Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Gijzeling door Rom Molemaker

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Gijzeling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 512 woorden
  • 26 juni 2005
  • 178 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
178 keer beoordeeld

Boekcover Gijzeling
Shadow
Gijzeling door Rom Molemaker
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
A. Zakelijke gegevens 1. Naam: Klas: 2. Titel: Gijzeling
3. Auteur: Rom Molemaker
4. Uitgever: Van Holkema & Warendorf B. Samenvatting Jeroen gaat met zijn zus Edith en zijn ouders op vakantie naar het eiland Canthaar. Zijn vader is een topman bij het bedrijf dat net een nieuwe vestiging heeft in Canthaar. Zijn zus protesteert een beetje tegen de vakantie, zij beweert dat er een dictatuur heerst op het eiland en dat er heel wat onderdrukking is. Dat lijkt bevestigd te worden door de vele militairen die ze er op straat zien. In het hotel lijkt alles prima. Wanneer zijn vader naar het bedrijf gaat en zijn moeder en zus gaan winkelen, blijft Jeroen alleen achter in het hotel. Op dat moment vallen de opstandelingen binnen en gijzelen de aanwezige gasten, waaronder Jeroen zelf. De opstandelingen eiste een miljoen euro en de vrijlating van twee gevangenen. De gijzelnemers gingen de gevangen ophalen ze hadden Jeroen meegenomen als gijzelaar. De missie slaagden, ze vluchten via een motorboot met Jeroen. Jeroen werd midden op de oceaan in een opblaasbootje geplaatst en arriveerde na enkele uren gelukkig weer op het strand waar zijn ouders en zus hem opwachtte. De vader had meteen een vlucht geregeld naar Nederland. Diezelfde avond nog zaten ze al in het vliegtuig op weg naar huis. 1. Onderwerp Het onderwerp spreekt me erg aan, omdat er deze tijd veel mensen gegijzeld worden en het is natuurlijk heel erg spannend om te lezen. Het boek heeft me aan het denken gezet, dat er ook opstandelingen zijn met goede bedoelingen maar die pakken dan slecht uit. Dit kwam goed terug in het verhaal.
2. Gebeurtenissen Deze gebeurtenissen zijn nu erg actueel, met gijzelingen in Irak en mensen die in opstand komen tegen de regering. Dus het boek is herkenbaar als je naar de wereld kijkt. Het verhaal blijft in zijn geheel boeiend omdat er ontzettend veel gebeurd, zoals de gijzeling in het hotel, de vrijlating van de gevangen, de ontsnapping van de gijzelnemers en de vrijlating van Jeroen. 3. Personages Een gijzelaar heeft me aan het denken gezet, dat was Cornelie. Hij pakte een wapen af van een opstandeling, maar hij werd zelf neergeschoten. Dit stukje van het verhaal heeft mij duidelijk gemaakt dat je in zo’n situatie niet voor een held moet spelen. De gijzelnemers staan onder een grote druk en hebben vaak niets meer te verliezen. Ik kan me dus goed voorstellen dat als er iets onverwachts gebeurt dat de gijzelaars uit paniek iemand doodschieten. De gijzelaars kunnen misschien in paniek raar reageren op de gijzelnemers omdat het daar toch wel om leven en dood gaat. Je zag in het boek bij Cornelie dat het fout afliep. 4. Bouw De gebeurtenissen volgen elkaar goed op, omdat de verhaallijn heel duidelijk is. De gebeurtenissen zijn in het hele verhaal niet voorspelbaar echter bij het slot verwacht je wel een goed einde. 5. Taalgebruik In het boek staan soms engelse gesprekken. De engelse gesprekken zijn makkelijk te volgen en het is leuk om te lezen. Het taalgebruik is best wel moeilijk, omdat er enkele moeilijke woorden in voor komen zoals dictatoriaal regime.

REACTIES

J.

J.

het boek heeft geen 160 bladzijdes maar
176 bladzijdes:)

ik heb zelf ook het boek gelezen!
dit is wel het boek van 2007
doegg

15 jaar geleden

S.

S.

Een gijzelaar heeft me aan het denken gezet, dat was Cornelie.

Het was niet Cornelie, dat was Arnold. Cornelie is de vrouw van Arnold

16 jaar geleden

R.

R.

Het was niet cornelie maar Arnoud die in opstand kwam tegen de gijzelnemers. Cornelie is de vrouw van Arnoud.

17 jaar geleden

A.

A.

leuk, ik heb hem in de dierentuin gelezen. ik vind jane wel dom

13 jaar geleden

Q.

Q.

leuk ik had 2 dagen de tijd voor een boek te zoeken en toen zag ik dit boek ik gebruikt dat als boek verslag dankje

12 jaar geleden

H.

H.

wie is jane ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

12 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het een leuk boekie :D

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gijzeling door Rom Molemaker"