Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bella Italia door Suzanne Vermeer

Beoordeling 6.3
Foto van Cees
Boekcover Bella Italia
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 3246 woorden
  • 1 juli 2011
  • 179 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
179 keer beoordeeld

Boekcover Bella Italia
Shadow
Bella Italia door Suzanne Vermeer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens over het boek
Verschijningsdatum 1e druk: 7 juni 2011
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 226
Uitgeverij: Bruna

Geheel in de stijl van de eerder verschenen zomerthrillers van Suzanne Vermeer staat op de voorkant een afbeelding van een jonge vrouw met de rug naar de lezer toe. Ze heeft een jurk met een strik aan en staart over een meer/ de zee. Ze staat met haar voeten in het water.

Genre
Suzanne Vermeer zet deze keer op de kaft: thriller. Het bijvoeglijk naamwoord `literaire` staat er niet meer bij.

Ze heeft de afgelopen vier jaar steeds vakantiethrillers geschreven: eerst alleen in de zomer, (Cruise, De Suite, All Inclusive) de laatste twee jaar ook in de winter( vgl. Zwarte Piste en Après Ski)
Er worden heel veel boeken van deze schrijfster verkocht. Ze staat al enkele jaren op de bestsellerslijst van Schiphol: zelfs als nummer 1. Dat element past goed bij het etiket “vakantiethriller.” (makkelijke lectuur aan de rand van het zwembad of op je zonnebedje aan het strand.)

Maar dan ……Suzanne Vermeer is dood !
Op 28 juni 2011 wordt plotseling door de uitgeverij Bruna bekend gemaakt dat de schrijfster overleden is. Wat al lang werd vermoed, is dat achter de altijd onzichtbaar gebleven Vermeer ( nooit bereikbaar voor interviews), een andere auteur schuilging. Dat blijkt de 48-jarige Paul Goeken te zijn die na eerst zelf enkele thrillers te hebben geschreven in overleg met de uitgever besloot om een vrouwelijk pseudoniem aan te nemen. In 2006 begon hij onder de naam Suzanne Vermeer vakantiethrillers te produceren en dat werd een financieel succes.
De ene na de andere thriller werd door hem geschreven.
In januari 2011 kreeg Paul Goeken te horen dat hij kanker had. Daarna is het snel met hem gegaan. Op 21 juni 2011 is hij overleden. Hij was bezig aan een thriller die in de winter van 2011/2012 zou verschijnen : “Noorderlicht.” De uitgever overweegt dat boek toch postuum uit te geven.

De flaptekst
Wat als je kind iet ergs overkomt 4en er niet over kan praten?
Hans en Petra besluiten met hun elfjarige zoon Niels te gaan kamperen aan het Gardameer in Italië. Niels maakt er snel vrienden en trekt veel met hen op. Totdat hij op een avond niet op de afgesproken tijd terug is. Hans gaat ongerust op zoek en doet een verschrikkelijke ontdekking. In de bosjes vindt hij het lichaam van een jongen.
Niels zit er vlakbij, in shock. Omdat de vermoedelijke dader na een achtervolging door Hans in het Gardameer verdronken is, beschouwt de politie de zaak snel als afgerond. Thuisgekomen gaan ze met Niels naar een psychologe, omdat hij nog steeds niet over de gebeurtenissen kan praten. Wat is er die avond toch gebeurd? Een paar maanden later horen ze dat er in hetzelfde gebied weer een moord is gepleegd. Ze worden gevraagd om voor het politieonderzoek naar Italië te komen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen...


b> !! Waarschuwing vooraf: eerst zelf het boek lezen!!

Een samenvatting of een boekverslag van een thriller is iets anders dan een recensie van een boek in een krant, waarin de afloop van een roman meestal niet wordt onthuld. In dit boekverslag gebeurt dit wel. Dat betekent dat je eerst het boek moet lezen voordat je van deze samenvatting gebruik maakt. Anders is de spanning tijdens het lezen weg. Een boekverslag heeft de bedoeling dat een leerling/scholier/student die het boek gelezen heeft zelf niet het vervelende werk van een verslag moet maken. Daarom nogmaals hier op deze plek het dringende advies om eerst het boek te lezen.

