Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2797 woorden
  • 25 september 2013
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
26 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Schrijver; Khalid Boudou

Titel; Het schnitzelparadijs                                                             

Druk; het boek komt uit 2003, de druk staat echter niet vermeld.

Uitgever, jaar; uitgegeven in 2003 door Malmberg, Den Bosch

Jaar van eerste druk; maart 2001

Aantal pagina’s; het boek heeft 303 pagina’s

Motto/opdracht                                                         

In het boek is geen echt motto of opdracht. Er is wel een krantenbericht als een soort inleiding op het verhaal. In het krantenbericht wordt beschreven dat De Gier, het restaurant waar het boek zich grotendeels afspeelt, afgebrand is. In het krantenbericht wordt beschreven hoe het boek eindigt.

Indeling

Het boek is opgedeeld in vier stukken. Het eerste deel ‘ O boy’ heeft 105 pagina’s. Deel twee ‘ Dansen op de tijd’ heeft 52 pagina’s. Deel drie is vrij kort, slechts 30 pagina’s genaamd ‘ Krimo –Het verhaal van mijn neef’.   Deel vier, ‘De weg naar liefde en vrijheid’, heeft 103 pagina’s. Verder is het boek opgedeeld in 25 hoofdstukken binnen de grote stukken. De hoofdstukken hebben titels die slaan op een bepaalde gebeurtenis uit dat hoofdstuk zoals; ‘Dood door schuld’, ‘Vogelvrij’ en ‘De Gier is een vleugel kwijt’.

Samenvatting van de inhoud

Nordip Doenia, een Marokkaanse jongen, ook wel Sopkop genoemd, vertelt het verhaal. Nordip heeft twee jaar lang niets met zijn leven gedaan, hij heeft alleen maar ‘geslapen’. Dankzij zijn neef Krimo gaat hij werken bij een hotel/restaurant De Blauwe Gier zonder ervoor betaald te krijgen. Hij maakt daar pannen schoon, vandaar zijn bijnaam ‘Sopkop’. Toen hij voor het eerst kwam werken hoorde hij dat hij ‘het spel’ niet mee hoefde te spelen, Nordip had geen idee waar ze het over hadden. In het hoekje waar Nordip schoonmaakt komt iedereen met hem praten en hoort hij van het mysterieuze spel, ondertussen denkt zijn vader dat hij administratie doet en vertelt hij dat trots aan iedereen die het horen wilt. Er komen veel personen voor in het boek omdat er veel mensen in de keuken werken, zoals Meerman, de baas of Bartels, die in de gaten houdt hoe het in de keuken gaat en inspringt als het fout gaat en Bokma die altijd ruzie heeft. Er zijn twee serveersters, Agnes en Sophie, op Agnes heeft Nordip een oogje. Ook krijgt Nordip te maken met Amimoem, Wilhelm en Ali, die ook in het restaurant werken. Zijn vader is erachter gekomen dat Nordip sopjongen is en is daar behoorlijk boos over en begint te preken, een halleluja preek zoals Nordip dat noemt. Nordip vindt zelf dat hij het verdient om geslagen te worden, maar in plaats van dat preekt zijn vader altijd, daarom vraag hij aan zijn vader of hij hem niet gewoon een keer kan slaan. Op een dag komt de FIOD, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, binnenvallen om te controleren of er niet illegaal gewerkt wordt, dit is wel het geval en er worden mensen opgepakt. Nordip is de enige die voor niets werkt maar de mensen van de FIOD willen hem niet geloven. Ze begrijpen niet waarom hij het werk voor niets doen en lachen hem uit, hij wordt uiteindelijk niet meegenomen.

Er zijn veel mensen weg en de sfeer gaat achteruit het restaurant, de kwaliteit verslechterd omdat er te weinig koks zijn en veel klanten klagen. Het is niet leuk meer om er te werken en mensen doen ook hun best niet meer. Meerman, de eigenaar van De Blauwe Gier, was ook door de FIOD meegenomen. Wanneer hij weer terugkomt stelt hij voor dat Nordip het spel gaat spelen, dit doet hij omdat er meer koks moeten komen. Het spel blijkt dammen te zijn, een spel dat Nordip helemaal niet kent en helemaal nog nooit gespeeld heeft. Hij moest spelen tegen Wilhelm, die er behoorlijk goed in was geworden. Niemand verwacht dat Nordip gaat winnen maar hij wint toch. Hij neemt de plaats in van Krimo, zijn neef, en wordt chef-kok. Krimo zong vroeger goed maar dat heeft hij laten vallen toen ze naar Nederland gingen, toen de FIOD binnen kwam vallen heeft hij De Blauwe Gier verlaten en heeft hij het zingen weer opgepakt.

