Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Examendieven moeten schadevergoeding betalen'

Door Chris

Het College voor Examens (CvE) gaat een schadevergoeding eisen van de leerlingen die schuldig worden bevonden aan de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun. Dat maakte het CvE vandaag bekend. En dat wordt een flink bedrag. Het zou namelijk gaan om een schadevergoeding van minimaal 100.000 euro.

Dat is natuurlijk een enorm bedrag, maar volgens het College voor Examens zijn er door de examendiefstal ook heel veel kosten gemaakt. Zo kostte het een hoop geld om nieuwe examens te maken en naar alle scholen te sturen. Ook zijn er veel kosten gemaakt om leerlingen van de Islamitische scholengemeenschap in Rotterdam en andere scholen opnieuw examen te laten doen.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zegt het niet meer dan logisch te vinden dat het CvE een schadevergoeding eist. "De dieven hebben niet alleen een diefstal op hun geweten, ook hebben ze ervoor gezorgd dat we extra kosten hebben moeten maken. Dat is belastinggeld van u en mij. Dat geld willen we terug. Criminelen moeten het echt in hun portemonnee voelen", zo laat hij in een reactie weten.

Vwo-examen

De examendiefstal op het Ibn Ghaldoun kwam aan het licht, nadat het vwo-examen Frans eind mei online werd geplaatst. Uiteindelijk bleek de zaak veel groter dan aanvankelijk gedacht: er waren op de school maar liefst 27 examens gestolen. Daardoor moesten in totaal zo'n 17.000 scholieren uit heel Nederland opnieuw eindexamen doen.

Rechtbank

Volgende week moeten de elf verdachten van de examendiefstal voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Scholieren.com doet dan opnieuw verslag vanuit de rechtszaal. Volg ons alvast op Twitter, zodat je niets mist!

Wil jij al het nieuws over de examenfraude nog eens nalezen? Check dan ons nieuwsdossier.

Gepubliceerd op 22 januari 2014


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?