Samenvatting van de inhoud
Het gezin Kolwijn verzint in februari (2010) waar ze op vakantie naar toe zullen gaan. Meestal gaan ze in luxe hotels, maar deze keer willen ze op verzoek van de 11-jarige zoon Niels wel kamperen, hoewel….. ze huren een luxe stacaravan op een luxe camping aan het Gardameer. Ze gaan met de auto in juli naar de camping en die valt op het eerste gezicht niet tegen. Niels moet het de eerste dag alles een beetje in zijn eentje doen, maar daarna komt de campingsfeer op gang. Hij ontmoet een vriendje Thijs en via hem ook het Duitse jongetje Mats. Ze mogen ’s avonds van hun ouders naar de recreatiezaal. De eerste keer gaat het goed, maar de avond erna komt Niels niet op tijd terug. Thijs zegt dat hij met Mats meegegaan is die en sigaretje wilde roken, maar de beide jongens komen niet op tijd terug. Hans en Petra gaan op zoek naar hun zoon. Hans stuit tot zijn ontzetting op het dode lichaam van Mats, die gewurgd is. Vlakbij hem zit Niels tussen de struiken. Een zwerver staat gebogen over het lichaam en rent weg als hij Hans ziet. Die gaat hem achterna: de zwerver springt in het water en verdrinkt. Het is voor iedereen wel duidelijk dat de zwerver de dader is en na een kort verhoor mogen de Kolwijns terug naar Nederland. De Italiaanse agenten Carlo en Filippo leiden het onderzoek. Later in september ondervragen ze een professor die deel uitmaakt van dezelfde instelling als waarvan de zwerver lid was. Die had daar de bijnaam De Nobele en de zegsman acht hem niet in staat een kind iets aan te doen. Omdat zijn vrouw overleden is en hij niet goed voor zijn dochter kon zorgen, is het gewoon misgegaan met deze accountant. Maar een moordenaar, nee hoor. De agenten denken er eigenlijk net zo over, maar ja, de zaak is in feite gesloten.

In Nederland trekt Niels zich steeds meer terug: hij heeft blijkbaar iets gezien, maar wil er helemaal niet over praten. Petra wil een therapeute in de arm nemen, maar ook zij komt niet veel verder met haar vragen. Dan worden de ouders een keer bij het schoolhoofd geroepen dat aangeeft dat Niels af en toe vreemde dingen op school uithaalt. Hij kan ineens heel opstandig en agressief worden. Dat merken ze ook wanneer ze met de kerst bij elkaar zitten, en Niels een voetbalspel krijgt en helemaal door het lint gaat als hij een Braziliaans voetbalshirt om de schouders van zijn poppetje ziet zitten. Hij moet van zijn ouders op karateles, maar ook daar slaat een keer de vlam in de pan. Later wordt hij ook nog op school geschorst, omdat hij zijn handen niet kon thuishouden, nadat klasgenootjes hem hadden gepest door te schelden: “Je vader is een pedo’. Hans die in Baarn fysiotherapeut is, kan zijn gedachten niet bij zijn werk houden en maakt het daardoor een vaste klant knap lastig met een pijnlijke behandeling. Het is intussen april 2011 geworden. Dan leest Hans het bericht in de krant dat er aan het Gardameer weer een kind vermoord is. Italië staat in vuur en vlam: blijkbaar is de zwerver toch niet de dader van de eerste moord: er zijn namelijk grote overeenkomsten met de tweede moord: een Engels jongetje is het slachtoffer.

De lezer weet dan intussen al dat er een vreemde man, genaamd Salvatore, vreemde pagina’s bezoekt op het internet. Het lijkt een pedofiel te zijn. Mooi, het vraagstuk van de whodunit is dus opgelost. In Nederland vindt Hans het tijd om druk uit te oefenen op Niels. Hij zegt dat de kans groot is dat er weer kinderen worden vermoord, wanneer hij niet praat. Niels beseft dat ook en is bereid te vertellen dat hij de dader heeft gezien, maar dat die hem het zwijgen heeft opgelegd op straffe van de dood. De dader had een Braziliaans voetbalshirt aan.
Er is daarna contact met de Italiaanse politie en die staat er op dat Niels naar Italië komt om een daderprofiel te maken. Op zijn aanwijzingen wordt er een portret van de dader getekend. Volgens Niels lijkt het goed. De politie kan er in ieder geval mee uit de voeten. Wanneer ze buiten op een terras zitten, ziet Niels de dader van de eerste moord lopen. Hij herkent hem en begint te schreeuwen. Zijn stoere vader Hans gaat er meteen achter aan, maar hij verliest de man uit het oog. Wel raakt hij nog gewond.