Nordip is nu chef-kok en Wilhelm komt naar hem toe om hem te feliciteren. Ook zegt hij dat Meerman liever heeft dat Nordip nu Sjoerd gaat heten omdat hij veel buitenlandse namen niet kan onthouden. Nordip weigert dit omdat zijn vader vroeger veel geld heeft betaald voor twee schapen die werden geslacht toen Nordip zijn naam kreeg. Dat is goed en Nordip is ook best trots op zichzelf, hij heeft zijn eigen spel gespeeld, en nog goed ook.

Nordip neemt afscheid, iedereen is er maar Amimoem en Bokma zijn verdwenen. Allebei zijn fietsbanden zijn lek gestoken. Wanneer Nordip naar huis gaat ziet hij Bokma en Amimoem,. Hij zwaait naar ze maar ze zwaaien niet terug. Ze stonden op het balkon naar twee flessen spiritus. Nordip loopt door en hoorde even later brandweersirenes, De Blauwe Gier staat in vuur en vlam en de brandweer is onderweg. Nordip loopt verder en gaat zitten in de sneeuw, hij begint te fluiten.

Bron; http://educatie-en-school.infonu.nl/werkstuk/78259-boekverslag-het-schnitzelparadijs-door-khalid-boudou.html

Structuurelementen

Tijd

Het verhaal speelt zich af vanaf het moment dat Nordip weer wat met zijn leven wil gaan doen tot het moment dat hij besluit bij de Gier weg te gaan. Dit duurt ongeveer twee a drie jaar. Exacte tijdsaanduiding wordt in het boek niet gegeven. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Nordip denkt heel vaak terug over zijn jeugd en die van zijn neef Krimo in Marokko. Ook heeft hij terugblikken over Tjoepita, zijn zelfverzonnen vriendin. Het verhaal speelt zich een paar jaar geleden af omdat er in het boek nog niet echt sprake is van moderne mobiele telefoons en andere elektronica.

Plaats

Meer dan de helft van de tijd speelt het boek zich af in ‘de Blauwe Gier’ in Opdeinen, het restaurant waar Nordip aan het werk gaat als afwasser. Het sophok in de keuken waar Nordip altijd is wordt enigzins vies beschreven. Er werken veel buitenlandse mensen in de keuken die allemaal door elkaar schreeuwen, iedereen iets anders doet en allemaal met sauzen, schnitzels en ander voedsel slingeren. Als Nordip terugdenkt aan zijn jeugd speelt het verhaal zich af in Marokko in een dropje. Het wordt beschreven als een klein dorpje waar het warm en droog is en waar iedereen elkaar kent of familie is. De manier waarop de werkplaats van Nordip beschreven wordt zorgt ervoor dat je veel bewondering hebt dat hij er gratis aan het werk is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personen

Nordip; Nordip Doenia is een negentien jarige jongen, geboren in Tamasint, Marokko. Nordip is de hoofdpersoon van het boek en een echte dromer. In het boek beleef je alles vanuit zijn wereld. Hij beschrijft heel duidelijk, in detail en uitgebreid (zie blz 34 t/m 37) Na twee jaar niets gedaan te hebben weet hij wel van aanpakken. Hij gaat stage lopen bij de Blauwe Gier in het afwashok en krijgt de bijnaam Sopkop. Het is geen fijn baantje maar omdat hij zo positief in het leven staat en zoveel nadenkt doet hij het zonder tegenzin. In zijn afwashok staan twee grote omgekeerde pannen waar de collega’s van Nordip vaak met hem komen praten, hij is een betrouwbare jongen. Nordip komt altijd in dezelfde kleren naar het werk, heeft een schort voor en bind plastic zakjes om zijn voeten zodat zijn schoenen niet nat worden.

Krimo; Krimo Doenia is de neef van Nordip en is in hetzelfde dorp opgegroeid. Krimo heeft ervoor gezorgd dat Nordip bij de Gier aan het werk kon en is er zelf eerste kok. Krimo is geen spraakzame jongen en net als Nordip een echte dromer. Toen hij nog in Marokko woonde is hij uitgehuwelijkt aan een rijk meisje, Krimo had haar echter niet veel te bieden en ging zich storten op gitaarspelen en zingen. Hij doet veel optredens en gaat zelfs naar Parijs, een echte muzikant. Krimo heeft echter veel heimwee naar zijn geboorteland en schrijft hier gedichten over.

Agnes; de serveerster in de Blauwe Gier. Agnes is een knap meisje en de dochter van een rijke zakenman. Niemand begrijpt eigenlijk waarom Agnes bij de Gier werkt. Veel jongens uit de keuken hebben een oogje op haar omdat ze er mooi uitziet en lief is voor iedereen. Ze draagt altijd, zoals in het boek beschreven is, een soort pinguinpakje wat Meerman, de baas van de Gier, voor zijn serveesters gekocht heeft. Agnes krijgt aan het einde van het boek wat met Krimo.

