Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Jaar zittenblijven? Nee, twee weken!

Jaar zittenblijven? Nee, twee weken!

Hidde

Politicus Michel Rog van 't CDA zei het al bij ons in de chat: hij vindt zittenblijven maar onzin. Rog, voorzitter van vakbond CNV Onderwijs, pleit voor summer schools waar je als zittenblijver in de zomervakantie alsnog je onvoldoendes kunt ophalen.

Deze zomer gaat een tweejarige proef van start. Wat kun je als scholier-met-onvoldoendes van zo'n summer school verwachten? Wij belden Diederik Brink, beleidsadviseur bij CNV Onderwijs.

Summer school? Wa's da?

Twee weken in de zomervakantie keihard bikkelen, om vervolgens -hopelijk- toch over te gaan. Deze zomervakantie gaan 16 scholen van start met de proef. Brink: "Zo'n 5 à 7 procent van alle middelbare scholieren in Nederland blijft zitten, en per pilotschool zullen zo'n 40 of 50 leerlingen deelnemen."

Hoe kom je in aanmerking voor zo'n summer school?

Je school bepaalt of jij als onvoldoendescoorder 's zomers naar school mag komen. Leerlingen die toch al niet meer te redden zijn, komen in ieder geval niet in aanmerking. "Maar als je bijvoorbeeld een periode ziek bent geweest, of nét op het randje zit, dan kun je gevraagd worden om deel te nemen aan de proef."

Kan je niet gewoon blijven zitten?
Ja, dat kan. Als je echt geen zin hebt om in je zomervakantie twee weken op school door te brengen en liever een heel jaar overdoet, mag dat. Want: "het allerbelangrijkste is dat de deelname aan dit project op basis van vrijwilligheid gebeurt". Zittenblijven is toegestaan, dus.

(Hoe dom dat ook klinkt.)

Hoe word je begeleid tijdens de summer school?

"Tijdens de summer school word je door een speciaal team begeleid," aldus Brink. Geen docenten van je eigen school dus, maar vakinhoudelijke docenten (bijvoorbeeld een docent wiskunde) en begeleiders, die bijvoorbeeld toezicht houden als je zelfstandig een opdracht aan het maken bent. In groepjes van zes ga je aan de slag.

"Je hoeft niet direct om half acht 's ochtends aanwezig te zijn. Maar tijdens de summer school krijg je wel 's ochtends en 's middags begeleiding." Dat kan bestaan uit vakinhoudelijke begeleiding (formules leren) of, zoals Brink het noemt, het 'leren leren'. Hoe leer je woordjes, hoe maak je een planning... dat soort dingen.

"En er zit ook een ontspannen element in, met sport en spel." Denk je even snel je onvoldoendes op te halen, moet je ook nog gaan sporten.

Ga je na zo'n summer school gegarandeerd over?

Nee. Brink benadrukt dat de beslissing altijd bij de school ligt. "Zittenblijven blijft mogelijk, maar we proberen het hiermee zoveel mogelijk terug te dringen." Maar stinkend goed je best doen in die twee weken kan natuurlijk nooit kwaad.

Gepubliceerd op 17 april 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

H.

H.

Ik zou het zelf wel onwijs chill vinden.

11 jaar geleden

Pim

Pim

Ja natuurlijk is dit fijn. Met z'n zessen in de klas, dan blijft echt niemand zitten die iets wil en niet ziek, zwak of misselijk voelt.

Als we nou gewoon 't hele jaar klassen van zes man zouden hebben...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.