HPV Het humaan papillomavirus

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 5e klas vwo | 1074 woorden
  • 17 maart 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4
15 keer beoordeeld

HPV Het humaan papillomavirus

-Er bestaan meer dan 100 typen van het humaan papillomavirus.
-Het humaan papillomavirus treft zowel vrouwen als mannen
- het is een virus dat lang niet altijd symptomen veroorzaakt, want de meeste zijn onschuldig. Maar type 16 en 18 veroorzaken 70% van alle baarmoederhalskankergevallen.
-Ongeveer 40 humaan papillomavirus typen veroorzaken aandoeningen in het genitale gebied (zoals baarmoederhals, vagina en schaamlippen). We verdelen deze in 2 groepen:
•"Hoog risico op kanker"-typen (zoals het humaan papillomavirus type 16 en 18) kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken of afwijkende cellen in de wand van de baarmoederhals doen ontstaan die soms kunnen uitgroeien tot kanker. Hier gaan we in deze folder op in.

•"Laag risico op kanker"-typen (zoals het humaan papillomavirus type 6 en 11) kunnen genitale wratten en goedaardige (afwijkende, maar niet met kanker samenhangende) veranderingen in de baarmoederhals veroorzaken.

Wat is baarmoederhalskanker?

Het is een vorm van kanker dat bijna altijd wordt veroorzaakt door het HPV virus. Op de vraag waarom HPV baarmoederhalskanker veroorzaakt gaan we straks dieper in. Het is wereldwijd de op één na meest voorkomende vorm van kanker. Per jaar wordt er wereldwijd bij ongeveer 500.000 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Ongeveer de helft van deze vrouwen overlijdt aan deze ziekte. Bij een vroege diagnose is de overlevingskans groot. Daarom is het zo belangrijk dat u regelmatig een uitstrijkje laat maken. Want baarmoederkanker is een ‘stille aandoening’. Dat wil zeggen dat de symptomen zelden merkbaar zijn. Door een uitstrijkje worden de afwijkende cellen in de baarmoederhals in een groot deel van de gevallen opgespoord. Daardoor kan er tijdig worden ingegrepen. In Europa overlijdt elke 18 minuten een vrouw aan baarmoederhalskanker. Wel heeft het bevolkingsonderzoek, waarbij een uitstrijkje wordt gemaakt, ervoor gezorgd dat het aantal gevallen van baarmoederhalskanker is gedaald.In Nederland heeft het bevolkingsonderzoek een belangrijke rol gespeeld bij het terugdringen van baarmoederhalskanker. Vanaf het 30ste levensjaar worden vrouwen elke 5 jaar opgeroepen voor het uitstrijkje. Toch krijgen in Nederland 600 vrouwen per jaar baarmoederhalskanker en overlijden jaarlijks ruim 200 vrouwen aan deze aandoening

Hoe veroorzaakt het humaan papillomavirus baarmoederhals-kanker?
In bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker is het HPV virus de veroorzaker, waarvan de types 16 en 18 voor het grootste deel de oorzaak zijn. Wanneer een vrouw geïnfecteerd raakt met "Hoog risico op kanker" -typen van het humaan papillomavirus en haar lichaam is niet in staat om het virus te verwijderen, zal het virus eiwitten gaan produceren die de celdelingscyclus van de slijmvliescellen versnelt. Zo ontstaan er veel afwijkende cellen. Dit komt omdat de twee genen die normaal gespreken de celdeling onderdrukken, nu worden beïnvloed omdat het DNA van het virus zich nestelt in ons eigen DNA. Het virus is dus goed aangepast aan ons lichaam en wordt daarom ook vaak niet herkent en daardoor ook niet altijd door het lichaam zelf opgeruimd. Als de afwijkende cellen niet op tijd ontdekt worden, zullen deze cellen zich ontwikkelen tot kankercellen. De ontwikkeling hiervan duurt meestal 5 tot 15 jaar.