Perspectief en verteller

Het hele boek is geschreven vanuit het ik-perspectief van Nordip. Dit zorgt ervoor dat je overal middenin zit en het boek goed begrijpt.

Verhaalconventie

Ik vind het Schnitzelparadijs realistisch geschreven. Je beleeft het verhaal van een Marokkaanse jongen, de cultuur die daar bij hoort is dus heel anders dan die van mij bijvoorbeeld. Dit zorgt er wel voor dat het boek interessant is om te lezen omdat je een heel ander leven meemaakt. De gebeurtenissen in het boek zijn allemaal realistisch beschreven.

Stijl

Wat vooral het geval is bij het boek is dat alles heel erg in detail is beschreven. Maar dan ook vooral gedachten van Nordip over bijvoorbeeld zijn vader, hoe hij over Agnes denkt of zijn gedachten aan Marokko. Wanneer bijvoorbeeld de lievelings buurvrouw van Nordip overlijd en hij in haar spulletjes kijkt beschrijft hij het volgende; ‘Er lag bovendien een verlopen rijbewijs, een verlopen viasakte en een verlopen trajectkaart voor de trein. Mevrouw Malade had de pasfotootjes eruit geknipt. Tussen de afgeprijsde schoenen van Bodemans, Erica-lingerie en slavinken – in reclame bij de Albert Heijn – trof ik een brief aan’. Alles is heel erg gedetailleerd beschreven wat ervoor zorgt dat je overal een goed beeld van kunt krijgen. De lengte van de zinnen is vaak niet heel erg lang. Wat vooral leuk is aan de manier van schrijven is dat er ook nog humor in zit. Er wordt veel straattaal en origineel woordgebruik toegepast. Ook komen er regelmatig Marokkaanse woorden voor die je weer achterin het boek terug kunt vinden. 

Bedoeling

Verklaring van de titel

Wanneer Nordip ondervraagt wordt door iemand van FIOD op verdenking van belastingfraude verteld dat hij niets verdient bij de Gier maar slechts een leerling is reageert de FIOD-man hier vragend op. Wanneer de FIOD-man naar de geboorteplaats van Nordip antwoord hij met ‘Tamasint. Fraai pittorest dorpje.’ Waarop de FIOD-man antwoord; ‘Wat doe je hier dan in dit schnitzelparadijs?’ De man noemt de Gier een schnitzelparadijs omdat dat het meest verkochte gerecht is, grote lappen schnitzels. Bij sommige feesten zijn het er wel honderd. Vandaar de naam schnitzelparadijs.

Motieven

Wat heel belangrijk is in het boek is volwassen worden. Nordip gaat niet voor niks bij de Gier werken, voor niets. Hij beschrijft zelf; ‘Nee..nee… ik sop hier in mijn herinneringen en kijk om me heen, ik graaf met mijn diepste wezen in de gezichten. Ik ben op zoek naar de liefde, naar de balans, en naar het spel – mijn eigen spel. Een ander motief is het integreren in Nederland. Een groot deel van het boek gaat over Marokko, hoe fijn het daar was en hoe ze naar Nederland kwamen.

Leidmotieven

Iets wat heel vaak terugkomt in het boek is ‘o boy’,  in de gedachten van Nordip zegt hij dit heel erg veel. ‘Het spel’ komt veel terug in het boek. Nordip hoeft het spel niet te spelen, maar aan het eind van het boek uiteindelijk wel. Ook komt er veel voetbal in voor in bijvoorbeeld de vorm van beschrijvingen over buitenspel t.o.v. het leven.

Thema

Voor mij is het thema van het Schnitzelparadijs ‘opgroeien’ of anders gezegd ‘volwassen worden’.

Idee

Het idee achter het verhaal gaat over het spel. Het spel dat iedereen tegen Wilhelm, de chef-kok speelt wanneer ze hogerop willen komen. Hoe beter je in dat spel bent, hoe hoger je functie in de keuken. Nordip heeft altijd in het afwashok gestaan en wordt aan het eind toch voor de uitdaging gesteld het spel te spelen. Hij wint echter van Wilhlem tot ieders verbazing. Het spel staat eigenlijk symbool voor het leven, Nordip is volwassen geworden en is klaar om écht te gaan leven.

