Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Reclamepraatjes in studiefolders

Reclamepraatjes in studiefolders

Door Kim

In folders over hbo-opleidingen vind je teveel reclamepraatjes en te weinig nuttige, eerlijke informatie. Dat concludeert de studentenvakbond LSVb, die er onderzoek naar deed.

"Studiekiezers krijgen lang niet alle informatie die ze nodig hebben om een afgewogen keuze te maken," vindt voorzitter Kai Heijneman.

Een hogeschool maakt zo'n glimmende brochure vol stralende studenten natuurlijk in eerste instantie om jou naar hun opleiding te lokken. De gefotografeerde studenten kijken heus niet de hele dag zo zielsgelukkig. Een beetje reclame mag natuurlijk best, maar volgens de LSVb ontbreekt er té veel belangrijke info.

Uur en klas

Zo staat in slechts 28% van de onderzochte folders hoeveel uur per week jij naar school zal moeten. Hoe groot de werkgroep (klas) is waar je in terechtkomt, wordt in 11% van de brochures genoemd. Slechts 38% rept over jouw kans op een baan later, en 8% over het verwachte salaris. Extra studiekosten komen bij 62% aan bod. Hoeveel eerstejaars er de brui aan geven, wordt in geen enkele brochure genoemd.

Sommige folders bevatten zelfs informatie die helemaal niet klopt. Het gaat dan bijvoorbeeld over 'fantastische faciliteiten' (ruime lokalen, moderne kantine...) of over 'topdocenten'. Uit rapporten van de NVAO (de inspectie van het hoger onderwijs) of uit de Nationale Studentenenquête blijkt juist dat daar helemaal geen sprake van is...

Zeeland wint

Na 93 brochures doorgespit te hebben, maakte de LSVb een ranglijst van instellingen en hun brochures. Hogeschool Zeeland komt foldertechnisch als beste en eerlijkste uit de bus. PC Hogeschool Marnix Academie en Stenden Hogeschool volgen op de voet. Fontys bungelt onderaan de lijst, op plek 31.

"Een studie moet niet verkocht worden als de nieuwste en hipste smartphone, maar de focus moet liggen op het eerlijk en volledig voorlichten over een belangrijke keuze in iemands leven," vindt de bond. "Ook hogescholen hebben er belang bij dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt. Als een student op de verkeerde plek komt, is dat niet alleen vervelend voor de betreffende student, maar ook voor de medestudenten en de opleiding."

Valkuil tackelen

Maar sowieso moet je je studiekeuze natuurlijk niet baseren op alleen maar de brochure, vindt studiekeuzeadviseur Jacky Limvers. Eerder dit jaar publiceerden we haar 6-stappenplan waarmee je de reclamevalkuil van je studiekeuze kunt tackelen. Haar belangrijkste punt: ga naar open dagen en stel veel vragen. Over lesuren en studiestoppers, bijvoorbeeld...

Het complete onderzoek naar hogeschoolbrochures vind je hier.

Gepubliceerd op 16 november 2012

REACTIES

Kim

Kim

Altijd maar die foto's van meisjes die met een boek in hun handen tegen een boom aan zitten. Hoe vaak zie je nou in het echt een meisje met een boek in haar handen tegen een boom aan zitten? Met zo'n smile van oor tot oor?

11 jaar geleden

U.

U.

Ik zit relatief vaak met een boek tegen de boom aan, hoor. Wel in de lente/zomer natuurlijk. En het is heerlijk.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.