Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Universiteit Utrecht en Hogeschool Zeeland de beste

Universiteit Utrecht en Hogeschool Zeeland de beste

Door Kim

Als je eenmaal weet wat je wilt studeren, is het vaak nog de vraag: waar dan? Veel opleidingen worden aan meerdere hogescholen en universiteiten gegeven. Volgens de Nederlandse hoogleraren kan je het beste naar de Universiteit Utrecht.

Dat staat op de cover van het tijdschrift Elsevier, deze week.

Het onderzoek

Elsevier probeert jaarlijks samen met de onderzoekers van ResearchNed de beste universiteiten en hogescholen op een rijtje te zetten: waar moet je zeker gaan studeren, en waar vooral níet?

Dat deden ze op twee verschillende manieren. Ze ondervroegen eerst 150.000 hbo- en unversitaire studenten wat ze van hun eigen opleiding vinden. Dus niet hun mening over de hele hogeschool of uni waaraan ze studeren, maar alleen hun eigen studie daarbinnen.

Daarnaast is aan 2.500 hoogleraren (docenten aan de universiteit) gevraagd welke uni het beste is in hun vakgebied, dus: op welke plek in Nederland kunnen studenten het beste 'hun' studie volgen?

Studenten en hoogleraar oneens

En wat blijkt: studenten en hoogleraar zijn het niet helemaal eens. Op de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen geven de huidige studenten hun 'school' het hoogste cijfer.

Hoogleraren werken alleen op universiteiten, dus hebben zich niet uitgelaten over HBO-instellingen. Maar de Hogeschool Zeeland is de HBO-instelling met de meeste tevreden studenten. Op de tweede plek staat Avans Hogeschool, en Hogeschool Zuyd haalt de bronzen medaille.

Absolute toppers

Als je de favorieten onder hoogleraren en studenten naast elkaar legt, krijg je dus twee compleet verschillende lijstjes. D'r waren maar een paar studies die volgens beiden masterlijk goed in elkaar zitten: Sociologie, Aardwetenschappen en Bestuurskunde moet je volgens beide partijen zeker aan de Universiteit Utrecht studeren.

Wat heb ik hieraan?

Is zo'n onderzoek nou nuttig voor je studiekeuze? Misschien wel. Maar ren nu níet direct naar je ouders om te zeggen: "Mam! Vergeet m'n andere studieplannen, ik MOET naar Utrecht/Vlissingen!".

Het is natuurlijk vooral belangrijk welk cijfer jouw studie krijgt, niet zo zeer de uni in z'n totaliteit. Psychologie kan je ook aan de Universiteit Utrecht studeren, maar misschien dat net die opleiding in Amsterdam wel weer beter is.

Het kan dus geen kwaad om de Elsevier van deze week te kopen, waar alle resultaten instaan, maar kijk even goed naar alle cijfertjes voor je een besluit neemt. Of raadpleeg de Studiekeuzegids, een soortgelijk onderzoek waarvan de resultaten dit najaar bekend worden.

Gepubliceerd op 3 oktober 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.