Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Studiekeuzeadviseur: De perfecte studie bestaat niet

Studiekeuzeadviseur: De perfecte studie bestaat niet

In het hart van de Utrechtse studentenwereld, de Uithof, vind ik de vrouw die alles weet van studiekeuzestress. Niet omdat ze zelf een stresskip is, maar Jacky Limvers is studiekeuzeadviseur bij het Centrum Studiekeuze.

Ze begeleidt scholieren die niet weten wat ze willen. En dat is hard nodig ook, want 'de perfecte studie' bestaat niet, zo zegt Jacky.

Honderden opties zijn er om te kiezen. Gek word je ervan. Maar toch moet je een keer een keuze maken. Alleen... hoe weet je nu welke studie bij jou past? En wat als je nog totaal geen idee hebt, hoe kies je dan? Ik vraag Jacky naar haar strategische werkwijze.

Drijfveren, interesses en kwaliteit

1. Om te beginnen ga je zoeken naar je drijfveren, interesses en kwaliteiten. Dat is zeker niet gemakkelijk maar wel essentieel. Stel, je houdt van films kijken, vind je dat leuk omdat je houdt van bijzonder beeld, opgaan in een andere wereld of van verhalen? Dat kan allemaal van invloed zijn op je studiekeuze. Hou je van chillen met vrienden omdat je een kei bent in een groep bij elkaar houden of kun je bijvoorbeeld goed conflicten oplossen?

2. Praat over je twijfels. Niet alleen met je vrienden maar ook met je ouders en mensen die al gestudeerd hebben. Jacky: "Vaak denken scholieren wel erg na over de toekomst maar delen ze hun gedachten niet met hun ouders. Soms durven ouders zich niet aan een advies te wagen wanneer er wel om gevraagd wordt. Dan kunnen scholieren bijvoorbeeld naar ons komen om erover te praten en achter hun wensen te komen."

3. Begin alleen met een studie als je echt gemotiveerd bent. Jacky: "Zomaar iets kiezen raad ik af. Je kunt je dan beter nog een jaartje oriënteren op verschillende studies. Het is belangrijk dat je je diepste verlangen gaat accepteren. Zo wordt het kiezen een stukje makkelijker." En neem vervolgens de verantwoordelijkheid voor je keuze.

Workshop

Jacky geeft individuele begeleiding en workshops om je te helpen met je studiekeuze. Hierbij werkt ze met oefeningen. Haar favoriet is de vraag: "Wat wilde je vroeger worden?"

Stel het antwoord is prinses dan zijn er een aantal vragen die ze je zou stellen. Zoals: wilde je dat worden omdat je het heerlijk vond in mooie kleren rond te lopen, of omdat je houdt van aandacht, of omdat je rijk wilde worden... Deze vragen leiden je uiteindelijk naar je drijfveren.

Geluksmoment

Een andere oefening die Jacky erg leuk vindt om te doen is een geluksmoment kiezen. Ik speel even proefkonijn en vertel haar over een spontane picknick op een heel mooie plek. Jacky luistert aandachtig en merkt op dat voor mij vrijheid bepalend is en dat ik een zorgzaam type ben. Een beroep waarin ik veel vrijheid krijg is dan ook een logische keuze voor mij. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Jammie jammie picknicken.

In deze maanden ontvangt Jacky veel mailtjes van gestresste scholieren en ouders die er niet uitkomen. Kan je wel wat persoonlijke begeleiding gebruiken? Dan kan je zo'n zelfanalyse met Jacky - of één van haar collega's - doen. Dat is dan helaas niet gratis, tenzij je redacteur van Scholieren.com bent en er een artikel over schrijft. ;) Meer info hier. En als je Jacky aan het werk wil zien, check dit videointerview over keuzestress en dit filmverslag van een workshop die ze aan studenten gaf.

De laatste tip

Als goede tip wil Jacky graag meegeven dat je helemaal dol op jezelf mag zijn, zo blij dat je aanvaardt wie je bent en van daaruit je allergrootste verlangen gaat accepteren. Zonder te denken aan de druk van je ouders, maatschappij of vrienden kies je dan de studie van je leven.

Het is zomervakantie! Ook onze redactie gaat van de zon genieten. Tot 5 september publiceren we daarom slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 3 augustus 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.