Ook de te hulp geroepen politie tast in het duister. De echte dader Salvatore begrijpt dat hij elk moment op straat herkend kan worden en daarom moet er iets gebeuren met het gezin Kolwijn. Hij weet blijkbaar waar ze verblijven, want de volgende dag stapt er iemand op kamer 38 af om een pakje af te geven. Maar de politie bewaakt de kamer en vat de man in zijn kraag. Het blijkt een junk te zijn, ingehuurd door de dader. Niels mag de politie helpen de man te herkennen in een spiegelconfrontatie, maar hij zegt dat de junk niet de dader is. Maar de autoriteiten hebben een dader en dat kan natuurlijk niet zomaar worden weggewuifd. De junk zegt dat hij voor veel geld is ingehuurd om een pakje af te geven en dat hij het geld goed kon gebruiken,

Dan komt Salvatore weer in actie. Via allerlei internetsites is hij erachter gekomen dat het Nederlandse echtpaar in La Ninfa logeert. Hij gaat naar het hotel met een groot mes, steekt en passant twee rechercheurs en de receptionist neer die hem willen tegenhouden en gaat naar kamer 38 van het hotel. Dat alles gebeurt binnen twee pagina´s. Salvatore gaat met geweld de kamer binnen en Niels herkent meteen de dader van een jaar terug. Hans en Petra verweren zich heftig: vooral Hans wil zijn gezin beschermen. Het wordt echter toch moeilijk om aan het mes van Salvatore te ontkomen. Maar dan komt natuurlijk de politie binnen stormen in de personen van Carlo en Filippo. Wanneer Salvatore via het raam wil vluchten, wordt hij neergeschoten door Carlo. Hij valt dood neer op de stoep van het hotel.

In Italië willen de autoriteiten dat Carlo later zal worden vervolgd, omdat hij niet meteen had mogen schieten, maar de publieke opinie steunt de agent en ook zijn collega’s willen niet dat hij geschorst wordt. Dan wordt van hogerhand besloten dat hij niet wordt geschorst.


Hans wil met zijn gezin naar de Cariben om lekker te ontspannen, maar Niels voelt daar helemaal niets voor. Hij wil zijn vriendje Jerry meenemen naar een camping in Nederland. Jerry is een voetbalfanaat en die moet in de vakantie een aantal toernooien spelen. Daarnaast wil hij gaan vissen op forel. Dat gebeurt in augustus: ze vangen flink wat forellen. Het voetbalspel met de Braziliaanse voetballer mag op internet van Niels worden verkocht. Met de opbrengst ervan wil hij eigen visspullen gaan kopen.

Titelverklaring
“Bella Italia’ is een begrijpelijke titel voor deze thriller. Het grootste deel van de inhoud speelt zich af in Italië (op een camping vlak bij het Gardameer, vlak bij Venetië). De titel is enigszins sarcastisch, want het “Bella Italia” is minder mooi, wanneer je leest wat er gebeurt op de camping. Een jaar later wil Niels dan ook niet meer naar het “mooie land. “ Hij gaat liever vissen in Nederland.

Structuur
De structuur van de thriller is simpel. Er zijn 46 genummerde hoofdstukken. Onder enkele aanduidingen van hoofdstukken staat wanneer de inhoud ervan zich afspeelt. Zo beginnen we in februari 2010 en eindigen we in augustus 2011 (zie hieronder). De volgorde van de hoofdstukken is strikt chronologisch: er zijn geen flashbacks of andere ingrepen in de tijd. Het verhaal heeft een informatieve opening ( het bespreken van een vakantie) en een gesloten einde (de dader is gepakt)

Perspectief
Er is een meervoudig perspectief in de thriller. Het verhaal wordt eerst bekeken vanuit de ogen van Hans, de vader van Niels. Maar er is een ook een hoofdstuk dat wordt gezien vanuit de eerste dader (een ten onrechte van de moord verdachte zwerver). Daarna komen er hoofdstukken waarbij de Italiaanse politieagenten vertellen dat ze het niet eens zijn met het afsluiten van de zaak door de autoriteiten en hoofdstukken waarin ze de oplossing van de misdaad naderbij willen brengen. Daarvoor hebben we dan kennis gemaakt met de echte dader Salvatore. Alle vertellers zijn personale vertellers (hij/zijvertellers)

De tijdlagen van het verhaal
Zoals vaak in de thrillers van Suzanne Vermeer wordt erbij verteld wanneer een hoofdstuk zich afspeelt, ook al wordt het jaartal niet vermeld.
Toch kun je uit een simpel tekstgegeven afleiden dat het verhaal speelt van februari 2010 tot augustus 2011. Nadat de misdaad in Italië is gepleegd en ze weer in Nederland zijn teruggekeerd, vertelt Niels bij het krijgen van een kerstcadeau later dat Nederland nooit de finale van het WK van Spanje had mogen verliezen. Dat gebeurde op 11 juli 2010. Wanneer ze in het voorjaar van het nieuwe jaar naar Italië afreizen, moet het dus 2011 zijn. Niels kiest ervoor om in augustus in Nederland op vakantie te gaan: dat moet dus zijn augustus 2011. Want in 2010 is hij elf jaar en in het jaar daarna zal hij naar de brugklas gaan, vertelt hij.

