Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Zomerschool effectief: 85% alsnog over

Zomerschool effectief: 85% alsnog over

Twee weken blokken tijdens je zomervakantie? Kan best handig zijn. 241 zittenblijvers deden mee aan de zomerschool, 204 van hen konden daarna alsnog over naar het volgende jaar. Dat blijkt uit de resultaten van de pilot zomerscholen.

CNV-voorzitter Michel Rog schreef eerder al dat hij zittenblijven in veel gevallen zinloos vindt. Het idee voor een zomerschool komt dan ook van de VO-Raad en CNV Onderwijs. Deze organisaties zetten zich in voor beter onderwijs. Het project wordt betaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Groot compliment

Veertien scholen deden deze zomer mee aan de pilot, die tot en met de volgende zomervakantie (2014) loopt. Leerlingen van vmbo-, havo- en vwo-niveau konden meedoen aan de pilot.

Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad is tevreden met het resultaat: ''Dat 85% van de leerlingen alsnog overgaat, overstijgt onze verwachtingen. Het is een groot compliment voor de leerlingen en scholen die mee hebben gedaan aan de pilot.''

Vakken bijspijkeren

Wat je precies doet tijdens die twee weken? De scholieren die meedoen aan het programma krijgen twee weken lang intensieve en persoonlijke begeleiding, gericht op één of enkele vakken. Want het programma is bedoeld voor leerlingen die worstelen met een bepaald vak, of een paar vakken. Zo hoef je dus niet je hele jaar over te doen, maar kun je je zwakke vak in twee weken bijspijkeren.

De school bepaalt of jij mee mag doen aan het programma, stelt de overgangstoets samen en beslist uiteindelijk ook of je door mag gaan naar het volgende leerjaar.

Kernvakken

De meeste scholen startten de zomerscholen meteen na de overgangsvergaderingen. Leerlingen werden vooral bijgespijkerd in de kernvakken: Nederlands, Engels en wiskunde. In de zomer van 2014 kunnen enkele andere scholen zich ook aanmelden voor de pilot.

Gepubliceerd op 13 september 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

W.

W.

Ben benieuwd hoeveel van die 85% niet alsnog blijft zitten dit jaar of volgend jaar.

10 jaar geleden

M.

M.

@ Beste Wout, wij als projectleiding zijn hier ook benieuwd naar. Dit is 1 van de onderdelen waar we duidelijkheid over moeten krijgen voordat we uitspraken kunnen doen over het resultaat van de pilot.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.