Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Minoes door Annie M.G. Schmidt

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Minoes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 857 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 203 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
203 keer beoordeeld

Boekcover Minoes
Shadow

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima 'kats'. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-pers-dienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken t…

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-so…

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima 'kats'. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-pers-dienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Dat geeft weliswaar grote moeilijkheden, maar dankzij Minoes en haar vele kattenvrienden loopt alles goed af.

In Nederland is Pluk van de Petteflet waarschijnlijk Annie M.G. Schmidts beroemdste boek. In de rest van de wereld is dat ongetwijfeld Minoes, dat onder andere is vertaald in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Catalaans, Italiaans, Noors, Zweeds, Ijslands, Grieks, Hebreeuws en niet te vergeten Japans. Minoes werd in 1971 bekroond met een Zilveren Griffel.

Minoes door Annie M.G. Schmidt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Minoes, dit verhaal speelt zich af in het stadje Killendoorn. Tibbe werkt bij de Killendoornse Courant als journalist. Door zijn terughoudendheid kapen zijn collega journalisten steeds de voorpagina met nieuwtjes voor zijn neus weg. Als hij op een dag op zoek gaat naar een goed en interessant nieuwtje, ziet hij een juffrouw in een boom zitten. Hij helpt haar uit de boom, als hij zich omdraait en haar wilt interviewen, is de raadselachtige juffrouw plotseling verdwenen. Als hij later op zijn zolder komt, treft hij daar dezelfde vrouw aan als hij die middags uit de boom had gehaald. Deze eigenaardige juffrouw, juffrouw Minoes, beweert dat ze een kat geweest is, en vertelt, dat ze aan een chemische ton, afkomstig uit de deodorant fabriek van meneer Ellemeet heeft gelikt en door een ongehoord wonder mens werd, ook meent ze nu nog te kunnen praten met katten. In ruil voor nieuwtjes, voor Tibbe's artikelen mag Minoes blijven, en overnacht in een kartonnen doos in de hoek, want daar voelt ze zich het meeste thuis en eten, visjes. Tibbe's carrière komt op gang, met behulp van Minoes' connecties bij de kattenpersdienst.Maar helaas zet dit niet voort, het gaat wéér mis als Tibbe met slechte berichten over meneer Ellemeet komt.

Meneer Ellemeet is de directeur van de deodorantfabriek, de weldoener van de stad, geeft aan goede doelen en is de voorzitter van de vereniging van dierenvrienden, maar in werkelijkheid is hij geen dierenvriend en weldoener. Ellemeet heeft zelfs een hekel aan dieren. Niemand in Killendoorn gelooft in de berichten van Tibbe. Tot overmaat van ramp wordt hij ontslagen omdat zijn baas hem niet gelooft en Tibbe geen bewijs of verklaring heeft. Hij kan natuurlijk niet vertellen dat hij het van de kattenpersdienst heeft, want dan zou iedereen hem recht in zijn gezicht uitlachen. Samen met Bibi, het dochtertje van Tibbe's huisbaas, en de buurtkatten verzint Minoes een plan om Tibbe te helpen. Tibbe weet hier niets van af. Uiteindelijk hebben ze bewijs tegen Ellemeet, ze nemen een film op en Tibbe krijgt dankzij Bibi, Minoes en de andere buurtkatten gelijk. Tibbe is meteen een held, krijgt zijn baan terug en Ellemeet wordt opgepakt. Minoes krijgt de kans van haar zuster om weer kat te worden, maar dit wil zij niet, ze is verliefd geworden op Tibbe, en trouwt hem.


Eigen mening
Minoes is een leuk geschreven kinderboek met de nodige actie en fantasie. Ook de personages worden leuk en geinig beschreven, hele verschillende personages en toch passen ze bij elkaar, de onzekere Tibbe, het kleine meisje Bibi en de toch grotendeels van het verhaal ongelukkige Minoes . Je merkt zeker wel dat het erg enthousiast geschreven is en de grenzen wat fantasie betreft niet aanwezig zijn. Het lezen ging vrij makkelijk, het is erg leuk geformuleerd zoals: Tante Moortje “ Ooch kind, en heb je ook geen staart meer? “ Minoes: “ Nee, zelfs geen knobbeltje “. En gelukkig heeft Minoes ook een gelukkig einde, dat is vooral bij kinderboeken erg belangrijk denk ik, want vroeger kon ik uren denken over die arme “ ” die nu nog alleen was.

Annie MG Schmidt
Anna Maria Geertuida Schmidt werd geboren te Kapelle (Zuid-Beveland) 20 mei 1911
en is een zeer bekende schrijfster.van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals
en televisiedrama.Op haar vierde schreef ze haar eerste gedichtje:
Er was eens een hond, Die zat op zijn kond. Er was eens een kat, Die zat op zijn gat.
Haar eerste serieuze baan kwam aan de orde op haar 30e, als directice van de bibliotheek in Vlissingen, waar ze tot dan toe in dienst was. Van haar 35e tot 47e werkte ze bij " het parool " waar een collage haar prachtige schrijf kwaliteit ontdekte en haar stimuleerde tot het schrijven van boeken. Zo begon ze met het schrijven van carabet's.In 1966 schreef ze het ozo bekende " ja zuster nee zuster " en ontving vele andere griffels voor haar prachtige kinderboeken. Helaas is ze een dag na haar 84ste verjaardag in 1995 gestorven. En naar haar wens begraven in Amsterdam.

Personages
Minoes, de hoofdrolspeelster in dit boek, een kat die door een onverklaarbaar wonder een vrouw wordt. Haar gedrag is kats, ze is qua innerlijk nog volledig kat, maar wat moet ze met dit lichaam? Ze gedraagt zich letterlijk niet, maar in de loop van het boek, leert ze dat wel langzamerhand, zo goed dat ze geen kat meer wil zijn en trouwt met Tibbe, de journalist.


Tibbe, Tibbe is journalist en vangt Minoes op, hij geeft haar eten en onderdak in ruil voor nieuwtjes. In het begin gebruikt hij haar een beetje, maar na verloop van tijd begint hij van haar te houden en als ze dan ook verdwenen is, is hij in alle staten en zoekt haar. Maar gelukkig komt ze terug, zo worden ze samen gelukkig.

Bibi, Bibi is het dochtertje van de huisbaas, een schattig meisje dat veel tijd bij Tibbe slijt, nadat Minoes bij hem is ingetrokken is ze even afgeschrikt, maar ze trekt bij en ook Minoes wordt een goede vriend.

Gegevens
Titel Minoes / Film editie
Auteur Schmidt, A.M.G.
Genre: fictie kinder en jeugdboek alg.
Uitgever: Querido Kinderboek
Bindwijze Ingenaaid
Annotatie 1e dr.: Amsterdam : De Arbeiderspers, 1970.
Tekenaar: Carl Hollander

REACTIES

T.

T.

tnks zonder jouw had ik een dikke 1 nu heb ik een 9+

13 jaar geleden

..

..

hoi, hiermee heb ik gelukkig een goed boekverslag kunnen inleveren! dankjewel!!! gr

13 jaar geleden

J.

J.

thnx! khad een 8.2 door jouw boekverslag, anders had ik een 5 ofzo

12 jaar geleden

I.

I.

dank je wel voor dit geweldige verslag nu heb ik een 9.7 dankzij jou.

11 jaar geleden

A.

A.

Allemaal supergoed maar ik moet hem nog doen!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Minoes door Annie M.G. Schmidt"