een premature baby:
Een premature baby is een baby die geboren werd na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken.
Ze zijn nog heel klein en mager.
Hun huid is dun en vaak nog doorschijnend.
Hun lijfje is nog bedekt met donshaartjes.
Ze slapen nog heel veel, waardoor hun oogjes veelal dicht zijn.

Een dysmature baby:
Een dysmature baby is een voldragen of premature baby met een geboortegewicht dat te laag is volgens de duur van de zwangerschap.
Meestal hebben ze een normale lengte, maar ze zijn wel (heel) mager.
Bij vrouwen reeds kinderen hebben, hebben meer ruimte en dus meer kans om hun tweelingzwangerschap uit te kunnen dragen.

Redenen van vroeggeboorten

Er zijn een heleboel redenen waarom een baby te vroeg geboren wordt. Maar bij tweelingen is de belangrijkste oorzaak, dat de ruimte in de baarmoeder te klein geworden is. Dit is ook vooral de reden bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn.


2 soorten vroeggeboorten

De geplande vroeggeboorte:
Als de arts denk dat je kinderen beter zullen groeien buiten dan in de baarmoeder, bijvoorbeeld bij een zwangerschapsvergiftiging. Je baby's zullen dan wel nog enige tijd in de couveuse moeten doorbrengen.
De plotselinge vroeggeboorte:
Vanaf ongeveer 26/28 weken zijn je baby's levensvatbaar. Bij elke week die ze langer in je baarmoeder doorbrengen, verminderen de risico's. Bij geen enkele zwangerschap is het te voorspellen wanneer de baby zal komen. Ben je zwanger van een tweeling, hou er dan rekening mee dat ze wel eens vroeger zouden

Kraambed

Als de baby’s niet te vroeg geboren zijn of een normaal geboorte gewicht hebben.. kunnen ze de kraamperiode thuis doorbrengen De eerste periode met tweeling kan zwaar zijn.. daardoor is goede begeleiding en adviezen erg belangrijk

Tips voor een goed kraambed:
*Geef de baby’s niet iedere voeding dezelfde borst maar wissel dit af
*Maak de baby’s voor de nachtvoedingen tegelijk wakker..
*Uw kraamverzorgster heeft tips over tegelijk voeden
*Geeft u borstvoeding let dan goed op uw eigen voeding en vocht.
*Doe de baby’s om de dag in bad dus de ene dag de ene de andere dag de andere
*De stichting consument en veiligheid adviseert om de baby’s niet in 1 bedje te leggen ivm de kans op wiegendood.. baby’s moeten ongehinderd kunnen slapen en ademen niet verwart raken in elkaars beddengoed of elkaar en niet oververhit raken iedere baby heeft zijn eigen warmte behoefte
*Buiten slaaptijd kunnen de baby’s natuurlijk wel samen liggen in de box bij mama of bv. in de kinderwagen


Bronnen

www.GezinOnline.nl
www.Tweelingenregister.org
www.Home.hetnet.nl/~meerlingen/
www.Grootgezin.nl
www.Meerling.beginthier.nl

Handige adressen:

Nederlandse vereniging voor ouders van meerlingen
Postbus 14

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.