Het decor van de handeling
De camping Regina di Garda aan het Gardameer is de belangrijkste plaats van handeling. Het is de plaats waar de moord plaatsvindt. (plaats delict) Het gezin Kolwijn besluit er de zomervakantie door te brengen op een camping. Het leven lijkt aangenaam en alles gaat goed, totdat het Duitse jongetje Mats wordt gewurgd. Daarna gaat het gezin halsoverkop terug naar Baarn. Maar in hun eigen omgeving gaat het niet zo goed met Niels die iets verzwijgt. Als hij een half jaar later wel wil vertellen wat er is gebeurd, moeten ze terug naar Italië voor de confrontatie met de dader. Daar in de buurt van Verona vindt de ontknoping van de misdaad plaats.


Uitgewerkte thematiek
De thriller is eigenlijk niets anders dan een gewone whodunit met alle kenmerkende clichés.
- Er wordt een kind vermoord op een camping in Italië ( motief: moord)
- De vraag is wie het heeft gedaan (motief: whodunit)
- De verkeerde dader wordt gepakt
- De zaak wordt door de autoriteiten gesloten
- Het kind dat de moord gezien heeft, heeft later psychische problemen
- Hij houdt informatie achter (motief: het geheim)
- Er wordt opnieuw een moord gepleegd
- Er is dus een andere dader
- Die wordt later weer door het jongetje herkend
- De dader verzet zich hevig en wil getuigen uit de weg ruimen , maar wordt tenslotte toch gepakt (motief: misdaad loont niet)
- Eind goed al goed.

Beoordeling scholieren.com
Deze beoordeling is door mij enigszins aangepast na het overlijden van de auteur. Ik had eerst nog wat kritische kanttekeningen en adviezen aan de schrijfster die ik nu bij de nieuwe informatie niet relevant meer maar ook niet

Deze vakantiethriller is helemaal niet zo spannend. De fans die reikhalzend uitkeken naar elk volgende boek van Vermeer, komen nu toch wel bedrogen uit. Toch staat ook dit boek na een week of twee na het verschijnen hoog op de bestsellerslijst van Nederland.


Op een bepaald moment dacht ik dat ik een jeugdroman aan het lezen was. Er zit totaal geen spanning in het verhaal. Wat is er het geval? Een Nederlands jongetje Niels komt niet op tijd thuis op een buitenlandse camping: een verder niet uitgewerkt Duits jongetje wordt in zijn bijzijn vermoord: de dader lijkt meteen al gepakt en sterft bij zijn vlucht.

Dan blijkt dat er later nog iets meer achter steekt. Niels durft niets te vertellen uit angst voor wraak van de dader, maar de lezer weet al dat er een vreemde man is Salvatore genaamd, die lichamelijke liefde voor kinderen wel erg letterlijk opvat. Dat moet dus de dader zijn, en via het normale procedé dat er altijd eerst een verkeerde dader wordt gepakt, komen we bij een ultieme actie van de werkelijke dader. Die vermoordt eerst nog drie volwassenen (waarom eigenlijk ?) voordat hij door de Italiaanse politie wordt neergeknald.

Het Nederlandse jongetje wil daarna gewoon in Nederland op vakantie met een vriendje. Ze gaan vissen en zij vangen meer forel dan zijn vader. Einde verhaal. Spanning, nou nee.

Ik zou als docent Nederlands deze laatste thriller van Vermeer dan ook niet willen aanbevelen voor de literatuurlijst van vwo. (en eigenlijk ook niet voor havo-5)  Daarvoor is het verhaal m.i. veel te zwak, zelfs al gaan er straks op Schiphol, Zestienhoven en Eindhoven Airport weer duizenden exemplaren mee in de koffer.
De bekende discrepantie tussen literaire kwaliteit en Nederlandse verkoopcijfers.

De uitgever had al besloten om het predicaat “literaire” voor thriller weg te laten. Terecht,
want met literatuur heeft ‘Bella Italia” weinig meer te maken.

Misschien dat een mavo-leerling (vooruit, een enkele  moeilijk tot lezen te krijgen havo-scholier) het van zijn docent op zijn literatuurlijst mag zetten.
Maar de amusementswaarde is m.i ook onvoldoende voor havo en vwo.
Literaire waarde: nauwelijks aanwezig. Vooruit, puntje voor de moeite, voor een mager havolijstje.

