Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo heb je echt wat aan een open dag

Zo heb je echt wat aan een open dag

Op elke open dag van een mbo, hbo of universiteit word je verleid met gratis koekjes, glimmende vloeren, avontuurlijke stage-ervaringen en stralende studenten. Alles schreeuwt: "KOM HIER STUDEREN!"

Hoe zorg je ervoor dat je niet in die reclamevalkuil trapt en een realistisch beeld van de opleiding krijgt?

Samen met studiekeuzeadviseur Jacky Limvers hebben we een stappenplan voor je in elkaar geschroefd.  

Vooraf

Stap 1: "Ga voor jezelf na waaraan je ideale studie moet voldoen. Wil je veel contacturen, of juist liever zelfstudie? Wil je met klasgenoten aan projecten werken of veel begeleiding van docenten?" steekt Jacky van wal. Dat zijn belangrijke dingen om je af te vragen voordat je zelfs maar denkt aan de richting Rechten, Psychologie of Journalistiek.

Stap 2: "Start je computer op en zoek goed op internet waar verschillende opleidingen over gaan, hoe het onderwijs is georganiseerd en wat je ermee kunt worden." De details dus: weten wát je nou eigenlijk leert bij journalistiek en op welke manier.

Jacky raadt vervolgens aan om tenminste twee opleidingen uit te kiezen waar je nóg meer over wilt weten. Opleidingen waarvan je de de open dag kunt bezoeken.

Ter plekke

Stap 3: "Ga dan pas naar een open dag. De kans is namelijk klein dat je enthousiast over een opleiding wordt als je er weinig tot niks over weet," zegt Jacky.  Dus... werk aan de winkel om info en data te scoren!

Stap 4: "Gebruik de open dag om de sfeer te ervaren en te kijken wat voor soort studenten en docenten er bij een opleiding rondlopen. Zie je jezelf daartussen?"

Foto: Risastla - Flickr - CC-BYMaar ja, dan loop je daar een beetje verloren tussen alle goedbedoelende mensen met hun zuurstokroze idealisme… Het stellen van de juiste vragen is dan de kunst, vindt Jacky.

Belangrijk: stel veel vragen

Ze geeft wat voorbeelden: "Wat voor vakken krijg je? Kan ik de boeken inzien? Wat voor banen hebben oud-studenten zoal gekregen? Hoeveel eerstejaars kappen met hun studie en hoe komt dat?" Kritische vragen dus.

Die kritische vragen moet je ook aan de rondlopende studenten stellen, adviseert Jacky. Wat er nou zo geweldig aan die opleiding is, dat vertellen ze je vanzelf wel. Maar wat zijn nou eigenlijk de minder leuke kanten? En even concreet: hoeveel uur per week zijn ze aan 't blokken? 

Maak aantekeningen (dat staat slim) of krijg je vader of moeder zo gek dat voor je te doen. Zorg hoe dan ook dat je je belangrijke vragen hebt gesteld. Achteraf kan zo'n receptioniste aan de telefoon namelijk nooit zulke goeie antwoorden geven als de docenten en leerlingen zelf.

Heel veel succes!

Meer open dag-tips? Klikklik.

Gepubliceerd op 13 maart 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

K.

K.

Ik ga komend weekend samen met een masterstudent naar de Open Dag van een masteropleiding. Eens checken hoeveel planten en lieve cateringdames daar nou zijn ingehuurd.

12 jaar geleden

I.

I.

Dit artikel komt net ff te laat, was namelijk al naar een open dag geweest. Maar veel van die tips had ik uit mezelf al gedaan.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.