Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Putjesschepper na de uni

Putjesschepper na de uni

Toen ik vorig jaar eindexamen deed, wist ik het zeker. Ik zou Journalistiek gaan studeren. Ondanks dat er amper werk te vinden is in deze sector. Dom, misschien? Eindig ik als werkloze en vervolgens putjesschepper?

Want laten we eerlijk zijn: iedereen wil na zijn studie snel werk vinden. Je hebt niet voor niets vier jaar zitten blokken. Moet je bij je studiekeuze nu al rekening houden met de baankans en de arbeidsmarkt na afloop?

Wij belden het Centrum Studiekeuze voor advies.

Carrièreperspectieven

''Het is moeilijk om te zeggen of je als aankomend student rekening zou moeten houden met je kans op een baan,'' vertelt studiecoach Leonore Zuijderhoudt. ''Iemand die heel gemotiveerd is om een risicovolle studie te doen, maakt meer kans op een baan dan iemand die minder gemotiveerd is."

"Sommige studenten kiezen een studie die zekerheid biedt qua werk, maar komen er uiteindelijk achter dat dat helemaal niet bij ze past. Je kan dan nog zoveel baangarantie hebben, een studie moet ook bij je passen. Anders houd je het niet vol.''

Oké, maar dat carrièreperspectief is toch wel fijn om te weten. Hoe kom je daar achter? Leonore: ''Je kunt op een open dag altijd vragen stellen aan studenten of leraren. De leraren komen vaak zelf uit het vak en kennen daardoor de arbeidsmarkt ook goed. Ook kun je in de Keuzegidsen Hoger Onderwijs kijken voor baanadvies.''

Help

Een van de makers van die keuzegidsen is Frank Steenkamp. Hij vertelde vorige maand in nrc.next dat Geneeskunde en Tandheelkunde goede studiekeuzes zijn, omdat de vergrijzing de komende jaren toeneemt. ''Met die studies zit je echt gebeiteld." Op het hbo scoren de lerarenopleidingen goed qua baankans, net als de studies Laboratorium- en Chemische Technologie.

Studies waar je carrièretechnisch beter niet voor kunt kiezen, zijn volgens Steenkamp Journalistiek, Media- en Entertainmentmanagement en Communicatie. Steenkamp in nrc.next: ''Dat zijn opleidingen waarbij mensen denken dat ze van alles worden, en uiteindelijk mogen ze blij zijn als ze terechtkomen bij een reclamebureautje waar ze de hele dag Excel-bestanden bijhouden. Werk onder mbo-niveau." Journalistiek dus. Mijn opleiding, wat ik nog maar twee maanden studeer. Help?!

Motivatie

Maar volgens Leonore kunnen die dromen niet meteen de prullenbak in. "Mensen die ontzettend gemotiveerd zijn en het hun droomopleiding noemen, hebben meer kans om uiteindelijk een voor hen passende baan te vinden in een lastige sector. Zij zullen er immers veel voor over hebben om die baan te krijgen."

Laten we maar hopen dat dat dan ook voor mij geldt. En voor jou.

Gepubliceerd op 23 oktober 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

B.

B.

Ach, wie weet is de economie weer flink aangetrokken tegen de tijd dat je klaar bent met studeren. En anders trouw je toch gewoon een rijke man?

11 jaar geleden

S.

S.

gooi anders 's een balletje op ons forum: forum.scholieren.com

13 jaar geleden

B.

B.

Dus conclusie:doe wat je leuk vindt :)

11 jaar geleden

N.

N.

Ik hoop dat het wat beter gaat met de economie als ik ga afstuderen..

11 jaar geleden

D.

D.

Hoi mijn naam is dennis, kan ik lekker putjesscheppen?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.