Het jaar van Hardwell, Stromae en Jett Rebel

Het jaar van Hardwell, Stromae en Jett Rebel

In muziekland heeft de tijd dit jaar niet stil gestaan. Veel bekende artiesten kwamen met een nieuw album. En ook ontstonden er weer nieuwe artiesten. Een muziekjaar samengevat: van pop en dance, tot rock en alternatief.

Pop in 2014:

De enige echte koningin van de popmuziek was dit jaar Katy Perry. De videoclip van haar hit 'Dark Horse' is de meest bekeken videoclip op Youtube van dit jaar.

Haar volgende hit scoorde Katy Perry met 'This Is How We Do'. Een ander popprinsesje is Ariana Grande. Wereldwijd luisterden er veel mensen naar 'Problem' (met Iggy Azalea), 'Break Free' (met Zedd) en 'Bang Bang' (met Jessie J en Nicki Minaj). Ariana Grande ontving MTV Awards voor beste popvideo, beste nummer en beste vrouwelijke artiest. En de koning van de popmuziek? Dat was Pharrell Williams met zijn nieuwe album 'G I R L' met 'Marilyn Monroe' en 'Come get it Bae', waardoor verliefde stelletjes op Facebook elkaar nu 'bae' noemen. 

Ook in deze categorie deden artiesten dit jaar hun intrede. 5 Seconds Of Summer had al het voorprogramma van One Direction verzorgd toen hun nummer 'She Looks So Perfect' populair werd. Sindsdien heeft ook deze band een gillende-meiden-fanbase. Sam Smith scoorde de hits 'Stay With Me' en 'Money On My Mind', net als dat Taylor Swift iedereen liet dansen met 'Shake it Off'.

Bekijk de video van 5 Seconds Of Summer:

Rock/alternatief in 2014:

Opvallend veel grote bands kwamen met nieuw werk. Coldplay scoorde hits met 'Magic' en 'Sky full of stars' van het album 'Ghost Stories'. The Black Keys brachten het album 'Turn Blue' uit en speelden het dak eraf op o.a Rock Werchter en de eerste editie van Down The Rabbit Hole in Beuningen. Arctic Monkeys bracht de plaat 'AM' uit (naar de A van Arctic en de M van Monkeys) en waren headliner op Pinkpop. De Foo Fighters kwamen met 'Sonic Highways', maar dat album werd gemengd ontvangen door critici. Niet alleen de relatief 'jonge bands' kwamen dit jaar aan de orde, ook 'gouwe ouwe bands' als AC/DC en Pink Floyd kwamen met nieuwe platen.

Natuurlijk was er ook plaats voor wat nieuwkomers. Om er een paar te noemen: voor Jett Rebel a.k.a Jelte Tuinstra was dit een geweldig jaar. De Nederlandse artiest trad bijna overal op: van Lowlands tot de kleinere festivals. Ook het Engelse Royal Blood werd erg positief ontvangen. Een ware hit werd 'Take Me To Church' van de Ierse Hozier. Hij mocht zelfs optreden tijdens de wereldberoemde Victoria's Secret Fashion Show. Chef'special heeft ook een mooi jaar achter de rug. 'In Your Arms' werd een ware megahit.

Hozier tijdens de Victoria's Secret Fashion Show:

Dance/elektronisch in 2014:

Een artiest die - zoals hij zelf zegt - thuishoort bij zowel hip hop en elektronische muziek, is Stromae. Nadat 'Alors on Danse' uit de hitlijsten verdween, bleef het lang rustig rond de Belgische singer-songwriter. Maar guess what? He's back! Hij reisde dit jaar van festival naar festival en overal werd het een groot feest. 

Tijd voor de DJ's nu: Martin Garrix, Afrojack en Hardwell zagen hun bankrekening weer groeien. Ze zijn mateloos populair. Martin Garrix bleef dit jaar maar nieuw werk aanleveren: 'Helicopter' (met Firebeatz), 'Proxy', 'Turn Up The Speakers' (met Afrojack) en nog meer tracks bracht hij uit. Hij stond op Mysteryland en was van de partij bij ADE.

Afrojack haalde de negende positie in 2014 met 'Ten Feet Tall' en maakte samen met Snoop Dogg 'Dynamite'. Tevens bracht hij zijn debuutalbum 'Forget the World' uit.

2014 was vooral ook het jaar van DJ Hardwell. Voor de tweede keer werd de jonge Nederlander, die in het echt Robbert van de Corput heet, benoemd tot beste DJ ter wereld. Ook kreeg hij kort geleden tijdens de uitzending van RTL Boulevard een gouden plaat voor zijn nieuwe single 'Young Again'. Om zijn jongste fans tegemoet te komen, zal hij op 23 januari een show geven voor alle leeftijden. 

Wat was jouw favoriete hit van 2014? Laat het ons weten in de reacties!

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2014? Wat zijn de vijf beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Jaaroverzicht.
- Het Grote Scholieren.com Jaaroverzicht
- Een kijkje in onze lezerspost
- Doe de Eindejaarsquiz
- De tofste films van 2014
- De all-time favorite songs van de redactie
- Onze goede voornemens
- Werkt de alcoholwet averechts?
- Dit zijn de beste boeken van het jaar

Gepubliceerd op 14 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.