Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf voordelen van wonen in de Randstad

Vijf voordelen van wonen in de Randstad

Al sinds mijn geboorte woon ik in de Randstad. Ik ben ook maar enkele keren daarbuiten geweest. Als ik naar Drenthe zou moeten verhuizen (als het aan mij ligt gaat dat nooit gebeuren), zou dat een persoonlijke ramp zijn. In de Randstad wonen heeft namelijk veel voordelen, en die som ik hier even voor je op.

1. School is goed bereikbaar

Er zijn natuurlijk plekken in de Randstad waar dat anders is, maar in en rondom de grote steden hoef je nooit tientallen kilometers te fietsen naar de dichtstbijzijnde school. Sterker nog: vaak kun je kiezen naar welke school je wilt. Alles is namelijk dichtbij! Zelf pak ik niet eens de fiets, want het ov brengt mij ook op veel plekken. Fietsen door de regen om kwart over 7 op maandagochtend? Niet voor mij, ik fiets vijf minuten om in een droge, warme metro te zitten die me vlak voor de deur afzet. Ook heb ik geen last van overvolle fietsenstallingen en lekke banden, en kan later mijn bed uit. 

2. Het ov rijdt beter dan buiten de randstad

Soms maak ik de stap om iets buiten de Randstad te gaan doen, en dan verbaas ik me gelijk over het openbaar vervoer in dit onherbergzame gebied. Bussen die maar één keer in het halfuur rijden? In Den Haag rijden de meeste minstens ieder kwartier. Een uur in een slome stoptrein zitten? Ik zit nooit in de stoptrein; er rijden in de randstad lekker veel intercity's. Ook het fijne van het wonen in een van de vier grote steden: 's avonds kom je tot laat nog thuis. Als ik de trein mis, wacht ik gewoon een kwartiertje. Ik kan dan ook lekker lang blijven hangen op feestjes. 

3. Winkels binnen handbereik

Altijd handig als ik uit school nog snel wat moet kopen: ik ben in een paar minuten in Den Haag, waar ik de keuze heb uit ontzettend veel soorten winkels. Stel nou dat die ene winkel daar niet te vinden is, dan kan ik altijd nog uitwijken naar een andere stad op maximaal een halfuurtje reizen. En als het tijdschrift Oor in de ene winkel is uitverkocht, dan kan ik gewoon nog naar honderd andere winkels waar ze 'm wel hebben. Stadsdelen genoeg.

4. Concerten in de buurt

Een voordeel dat zeker voor muziekfanaten in de vier grote steden geldt: concerten zijn erg vaak in Amsterdam of Utrecht. Ik heb altijd medelijden met mensen die niet naar een concert kunnen omdat het te ver weg is. Doordat een concertje in Amsterdam of Utrecht goed te doen is, zijn ook de extra reiskosten bovenop de ticketprijs niet al te hoog. Daardoor wordt 't niet meteen zo'n extreem dure grap als je naar je favoriete artiest wil. Kun je lekker je geld uitgeven aan een overpriced shirt in plaats van je geld aan de NS te doneren.

5. Veel toffe mensen

In de stad zijn mensen vaak wat excentrieker dan op het platteland, en daardoor heb ik al veel bijzondere mensen ontmoet. Als ik door Den Haag loop zie ik vaak aparte outfits, want de alternatieve scene is nou eenmaal groter dan in Klazienaveen of Lutjebroek. Zelf loop ik ook regelmatig met mijn lievelingspruik door de stad: het wordt toch geaccepteerd.

Ja, de Randstad, dat is echt mijn plekkie. Mij krijg je er niet meer weg.

Gepubliceerd op 16 april 2015

REACTIES

J.

J.

Ik denk dat je eerst op beide plekken gewoon moet hebben voordat je er echt een mening over kunt vormen. Er zitten namelijk ook zeker voordelen aan in een kleiner dorp wonen, alleen kom je daar wel pas achter als je er zelf gewoond heb. Verder doe ik de voordelen van de stad echt niet af hoor, ik woon nu zelf ook in de stad en vind het ontzettend fijn! Maar ik heb het al die jaren ook absoluut niet erg gevonden om in een dorp te wonen. Aan die bussen pas je je wel aan en aan het fietsen ben ik zelfs wel gehecht geraakt haha. In de stad moet alles snel en in een dorp neem je simpelweg wat meer tijd voor dingen en dat kan eigenlijk ook alleen maar gewoon heel fijn zijn.

9 jaar geleden

S.

S.

RANSTAD!!!!

9 jaar geleden

L.

L.

Nieuw-Vennep ligt in de randstad.

9 jaar geleden

M.

M.

iets buiten de randstad is niet meteen platteland, in Drenthe zijn ook steden. en buiten de randstad kan je als je in een stad woont ook kiezen uit meerdere scholen die dichtbij zijn. Ik woon in Leeuwarden en vind dat fijn, het is een stad, maar niet heel groot

9 jaar geleden

L.

L.

Ik als plattelandse vind de schrijfstijl wel heel negatief. En ik zou zeggen ga is voor een paar jaar op het platteland wonen en vorm dan een mening.

9 jaar geleden

O.

O.

Dit komt erg verwend over

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.