Schrijver

Khalid Boudou is geboren in Marokko maar woont al sinds zijn vierde in Nederland. Khalid werkte in na de MTS bij een Van der Valk-restaurant in de keuken. Dit decor vormt dus ook de basis voor het Schnitzelparadijs. Het boek kreeg het Gouden Ezelsoor in 2002 en de prijs voor het best verkochte literaire debuut van het jaar. Khalid heeft één roman geschreven en werkte verder als redacteur en columnist. Hij haalt zijn inspiratie van de straat. Om zich heen ziet hij veel jongeren die het even niet meer weten, lak aan het leven hebben. Het Schnitzelparadijs is voor een deel autobiografisch, er komen in het boek namelijk elementen uit zijn eigen leven in terug. Boudou schreef in totaal drie boeken, de President, Het Schnitzelparadijs en Pizzamaffia. De laatste twee werden beide verfilmt en waren een grote bioscoophit. Pizzamaffia won de debuutprijs van de Jonge Jury.

Khalid Boudou is geboren in Marokko maar woont al sinds zijn vierde in Nederland. Khalid werkte in na de MTS bij een Van der Valk-restaurant in de keuken. Dit decor vormt dus ook de basis voor het Schnitzelparadijs. Het boek kreeg het Gouden Ezelsoor in 2002 en de prijs voor het best verkochte literaire debuut van het jaar. Khalid heeft één roman geschreven en werkte verder als redacteur en columnist. Hij haalt zijn inspiratie van de straat. Om zich heen ziet hij veel jongeren die het even niet meer weten, lak aan het leven hebben. Het Schnitzelparadijs is voor een deel autobiografisch, er komen in het boek namelijk elementen uit zijn eigen leven in terug. Boudou schreef in totaal drie boeken, de President, Het Schnitzelparadijs en Pizzamaffia. De laatste twee werden beide verfilmt en waren een grote bioscoophit. Pizzamaffia won de debuutprijs van de Jonge Jury.

Opbouw en taalgebruik

Sommige delen van het boek vond ik lasting om te lezen. De gedachten van Nordip zijn wel leuk om te lezen maar een aantal stukken waren heel vaag en langdradig waardoor ik het niet meer kon volgen. Hij haalde dan allemaal gebeurtenissen en vreemde woorden uit het verleden wat voor mij niet begrijpbaar was. Nordip beschrijft alles heel uitgebreid en diepgaand in een grappige taal/manier van denken. Ik miste in het boek wel echt gebeurtenissen die spannend of onvoorspelbaar waren. Heel veel echt leuke gebeurtenissen zijn er in het boek niet waardoor vlot doorlezen niet echt heel gemakkelijk is.

Boekopdracht 5:” kleur bekennen.”

Vind je het terecht dat dit boek niveau X (zie lezenvoordelijst.nl) heeft? Geef met analytische argumenten weer waarom wel / niet. Gebruik in je betoog minimaal 300 woorden en gebruik daarbij literaire termen als personage(s), ontwikkeling, wereldbeeld, manipulatietechnieken, etc.

Het Schnitzelparadijs heeft niveau drie bij lezen voor de lijst. Ik vond het eigenlijk al best verassend dat Het Schnitzelparadijs überhaupt op lezen voor de lijst staat. Ik heb namelijk de film een hele tijd geleden een keer gezien en vond het vooral een grappige film waarin ook wel wordt gescholden en niet echt een duidelijk, mooi verhaal in zit. Ik verwachtte dat het boek Het Schnitzelparadijs daarom ook niet echt een hoog niveau had en er daarom ook niet echt een duidelijk thema of idee in zou zitten. Nu Ik het boek heb gelezen zou ik het niveau drie of vier geven. Niveau vier omdat het boek veel diepgang heeft in de gedachten van Nordip. Je moet je goed blijven concentreren wil je de verhaalstructuur goed blijven volgen. Ook zijn de relaties tussen de personages niet zo heel goed beschreven wat ervoor zorgt dat het verhaal wat onvoorspelbaar is. Doordat er vaak van tijd wordt gewisseld, namelijk van het heden naar het verleden in Marokko kost het soms moeite het verhaal te blijven volgen. Niveau drie omdat er aan de andere kant niet heel erg veel gebeurtenissen zijn in het boek. Het boek sluit ook aan bij enkele boekkenmerken van niveau drie namelijk; het onderwerp hoeft niet aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren. Het boek sluit echter wel aan bij mijn leefwereld maar niet bij mijn cultuur. Een deel van het boek speelt zich af in Tamasint, Marokko. Krimo wordt hier uitgehuwelijkt aan een rijk meisje, de manier waarop dit gaat wordt heel erg in detail beschreven. Vanaf het moment dat de rijke familie naar Tamasint komt tot het moment dat Krimo en het meisje samenwonen en dineren is helemaal in detail verteld. Dit zorgt ervoor dat je een kijk krijgt op een andere cultuur. Verder is het hele boek eigenlijk één groot sociaal en psychologisch vraagstuk. Nordip is gedurende het hele boek aan het worstelen met zijn gevoelens, zijn gedachten en het volwassen worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"