-Hoe wordt HPV en hoe wordt baarmoederhalskanker behandeld?
Momenteel bestaat er geen werkzame behandeling van een HPV-infectie. Als een HPV-infectie een afwijking (wratje of een voorstadium) heeft veroorzaakt, kan deze afwijking wel behandeld worden. Het HPV verdwijnt meestal na deze behandeling. Men denkt dat dit komt doordat het immuunsysteem na behandeling wel in staat is HPV onder controle te houden

De meeste vrouwen komen door een afwijkend uitstrijkje te weten dat ze het humaan papillomavirus hebben. Een uitstrijkje is een eenvoudig gynaecologisch onderzoek waarmee afwijkende cellen in de wand van de baarmoederhals kunnen worden opgespoord. In veel gevallen kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker met succes worden behandeld.
U kunt de kans op het ontstaan van baarmoederhalskanker verminderen door regelmatig een uitstrijkje te laten uitvoeren.
Als in de baarmoederhals weefsel met een voorstadium van deze vormen van kanker voorkomt, wordt het afwijkende weefsel operatief verwijderd. Wanneer u het stadium kanker bereikt, is de behandeling lang en zwaar: chirurgische ingreep, chemotherapie en/of radiotherapie.

Als u echter regelmatig wordt onderzocht op de aanwezigheid van humaan papillomavirus door middel van een uitstrijkje, kunnen afwijkende baarmoederhalscellen in een vroeg stadium worden opgespoord, voordat ze de kans krijgen om uit te groeien tot een voorstadium van kanker of baarmoederhalskanker.

- Hoe vaak komt baarmoederhalskanker voor en wat is de kans dat je het krijgt?
Elk jaar wordt bij ruim 600 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. En daarvan overlijden 200 tot 250 aan de gevolgen. Elk jaar overlijden er wereldwijd een kwart miljoen vrouwen aan baarmoederhalskanker. Het komt voor bij alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 60 jaar. Het humaan papillomavirus komt zeer vaak voor en kan zonder dat u het merkt aanwezig zijn in het lichaam. Meer dan 80% van de seksueel actieve mensen zullen ooit in hun leven in contact komen met het virus. Bij 80% van de mensen wordt het virus door het lichaam verwijderd in een periode van zes tot veertien maanden. Het virus wordt overgedragen via huid op huid contact in de schaamstreek (seksueel contact). 80% van de vrouwen loopt ooit in haar leven een HPV-infectie op. In circa 75% van deze gevallen gaat het om een infectie met hoogrisico HPV-types. In de meeste gevallen gebeurt er niets en wordt de infectie door het afweersysteem van het lichaam opgeruimd. Ongeveer 80% van alle seksueel actieve vrouwen en mannen zullen ooit in hun leven blootgesteld worden aan het humaan papillomavirus. Terwijl bij de meeste vrouwen baarmoederhalskanker wordt geconstateerd in de leeftijd vanaf 30 jaar, zijn de meeste van hen al eerder geïnfecteerd met het humaan papillomavirus, waarschijnlijk toen ze jongvolwassen waren.

- hoe wordt het HPV virus opgespoord?
Baarmoederhalskanker wordt in de eerste plaats opgespoord door het zogenaamde uitstrijkje. Bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen en kunnen afwijkende cellen in de wand van de baarmoederhals worden opgespoord voordat ze de kans krijgen om uit te groeien tot een voorstadium van baarmoederhalskanker of tot baarmoederhalskanker.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje afwijkend is?
Als de uitkomst van uw uitstrijkje afwijkend is, zijn er een aantal onderzoeken die uw arts u kan adviseren.
•Nog een uitstrijkje - om er zeker van te zijn dat er in de baarmoederhals echt wel of nog steeds afwijkende cellen aanwezig zijn;
•Colposcopie (een onderzoeksmethode waarbij met een soort microscoop (de colposcoop) naar de baarmoedermond en de schede gekeken wordt) - om de baarmoederhals grondig te onderzoeken op afwijkingen;
•Een biopsie (microscopisch of chemisch onderzoek van stukjes weefsel- om te kunnen vaststellen of cellen die op een voorstadium van kanker wijzen, aanwezig zijn.
Een afwijkend uitstrijkje kan betekenen dat u verdere actie moet ondernemen. Uw arts zal dit met u bespreken en vragen vanuit uw kant kunnen beantwoorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.