Recensies
De website van thrillers www.crimezone.nl  heeft op 6 juni een beoordeling geplaatst door Sander Verheijen: “ In Bella Italia volgen we naast de familie van Niels ook een Italiaanse zwerver op de ongelukkigste dag uit zijn leven, en het politieonderzoek door de Italiaanse recherche die getergd wordt door bezuinigingen. Ook leren we na een tijdje de dader iets beter kennen, maar de vaart waarmee Vermeer haar achtste boek opent is er snel weer uit. Na de vervroegde terugkeer van de familie naar Nederland kabbelt het verhaal echt een beetje voort. De dagelijkse sleur van een getraumatiseerd gezin wordt hiermee wel heel levensecht neergezet, maar de boel kakt wel een beetje in. Pas als er weer een jongetje dood wordt aangetroffen in de buurt van het Gardameer en de familie door de politie wordt verzocht terug te keren, verdient het boek het predikaat 'thriller'. Het venijn zit 'm duidelijk in de staart. Op filmische wijze trakteert Vermeer de lezer uiteindelijk op de inmiddels hoognodige spanning en spektakel, gevolgd door een 'eind goed, al goed' afloop.

Is Bella Italia goed? Ja en nee en daarmee voldoet het eigenlijk precies aan het format. Vermeerfans zullen zich ongetwijfeld weer goed vermaken met het dichtbij-huis-gewone-mensenverhaal, maar thrillerlezers zullen zich vreselijk kunnen ergeren aan het gemak waarmee Vermeer sommige wendingen in het verhaal laat gebeuren en daarmee de geloofwaardigheid met een behoorlijk korreltje zout neemt. Op zijn merites beoordeeld is Bella Italia een echte volbloed Vermeer, niets meer en niets minder, die weer in vele duizenden koffers terecht zal komen op weg naar evenzoveel vakantiebestemmingen.


In
Boek (juli/augustus 2011) is redacteur Hans van der Klis heel duidelijk. Onder de kop "Spanning voor laaggeletterden" bespreekt hij de onbenullige inhoud van de thriller en het gebrek aan werkelijke spanning. " Kennelijk nemen veel mensen graag dit soort boeken mee op vakantie. Een overtuigender bewijs dat verkoopcijfers weinig  te maken hebben met kwaliteit bestaat niet. Laten we hopen dat  Goeken gelachen heeft  op zijn geliefde Gran Canaria. "

Over de schrijver en eerder gepubliceerde werk
Achter het pseudoniem Suzanne Vermeer gaat de thrillerschrijver Paul Goeken schuil.
Hij is op 48-jarige leeftijd op 21 juni 2011 op Gran Ganaria aan kanker overleden.

Eerst produceerde hij enkele thrillers onder eigen naam, maar in 2006 besloot hij na overleg met de uitgever om onder een schuilnaam thrillers te schrijven. Het werd een financieel succes.
Vrijwel elk jaar verscheen er daarna een vakantiethriller. De laatste twee jaar was dat ook in de winter.

In 2006 debuteerde “Suzanne Vermeer” met het zeer succesvolle All-inclusive, waarin een jong gezin de donkere kant van het all-inclusive vakantiesysteem ontdekt. Ook voor haar andere boeken heeft ze de reisbranche en het toerisme als uitgangspunt genomen en inmiddels is dat het unieke handelsmerk geworden voor haar ijzersterke vakantiethrillers. Momenteel schrijft ze twee thrillers per jaar: een zomerthriller en een winterthriller. Al haar titels zijn in de bestsellerlijst verschenen. De zomerthriller Cruise (2009) werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010. Van Cruise zijn inmiddels al meer dan 110.000 exemplaren verkocht. Haar laatste thriller is Zwarte piste, verschenen in januari 2011.

REACTIES

H.

H.

Van dit verslag klopt helemaal geen anjer, ik lees nu het zelfde boek: Zomertijd van Suzanne vermeer, De zomerthriller van 2008. En ik lees een heel ander verhaal dan dat jij hebt beschreven!

11 jaar geleden

L.

L.

Dit is niet het boek Zomertijd, maar Bella Italia! Ben het helemaal eens met de schrijver van dit stuk, zelfs als 'Mavo-leerling'. Slecht geschreven, niet spannend... Zeer gemakzuchtig!

11 jaar geleden

J.

J.

ik vind het jammer dat hier niks van klopt. slecht boekverslag

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bella Italia door Suzanne Vermeer"

Ook geschreven door Cees